Corina Creţu: UE propune noi soluţii de finanţare a investitorilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Corina Creţu, comisarul european pentru politici regionale, şi Jyrki Katainen, vicepreşedinte al Comisiei Europene  responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, creştere economică, investiţii şi competitivitate au prezentat la Euronews noile soluţii de finanţare pe care Uniunea Europeană le propune investitorilor, în afară de fondurile structurale.

În plan economic, incertitudinea a devenit normă. Pentru a finanţa proiecte riscante, ideea instituţiilor europene este de a combina subvenţiile Fondului European Structural şi de Investiţii atragând şi Fondul european de investiţii strategice. În măsura în care Uniunea îşi asumă o mare parte a riscului, sectorul privat este încurajat să se implice, notează euronews. 

Fondul European pentru Investiţii Strategice, creat de Banca Europeană de Investiţii împreună cu Comisia Europeană, oferă mediului de afaceri oportunitatea unor împrumuturi avantajoase şi a unor garanţii financiare. Acest Fond oferă deci soluţii suplimentare de finanţare, pe lângă cele deja existente prin intermediul Fondului European Structural şi de Investiţii.

Această soluţie de finanţare este adresată mai ales investitorilor care sunt dispuşi să îşi asume realizarea sau finanţarea unor proiecte cu riscuri, dar care pot genera plus valoare semnificativă. Cel mai important – iniţiatorul unui proiect poate apela la ambelesurse de finanţare şi poate atrage concomitent şi surse private de finanţare.

Corina Creţu, comisarul european pentru politică regional, a declarat pentru Euronews că „ potrivit evaluării utilizării fondurilor europene între 2007-2013, peste un miliona de locuri de muncă au fost create în mod direct, fără a pune la socoteală faptul că numărul acestora ar trebui înmulţit cu doi sau trei pentru a coantifica şi locurile de muncă create în mod indirect. 

În plus, mai mult de 40.000 de întreprinderi mici şi mijlocii au apărut“. Lucrăm pentru a maximiza impactul fondurilor pe care le avem la dispoziţie în perioada 2014-2020, fiind vorba de peste 600 de miliarde de euro pentru toate statele membre", a arătat Corina Creţu.

Jyrki Katainen, vicepreşedinte al CE, responsabil pentru ocuparea forţei de muncă, creşterea economică, investiţiile şi competitivitatea spune că „atunci când au adoptat Fondul European pentru Investiţii Strategice, au evaluat că impactul asupra ocupării forţei de muncă ar fi de aproximativ 1,3 milioane de locuri de muncă create. Organizaţia Internaţională a Muncii estimează că aceasta va avea ca rezultat crearea de 2,1 milioane de locuri de muncă ".

Corina Creţu a precizat că prioritate vor avea „investiţiile în cercetare, inovare, digitalizae şi va fi  redusă finanţarea europeană pentru infrastructură“. „Noi ştim că există nevoi, în special în Europa Centrală şi de Est, deoarece conexiunile sunt foarte importante, dar trebuie să lucrăm împreună, şi în ceea ce priveşte aceste regiuni ţi în favoarea innovării“.

„Am introdus deja anumite schimbări pe parcursul procesului de revizuire a cadrului financiar multi anual, pentru a face mai uşoare combinarea acestor diverse surse de finanţare. De asemenea, lucrăm, în politica de coeziune, pentru a genera simplificare şi după 2020. Ideea este să facem totul mult mai simplu", a mai afirmat Corina Creţu.

"Când vorbim de proiecte cu risc, este mult mai sigur pentru investitori privaţi să se implice acum, când au la dispoziţie şi fondurile structurale şi coeziune, dar şi garanţiile oferite prin Fondul European pentru Investiţii Strategice", a subliniat comisarul European Corina Creţu.

    

Bani europeni creşetere economică

Comisarul European pentru comisarul european pentru politici regionale spune că au recurs la această combinaţie pentru a maximize impactul banilor europeni, iar CE va oferi şi consiliere autorităţilor locale în vederea îmbunătăţirii capacităţii administrative pentru accesarea acestor fonduri  pentru a combate dezechilibrele geografice în interiorul UE. 

„Dar este foarte important ca şi statele membre să facă efortur“, suţine Corina Creţu“. Oficialul european a subliniat că la nivel european se fac eforturi pentru simplificarea procedurile de accesare a fondurilor europene, dar, în unele cazuri, statele membre, adaugă cerinţe suplimentare, care nu sunt europene, doar pentru controlul, şi, trebuie să se găsească un echilibrul între modul în care UE facem mai uşoară viaţa beneficiarilor, dar în acelaşi timp trebuie să fie sigură că „banii contibuabililor europeni sunt utilizaţi corect şi în beneficiul economiei şi al cetăţenilor“. "

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite