Petro Poroşenko: Crimeea nu se vinde, deoarece este pământ ucrainean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a declarat vineri că peninsula Crimeea, anexată anul acesta de către Federaţia Rusă, „nu se va vinde”, deoarece este „pământ ucrainean”. De asemenea, liderul de la Kiev a afirmat că administraţia va utiliza toate mijloacele posibile şi legale pentru a-şi apăra interesele naţionale, informează agenţia Ukrinform, potrivit Mediafax.

„Peninsula Crimeea nu se va vinde şi responsabilitatea pentru ea nu poate fi măsurată în bani. Este imposibil ca Ucraina să primească nişte bani pentru a renunţa la Crimeea. Pământul ucrainean şi Ucraina nu sunt de vânzare. Punct”, a spus Petro Poroşenko în cadrul unui interviu pentru un post local de televiziune.

Preşedintele ucrainean a mai precizat că a solicitat Ministerului de Justiţie să elaboreze, alături de partenerii străini, mecanisme de apărare a Ucrainei în cazul anexării peninsulei Crimeea.

„Ucraina va utiliza toate mijloacele care sunt diponibile, pentru a-şi apăra interesele naţionale”, a mai declarat Poroşenko.

De curând, ziarul britanic „The Independent” a scris că Angela Merkel, cancelarul Germaniei, şi Vladimir Putin ar negocia în secret un plan privind soluţionarea paşnica a conflictului din Ucraina, în schimul suveranităţii peninsulei Crimeea.

Anexată pentru prima dată de Imperiul rus în 1783, Crimeea a făcut parte din componenţa Federaţiei Ruse până în anul 1954, atunci când a fost transferată Ucrainei de către liderul sovietic Nikita Hruşciov.

Majoritatea etnicilor din peninsulă sunt ruşi, iar ucrainenii reprezintă circa un sfert din populaţie. De asemenea, în Crimeea pot fi regăsiţi şi tătari musulmani, într-un procent de circa 12 la sută.

Peninsula Crimeea reprezintă un interes strategic deosebit pentru Moscova. În 2008, Rusia avea circa 10.000 de militari staţionaţi la Sevastopol, un punct de acces deosebit de important al ruşilor pentru Marea Mediterană.


Citeşte şi:

SUA acordă un ajutor de 8 milioane de dolari Ucrainei pentru a-şi securiza frontierele

Statele Unite ale Americii vor acorda un ajutor financiar Ucrainei în valoare de opt milioane de dolari pentru a-şi securiza frontierele, a anunţat, vineri seara, vicepreşedintele american Joe Biden, informează Reuters.

Obama şi Putin au discutat la telefon. Concluzia: Criza din Ucraina nu este în interesul SUA şi Rusiei

Actuala situaţie din Ucraina „nu este nici în interesul Rusiei, nici în interesul Statelor Unite", au convenit vineri preşedinţii Vladimir Putin şi Barack Obama, într-o conversaţie telefonică, anunţă Kremlinul, potrivit AFP.

Politicieni germani propun ca navele Mistral destinate Rusiei să fie cumpărate de UE sau NATO

Membri ai partidului cancelarului german, Angela Merkel, au propus ca Uniunea Europeană sau NATO să cumpere cele două nave militare Mistral destinate Rusiei, reluând o idee apărută în Statele Unite, relatează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite