Ce sunt armele termobarice şi în ce scopuri ar putea fi folosite INFOGRAFIE
0Experţii sunt îngrijoraţi că este probabil doar o chestiune de timp până ca Rusia să înceapă să recurgă la bombele termobarice, nişte arme cu potenţial distructiv uriaş, după ce ambasadorul ucrainean în SUA a declarat că armata rusă ar fi folosit deja aceste „bombe cu vid”, cum mai sunt numite.
Proiectilele termobarice absorb oxigenul din aer pentru a mări presiunea exploziei: înainte să-şi atingă ţinta, proiectilele ating o temperatură uriaşă şi se transformă în bombe de foc.
Cunoscute şi ca explozivi combustibil-aer, aceste proiectile sunt muniţii în doi timpi. Primul stadiu constă în detonarea unor aerosoli formaţi din materiale foarte fine - de la combustibil bazat pe carbon la infime particule metalice.
În al doilea stadiu, aceste particule fine se aprind într-un nor, care ia forma unei mingi de foc, generând o enormă undă de şoc şi acumulând vid pe măsură ce absoarbe tot oxigenul din aerul din jurul său.
Valul de explozie creat are o durată considerabil mai mare decât un explozibil convenţional, fiind capabil să vaporizeze trupurile umane.
Marcus Hellyer, analist la Australian Strategic Policy Institute, explică la ce pot fi folosite asemenea proiectile ce pot avea diverse mărimi.
În războiul din Ucraina, acestea ar putea avea funcţia de a distruge poziţii defensive precum buncăre, dar şi alte adăposturi precum peşteri şi complexe de tuneluri.
Aceste bombe au fost folosite de separatişti în luptele din Donbas.
Armele termobarice pot fi „arme foarte distructive” dacă sunt folosite pentru a distruge clădiri, mai ales în cazul unui război purtat în medii urbane unde există şi o numeroasă populaţie civilă.
„Nu sunt ilegale, deşi efectele lor pot fi oribile din cauza faptului că se creează acel vid şi absorb aerul din jurul lor, inclusiv din plămânii apărătorilor”.
Heller spune că, pe măsură ce războiul se prelungeşte, „ruşii vor începe să apeleze la orice fel de arme au disponibile, inclusiv arme termobarice în zone urbane” unde există multe construcţii, şi unde se pot adăposti şi soldaţii care apără oraşele.
Un lansator rusesc de bombe termobarice a fost văzut sâmbătă de o echipă CNN la sud de Belgorod, Rusia, lângă graniţa cu Ucraina. Lansatorul de rachete multiple TOS-1 sau TOS-1A văzut de CNN este capabil să lanseze rachete cu focoase termobarice. Nu există dovezi că arme termobarice au fost folosite în conflictul din Ucraina.