Ce strategie are Putin pentru reluarea ofensivei asupra Ucrainei, potrivit unui general american

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele rus Vladimir Putin intenționează să lanseze o nouă ofensivă în primăvară și încearcă să pună presiune asupra aliatului Belarus pentru a se alătura războiului împotriva Ucrainei, estimează generalul în retragere american cu patru stele Barry McCaffrey, citat de Newsweek.

Armata ucraineană este într-o situație dificilă pe frontul din Donbas FOTO Arhivă
Armata ucraineană este într-o situație dificilă pe frontul din Donbas FOTO Arhivă

În cursul unei intervenții la postul MSNBC, săptămâna trecută, McCaffrey a subliniat că Ucraina nu poate câștiga războiul cât timp se află în defensivă, ci poate doar eventual preveni un dezastru. În prezent, Ucraina este în postura în care ține în frâu armata rusă fără a o putea aduce în șah. Între timp, Rusia continuă distrugerea lentă a Ucrainei prin atacuri aeriene și focuri de artilerie.

Ucraina nu poate depăși această situație în lipsa unor mijloace militare precum rachete sol-sol cu rază lungă de acțiune sau tancuri M1, e de părere generalul american. Din punctul său de vedere, bateria de rachete sol-aer Patriot pe care SUA o vor trimite Ucrainei nu poate oferi suficientă protecție împotriva unor atacuri potențial devastatoare din partea Rusiei. Ucraina se află „în mare pericol” și doar o schimbare a situației pe câmpul de luptă poate face o diferență, ceea ce nu e posibil decât dacă Ucraina dispune de armele de natură ofensivă necesare.

McCaffrey a mai apreciat că o parte din luptele care se duc în estul Ucrainei s-au transformat într-un război de tranșee și focuri de artilerie în urma cărora ambele părți au pierderi imense. În prezent, Rusia și Ucraina se află într-un impas „periculos”.

Avertismentul lui McCaffrey cu privire la o potențială tentativă a Rusiei de a relua ofensiva în primăvară în timp ce ar face presiuni asupra aliatului său belarus să intre în război vine în contextul în care Alexandr Lukașenko a inspectat recent pregătirea de luptă a trupelor sale.

Totodată, Putin s-a deplasat în Belarus, iar în cursul acestei vizite cei doi aliați ar fi discutat despre crearea unui „singur spațiu defensiv” în regiune.

Cu toate că Belarusul a permis Rusiei să-și lanseze invazia de pe teritoriul său, experții sunt sceptici că Lukașenko va fi de acord să intre în război, deși posibilitatea nu este cu totul exclusă.

Michael Kimmage, profesor și președinte al departamentului de istorie al Universității Catolice din America, a comentat recent pentru Newsweek că, deși pe parcursul războiului au mai apărut surprize, din punctul său de vedere probabilitatea unei invazii semnificative dinspre Belarus este "extrem de scăzută".

La rândul său, McCaffrey a precizat pentru MSNBC că nu crede că Belarus va „ceda" presiunilor lui Putin de a se implica în război.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite