Comisia Europeană înființează în secret un „Centru de comandă” pentru a monitoriza comunicațiile cu SUA

0
Publicat:

Comisia Europeană (CE) înființează în secret un „Centru de comandă” pentru analizarea afacerilor americane. Prin acest centru, UE vrea să se asigure că nicio interacțiune între personalul Comisiei și orice persoană din SUA să nu treacă neobservată.

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

În trecut, aceste interacțiuni ale personalului Comisiei cu orice american, fie că era vorba de oficiali guvernamentali, lobbyiști, jurnaliști sau veverițe gri răutăcioase, trebuia să fie aprobată într-o astfel de structură. Același lucru era valabil și pentru orice discuție publică sau privată despre afacerile UE-SUA, scrie Euractiv.

Rusia și China primesc același tratament, deoarece sunt două state considerate adversari, însă americanii rămân prietenii Europei. Cu toate acestea, există o structură similară și pentru britanici, care acum cinci ani au părăsit UE.

La începutul anului trecut, cu mult înainte de alegerea lui Trump, executivul UE a început să se pregătească pentru „toate rezultatele posibile” ale alegerilor, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Șefii Comisiei au purtat recent discuții de criză privind noul război comercial al lui Trump într-o „cameră securizată” în care nu pot pătrunde semnalele telefonice.

Nu este pe deplin clar motivul pentru care a fost luată această decizie în cazul SUA, însă nu este exclusă îngrijorarea cu privire la supravegherea electronică a SUA.

Există câteva astfel de „camere securizate” în interiorul departamentului comercial al Comisiei, cunoscut sub numele de clădirea Charlemagne, precum și una în interiorul sediului Comisiei, Berlaymont.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat pentru Euractov că „este o procedură operațională strict internă axată pe mesajele publice și private către țările terțe și pe contactele cu aceste țări terțe”.

Acesta a mai explicată că Comisia și serviciul diplomatic al UE „înființează în mod regulat astfel de centre pentru coordonarea diferitelor contacte pe care le au cu anumite țări terțe, în special în timpul perioadelor sensibile din punct de vedere politic, cum ar fi tranzițiile guvernamentale”.

Această abordare a fost utilizată în trecut cu SUA și alți parteneri”, a adăugat purtătorul de cuvânt. 

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite