Cei „patru fantastici” din Grupul de la Vişegrad par să apuce în direcţii opuse: „Balanţa s-a schimbat în doi contra doi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Grupul de la Vişegrad FOTO Arhivă
Grupul de la Vişegrad FOTO Arhivă

În alianţa Grupului de la Vişegard a apărut dezbinarea cu Cehia şi Slovacia mergând în direcţie opusă Poloniei şi Ungariei, după schimbările politice din primele două, astfel că cei „patru fantastici” nu mai sunt la fel de uniţi, relatează Politico.

Cunoscut ca „V4”, Grupul de la Vişegard este mai degrabă acum Polonia şi Ungaria versus Cehia şi Slovacia deoarece, prin schimbările din cadrul guvernului, acestea din urmă au revenit aproape de politica mainstream a UE.

Ruptura a fost semnalată de noul ministru ceh pentru afacerile UE, Mikuláš Bek, care a declarat pentru presa cehă că Ungaria şi Polonia sunt în mijlocul unei „dispute serioase” cu UE, în timp ce Slovacia şi Cehia se mişcă în funcţie de alte accente.

Deşi fac încă front comun în privinţa unor chestiuni precum o viziune favorabilă asupra energiei nucleare şi o expansiune a libertăţii serviciilor, cresc divergenţele politice şi culturale între ele, spune Eugeniusz Smolar de la Centrul de Relaţii Internaţionale din Polonia, adăugând că „ romantismul a dispărut de mult”.

Diviziunile între ele sunt tot mai multe - de la politica faţă de Rusia şi China la poziţia faţă de condiţionarea fondurilor europene de statul de drept.

    

Motivul esenţial este schimbarea de ton la Bratislava şi Praga, după ce premierul slovac Eduard Heger a preluat mandatul anul trecut, cimentând ruptura cu guvernele populiste anterioare, urmat de alegerea premierului ceh Petr Fiala ce a promis o reorientare spre Vest.

Balanţa a devenit doi la doi, a comentat pentru Politico ministrul slovac al mediului Ján Budaj, referindu-se la alegerile parlamentare din Cehia şi precizând că cehii şi-au spus părerea pe care au ţinut-o sub tăcere în anii de guvernare ai premierului Andrej] Babiš.

Un oficial slovac i-a întărit spusele, observând că, în privinţa statului de drept, Polonia şi Ungaria au o altă direcţie, în timp ce administraţiile cehă şi slovacă „au un interes puternic în consolidarea, şi nu subminarea UE”.

Noua guvernare cehă este însă o coaliţie de partide care nu are o viziune unitară, Bek fiind propus de grupul centriştilor şi independenţilor, în timp ce Fiala face parte din Partidul Democratic Civic ce se află alături de partidul Lege şi Justiţie (la putere în Polonia) în Grupul Reformiştilor şi Conservatorilor din PE.

Alianţa a furnizat Varşoviei şi Budapestei un important instrument diplomatic într-o vreme când aceste capitale sunt tot mai izolate, permiţând folosirea formatului de cooperare pentru a proiecta o influenţă mai mare asupra dezbaterilor din UE.

Deşi a recunoscut că există unele dezacorduri, premierul maghiar Viktor Orbán a minimalizat ideea unui conflict, explicând la o conferinţă de presă în decembrie că situaţia Slovaciei, singura din cele patru ţări ale Grupului de la Vişegrad ce nu aparţine zonei euro, este „complet diferită” şi de aceea are relaţii diferite cu Bruxellesul şi Germania.

„Noi suntem mai suverani”, spune premierul maghiar, precizând că este o interacţiune inerentă ce constituie cel mult motive de fricţiune dar nu de conflict.

Totuşi, în ciuda unei alianţe strânse privind opoziţia faţă de eforturile UE de a le penaliza din cauza alunecărilor nedemocratice, poziţiile Poloniei şi Ungariei faţă de Rusia sunt diametral opuse, prima privind-o ca pe o ameninţare, iar a doua cultivând o relaţie apropiată cu Rusia.

Asta furnizează o cale pentru Cehia de a se apropia de Polonia.

Ungaria are „o relaţie excelentă cu Putin şi Rusia”, a spus europarlamentarul ceh Tomáš Zdechovský, menţionând că Cehia şi Polonia „se confruntă cu propaganda rusă, cu acţiunile ruseşti în ţările noastre” şi „trebuie să coopereze mult mai mult”.

Orbán a înstrăinat, de asemenea, noul guvern ceh, prin prisma eforturilor sale de a-şi susţine aliatul regional, alăturându-se lui Babiš în campania electorală înaintea alegerilor din Cehia din toamnă, ceea ce Zdechovský crede că a fost „greşeală uriaşă”. Liderul ungar va fi „mult mai izolat acum” în cadrul Grupului de la Vişegrad, a spus el.

Parlamentarul, care este membru al partidului de coaliţie de centru-dreapta KDU-ČSL, a declarat că noul guvern ceh va acorda prioritate relaţiilor cu Slovacia şi Polonia şi se va concentra mai mult pe dialogul cu Austria şi Germania decât administraţia anterioară.

„Semnificaţia cooperării la nivel de V4 este slăbită. Totuşi, acest lucru se poate schimba după alegerile din ambele ţări, poate deja anul acesta în cazul Ungariei”, a spus Bek.

„Deja de câţiva ani unele ţări văd grupul ca V2 plus V2”, a spus un oficial ceh, adăugând că acum „ne situăm practic la capete opuse” şi „cu Babiš plecat, s-a schimbat total peisajul”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite