Cinci motive pentru care explozia de pe Podul Crimeei are un impact semnificativ
0O explozie a provocat sâmbătă avarierea podului Kerci, care leagă Rusia de Peninsula Crimeea, un simbol al puterii ruse în zonă, și a dus la întreruperea liinlor de aprovizionare ale armatei ruse, conform The Hill.
Potrivit rapoartelor și videoclipurilor incidentului, un camion a explodat sâmbătă pe podul Kerci și a aprins rezervoarele de combustibil ale unei garnituri de tren care se îndrepta spre peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014. Traficul rutier fusese supendat inclusiv pe sensul de mers al podului care a rămas intact.
Incidentul a avut loc după ce Rusia a anexat patru regiuni ocupate ale Ucrainei.
Președintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina că este vinovată de explozia podului, numindu-l „un act terorist” și urmează să se întâlnească luni cu Consiliul de Securitate. Ucraina nu a confirmat acest lucru.
De ce e numit „Podul lui Putin”
Incidentul de la podul Kerci l-ar putea afecta personal pe președintele rus Vladimir Putin, a declarat duminică Ministerul britanic al Apărării.
„Acest incident probabil îl va atinge îndeaproape pe președintele Putin; a venit la câteva ore după împlinirea vârstei de 70 de ani, el a sponsorizat personal și a inaugurat podul, iar antreprenorul construcției acestui a fost prietenul său din copilărie”.
Podul este privit ca o manifestarea majoră și concretă a pretențiilor declarate ale liderului rus de a anexa Ucraina.
Putin a sărbătorit deschiderea podului de aproape 4 miliarde de dolari în 2018, conducând o autobasculantă, în timp ce marile puteri internaționale au condamnat construcția acestuia spunând că încalcă dreptul internațional și au respins pretențiile Rusiei față de Crimeea.
Logistica rusă „schilodă”
Explozia a lovit, de asemenea, efortul Rusiei de a câștiga acest război, întrerupând o cale crucială de aprovizionare a trupelor ruse, pe măsură ce luptele continuă în Ucraina.
Incidentul a oprit traficul feroviar și auto și a redus potențialul de tranzit al podului de peste 19 km, care ocolește strâmtoarea Kerci.
Podul este cea mai importantă legătură a Rusiei cu Ucraina vecină, deoarece căile de intrare prin alte zone recent anexate sunt mai puțin stabilite și mai greu de accesat.
Profesorul de istorie de la Universitatea Yale, Timothy Snyder a scris sâmbătă pe Twitter că explozia podului „schidează logistica rusă și dizolvă simbolul major al puterii lui Putin”.
Un inginer proiectant de poduri a declarat pentru Wall Street Journal că vor fi necesare câteva luni pentru a restaura secțiunile deteriorate ale podului.
Ucraina a sărbătorit explozia
Deși Kievul nu și-a revendicat responsabilitatea pentru explozie, unii oficiali ucraineni au sărbătorit incidentul.
Pe contul oficial de Twitter al guvernului ucrainean a apărut sâmbătă seara o postare în engleză în care se scria „arsură bolnavă”.
În timp ce mulți ruși văd podul Kerci ca un simbol al influenței Moscovei în zonă, mulți ucraineni văd podul ca un reprezentant al ocupației ruse.
„Crucișătorul Moskva și Podul Kerci – două simboluri de notorietate ale puterii ruse în Crimeea ucraineană – s-au dus. Ce mai avem la rând, rusnacilor?”, a scris Ministerul ucrainean al Apărării, sâmbătă pe Twitter
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit depre explozie în discursul său de sâmbătă seara, spunând că viitorul Ucrainei este „însorit”.
„Acesta este un viitor fără ocupanți. Pe tot teritoriul nostru, în special în Crimeea”, a spus el.
Crește temerile nucleare
Amiralul Michael Mullen, fost şef al Statului Major Interarme din SUA, a cataogat explozia podului drept cel mai recent eșec pentru Rusia, care ridică potențialele amenințări ale unui atac nuclear.
Putin a pus, de asemenea, comunitatea internațională în alertă maximă cu recenta sa retorică despre armele nucleare.
„Este un... animal încolțit și cred că [devine] din ce în ce mai periculos”, a spus Mullen. „Cred că trebuie să-l luăm în serios și să ne gândim care ar fi cerințele pentru a răspunde la asta. Vorbește și despre necesitatea de a ajunge la masa (negocierilor).”
Luna trecută, când Putin a cerut mobilizarea a sute de mii de rezerviști militari, adăugând: „cu siguranță vom folosi toate mijloacele disponibile” pentru a apăra Rusia, iar, potrivit lui „acesta nu este o cacealma”.
Mai mulți oficiali americani, inclusiv președintele Joe Biden, și-au exprimat îngrijorările în ceea ce privește posibila desfășurare a armelor, deși au spus că nu există semne ale unui atac iminent.
Răspunsul pe care l-a putea da Rusia
În urma exploziei podului Kerci, oficialii ucraineni au anunțat duminică că în atacurile rusești din acea noapte au murit cel puțin 17 persoane doar în Zaporojie, un oraș ucrainean revendicat de Moscova în recentele anexări.
„O răutate absolută. Răul absolut. Sălbatici și teroriști. De la cel care a dat acest ordin până la toți cei care au îndeplinit acest ordin. Ei vor purta responsabilitatea. Desigur. În fața legii și în fața oamenilor”, a scris președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Fostul comandant NATO spune că explozia Podului Kerci este „foarte semnificativă din punct de vedere psihologic”
Secretarul Consiliului Local Zaporijjea, Anatoliy Kurtev, a scris pe Telegram că 40 de persoane au fost rănite în urma exploziei, despre care el a spus că au deteriorat și 50 de blocuri, patru instituții de învățământ și alte 20 de clădiri din sectorul privat.
În afara orașului se află cea mai mare centrală nucleară din Europa, pe care forțele militare ruse au ocupat-o încă de la începutul războiului.
Zelenski a condamnat de multă vreme „teroarea nucleară” și „șantajul nuclear” ale Rusiei la Zaporijjea și a avertizat săptămâna trecută că liderii ruși încep să „își pregătească societatea” pentru utilizarea armelor.