Concesia pe care ar fi dispusă să o facă Danemarca pentru a atenua tensiunile cu Trump în privința Groenlandei
0Danemarca ar fi dispusă să permită o prezență militară extinsă a SUA în Groenlanda, însă insula nu este de vânzare, a subliniat luni premierul danez Mette Frederiksen, înaintea unei reuniuni la Bruxelles a liderilor din țările UE, relatează Bloomberg și The Telegraph.
Teritoriul găzduiește deja o bază militară americană care monitorizează spațiul și detectează amenințările cu rachete. În această privință, Frederiksen declarat reporterilor că SUA „pot avea mai multe posibilități”.
„Sunt total de acord cu americanii în privința faptului că Nordul Înalt, regiunea arctică devine din ce în ce mai importantă atunci când discutăm despre apărare, securitate și descurajare. Și este posibil să convenim asupra unei modalități de a asigura amprente mai pregnante în Groenlanda”, a spus ea.
Frederiksen a subliniat totodată că atât Danemarca, cât și NATO sunt pregătite să extindă operațiunile în regiune.
„Deci, dacă vorbim despre securizarea părții noastre de lume, putem găsi o cale”, a spus premierul danez, reiterând totuși că teritoriul autonom face parte din Danemarca și „nu este de vânzare”.
Pe de altă parte, vicepreședintele SUA, JD Vance, insistă că insula este o problemă de securitate pentru SUA, și că Trump va acționa astfel încât interesele americane să aibă întâietate.
„Este realmente importantă pentru securitatea noastră națională. Sunt acolo căi maritime pe care chinezii le folosesc, pe care rușii le folosesc, astfel că Danemarca, care controlează Groenlanda, nu își face treaba și nu este un bun aliat”, a declarat pentru Fox News.
Luni, Frederiksen a răspuns acestor afirmații: „Nu voi accepta ideea că Danemarca este un aliat rău. Nu suntem, nu am fost și nu vom fi”.
Groenlanda este un teritoriu autonom, ceea ce înseamnă că factorii de decizie din Nuuk, capitala insulei, au putere de decizie privind chestiunile interne.
Danemarca, care controlează politicile de securitate ale insulei, plănuiește să investească 1,62 miliarde de lire sterline pentru a-și consolida apărarea.
Mute Egede, prim-ministrul Groenlandei, a spus în repetate rânduri că insula nu este de vânzare și dorește să fie independentă atât în raport cu Danemarca, cât și cu SUA.
Groenlanda a interzis donațiile străine pentru partidele politice
Teritoriul cu o populație de doar 57.000 de oameni a decis să interzică donațiile străine și anonime către partidele sale politice, luni, înaintea alegerilor prevăzute cel târziu pentru luna aprilie.
Proiectul de lege face referire la donațiile lui Elon Musk pentru campania prezidențială a lui Trump și la „vulnerabilitatea” Groenlandei la influența străină.
Propunerea parlamentară a avertizat că chiar și donațiile modeste ar avea un impact „colosal” asupra insulei slab populate, a raportat The Financial Times.
Donațiile străine sau anonime „ar putea distorsiona complet șansele ca partidele groenlandeze să participe la o campanie electorală”, a spus guvernul insulei
„Actualul proiect de lege... trebuie privit în lumina interesului geopolitic față de Groenlanda și a situației actuale în care reprezentanții unei mari puteri aliate și-au exprimat interesul de a prelua și controla Groenlanda”, se arată în proiectul de lege.
Poziția administrației Trump cu privire la Groenlanda
Intenția președintelui american Donald Trump de a cumpăra Groenlanda a fost confirmată de secretarul de stat american Marco Rubio, care a afirmat că Trump ia serios în considerare serios achiziția Groenlandei, și că aceasta este o prioritate pentru el.