Ciocniri între migranţi şi autorităţi înainte de închiderea junglei din Calais
0Incidente violente au avut loc în tabăra de migranţi numită şi ”jungla din Calais”, sâmbătă, între poliţia franceză şi migranţi, în expectativa închiderii taberei luni, transmite BBC.
Tabăra din Calais va începe să fie evacuată luni de autorităţi, ea fiind cunoscută pentru condiţiile de viaţă mizere, supraaglomerare şi numeroase incidente violente. Migranţii vor fi transferaţi către alte tabere franceze.
Sâmbătă, un grup de aproximativ 50 de migranţi a aruncat cu sticle şi pietre în poliţia din tabără, aceasta ripostând cu grenade fumigene şi bastoane, pentru a încerca să restabilească ordinea.
Există o îngrijorare în rândul organizaţiilor de caritate că unii dintre migranţi vor refuza să fie mutaţi la alte centre de primire din Franţa, pentru că ei încă mai doresc să ajungă în Marea Britanie. ”Jungla” din Calais a devenit un simbol pentru eşecul statelor europene în soluţionarea crizei migranţilor, dar şi un punct de tensiune în relaţiile bilaterale dintre Franţa şi Marea Britanie.
Aproximativ 10.000 de pliante vor fi distribuite de către autorităţile franceze, pentru a-i avertiza pe oameni că trebuie să plece înainte ca buldozerele să intre pe teren. Aceştia vor trebui să îşi raporteze prezenţa duminică dimineaţa unui oficial, urmând să fie transferaţi cu autobuzul către alte părţi ale Franţei, având în vedere posibilitatea de a solicita azil.
O asociaţie franceză, L'Auberge des Migrants, crede că până la 2.000 din cei aproximativ 10.000 de oameni din lagăr vor refuza să plece, pentru că vor vrea să rămână în Calais ca să fie mai aproape de visul lor de a ajunge in Marea Britanie. Autorităţile declară că nu doresc să folosească forţa, dar dacă există migranţi care refuză să părăsească tabăra, ei vor interveni.
Între timp, primii copii neînsoţiţi din ”lagăr” fără rude în Marea Britanie au ajuns în Regat. Ei au fost mutaţi din Franţa sub "Amendamentul Dubs", care le oferă copiilor deosebit de vulnerabili – precum cei sub 13 ani şi fetelor – un refugiu în Marea Britanie. Acesta a fost cel de-al doilea val de copii mutaţi, după ce luni 39 de băieţi, toţi având rude în Marea Britanie, au fost transferaţi.
FOTO: AP
FOTO: AFP
FOTO: GETTY IMAGES
Circa 10.000 de persoane sunt estimate că trăiesc în tabără, iar cele mai multe vor fi relocate în alte centre din Franţa, de luni.
Jungla din Calais a fost multă vreme gazda mizeriei şi violenţei, migranţii sosiţi aici în special din Africa şi Orientul Mijlociu încercând să îşi croiască drum către Marea Britanie, urcând la bordul camioanelor care se îndreaptă spre Regat.
Un perete finanţat de Marea Britanie de un km lungime este construit de-a lungul drumului principal spre port, într-o încercare de a descuraja pasagerii clandestini. Guvernul britanic nu a confirmat costul, dar zvonurile sunt că acesta a contribuit cu aproximativ 2,2 milioane de euro la construcţie. Lucrările la perete, care au început săptămâna trecută, urmează să fie finalizate până la sfârşitul anului.