Ce șanse au trupele ruse să oprească avansul ucrainean cu ajutorul unei vaste rețele de fortificații

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Forțele armate ruse au construit o vastă rețea defensivă ce se ramifică pe frontul ucrainean activ, arată o analiză realizată de NYT a datelor din satelit. Cu toate că aceste structuri ar putea ajuta armata rusă să câștige timp, trupele ucrainene au capacitatea de a pune la grea încercare menținerea acestor poziții pe timpul iernii.

Rusia face eforturi mari să cucerească Bahmut FOTO GETTY IMAGES
Rusia face eforturi mari să cucerească Bahmut FOTO GETTY IMAGES

În ultimele luni, în apropiere de unul dintre cele mai sângeroase fronturi din Ucraina, a început să apară o rețea tot mai complexă de tranșee, capcane pentru tancuri și alte obstacole. Construite pentru a opri înaintarea armatei ucrainene spre Popasna, un oraș din regiunea Lugansk cucerit de ruși în luna mai, aceste fortificații sunt doar o mică parte din structurile defensive pe care le ridică armata rusă pe câmpul de luptă activ din Ucraina.

Cu toate că acestea ar putea ajuta Rusia să câștige timp prețios și critic pentru a-și pregăti noile trupe, totuși Ucraina ar putea pune la grea încercare capacitatea forțelor invadatoare de a susține această apărare în perioada iernii.

Războiul în tranșee nu este nou, fiind o particularitate a bătăliilor care se poartă de ani de zile în regiunea Donbas.

Ucrainenii și-au stabilit propria linie defensivă din tranșee în apropiere de Popasna, în scopul de a împiedica forțele rusești să cucerească orașul Bahmut. Totuși, ritmul și amploarea cu care trupele rusești au construit structuri defensive în ultimele luni sunt formidabile.

Sunt un semn că armata rusă încearcă să-și stabilească poziții defensive extrem de solide pentru a contracara presiunea ucraineană, adesea folosindu-se de avantajul obstacolelor naturale precum râurile.

Luna trecută, armata ucraineană a recuperat multe teritorii în regiunea sudică Herson, inclusiv capitala, obligând forțele rusești să se retragă pe malul estic al râului Nipru. Rușii au exploatat această barieră defensivă naturală, construind o rețea uriașă de structuri defensive care să descurajeze o trecere a răului și un contraatac ucrainean.

Forțele rusești au lucrat intensiv la fortificații

Acestea sunt formate din kilometri întregi de piramide din beton cunoscute drept dinți de dragon, dar și din șanțuri adânci numite capcane pentru tancuri. Scopul lor este să încetinească înaintarea blindatelor ucrainene și dirijarea lor forțată spre poziții prestabilite unde sunt vulnerabile față de atacurile rusești.

În afară de dinți de dragon, forțele invadatoare continuă să construiască șiruri lungi de tranșee și cazemate.

Cu toate că aceste fortificații ar putea încetini avansul ucrainean, eficiența lor depinde de măiestria cu care sunt exploatate.

Dacă aceste poziții defensive sunt lăsate goale, ele nu pot fi utile decât în eventualitatea unei retrageri rusești ordonate, or aceasta se numără printre cele mai dificile operațiuni tactice, crede Philip Wasielewski, cercetător la Foreign Policy Research Institute.

Nu există nicio garanție că acei soldați vor reuși să ajungă la acele fortificații. Sau că, odată ajunși acolo, se vor opri în loc să fugă mai departe. Sunt doar niște găuri în pământ dacă nu sunt apărate de soldați motivați, disciplinați, care pe deasupra sunt susținuți de artilerie, rezerve mobile și logistică".

Ce șanse au trupele rusești să contracareze avansul ucrainean

Pentru a înțelege mai bine fortificațiile Rusiei din estul Ucrainei, Times a analizat datele obținute de radarele sateliților privind schimbările fizice de la suprafața Pământului. În combinație cu imaginile de înaltă rezoluție ale sateliților Planet Labs, au fost dezvăluite mai multe rânduri de apărări rusești care mărginesc autostrăzile principale din spatele liniilor de front rusești.

Rusia își continuă ofensiva în apropiere de Bahmut, lovind orașul cu artilerie și câștigând gradual teren la est și la sud de oraș în ultimele două săptămâni. Noile construcții oferă mai multe poziții de apărare în care să se retragă, în cazul în care ucrainenii contraatacă.

Datorită lor Rusia ar putea să evite o repetare a retragerii sale costisitoare din regiunea Harkov, în septembrie, când a pierdut mii de kilometri pătrați de teritoriu și a fost nevoită să abandoneze echipament militar.

Una dintre rețelele de apărare rusești de lângă Popasna a fost construită în doar 11 zile. Datele din satelit de la Popasna arată noi rânduri de structuri defensive care șerpuiesc spre nord peste câmpuri deschise.

Unii bloggeri militari ruși au criticat în mod deschis construirea de către Rusia a unei linii de front fortificate. Într-o postare pe Telegram din 6 decembrie, Igor Strelkov, un fost ofițer de informații rus, a comentat că decizia de a clădi structuri pe termen lung a fost luată "din capriciu".

„A te conduce după strategia unui război prelungit este o sinucidere pentru Federația Rusă", a spus el.

Deși războiul de tranșee este asociat cu marile războaie din secolul XX, aceste structuri pot juca un rol important și în războiul modern, prin modelarea locului în care inamicul poate ataca, a explicat Ben Barry, cercetător senior la Institutul Internațional pentru Studii Strategice.

„Esența pozițiilor defensive este de a obține un avantaj prin faptul că poți lupta din poziții prestabilite", a spus Barry.

Sovieticii au folosit aceste tipuri de apărare pentru a contracara cu succes atacul Germaniei asupra orașului Kursk în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Moscova îl consideră în prezent drept modelul unei bătălii defensive rusești, a spus Barry.

„Ei știau că germanii atacă acolo. Așa că au construit apărări în mare profunzime și au avut multe centuri de obstacole și câmpuri de mine și centuri de apărare și, de asemenea, rezerve puternice", a spus el.

Slăbiciunile războiului purtat în tranșee

Dar tranșeele au propriile slăbiciuni moderne. Multe dintre ele sunt construite în aer liber, la distanța de lovire a artileriei ucrainene, ceea ce le face deosebit de vulnerabile la a fi reperate de drone.

Prezența acestor apărări atât de aproape de forțele ucrainene a dus foarte probabil la pierderi grele de vieți omenești rusești în apropiere de orașul Svatove din estul Ucrainei, a arătat Ministerul britanic al Apărării într-un comunicat.

O analiză publicată la sfârșitul lunii noiembrie de Institutul pentru Studiul Războiului, un grup de cercetare american, a arătat că Rusia a mai construi poziții defensive în sudul Hersonului în octombrie, înainte de a ordona retragerea din teritoriul de la nord de râul Nipru.

Fortificațiile Rusiei sunt mult mai departe de liniile de front în Herson comparativ cu cele din estul Ucrainei. Noi structuri au fost reperate la peste 80 de kilometri de râul Nipru, care desparte în prezent cele două părți beligerante.

Experții militari au estimat că Rusia va trece probabil în defensivă în Herson pentru a putea redistribui forțele pe fronturi mai active în război, cum ar fi Bahmut.

Chiar și așa, este un semnal că "conducerea militară rusă vede perspectiva unei contraofensive ucrainene peste râul Nipru ca pe o amenințare serioasă", potrivit unei evaluări a Institutului pentru Studiul Războiului.

Ucraina a efectuat deja o debarcare amfibie pe o peninsulă vitală din punct de vedere strategic la gura de vărsare a râului Nipru. Cunoscută sub numele de Capul Kinburn, peninsula ar putea servi drept bază pentru atacuri ucrainene în adâncimea Hersonului, așa că Rusia a fortificat puternic o fâșie de 3,5 km lățime care o separă de continent.

Multe dintre fortificații sunt concepute pentru a proteja liniile de aprovizionare care leagă sudul Hersonului de Crimeea, peninsula pe care Rusia a anexat-o ilegal în 2014. Pierderea chiar și a uneia dintre cele două autostrăzi principale "ar tensiona probabil logistica rusă care sprijină operațiunile" în estul Hersonului și vestul lui Zaporijie, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului.

Poziții defensive pot fi observate la fiecare 8 km pe principala autostradă M14 care leagă Herson de Melitopol, un oraș din regiunea Zaporojie pe care Rusia l-a capturat în primele zile ale războiului.

În cele din urmă, succesul acestor structuri defensive va depinde de calitatea trupelor din spatele lor. Rusia a mobilizat sute de mii de recruți în septembrie, dar mulți dintre ei au ajuns pe câmpul de luptă slab pregătiți și neechipați.

Rusia i-a trimis probabil în prima linie de apărare din Herson, conservând trupele mai experimentate pentru poziții secundare, scriau la sfârșitul lunii trecute analiștii de la Institutul pentru Studiul Războiului.

Dotarea fortificațiilor rusești din prima linie cu acești oameni mai puțin eficienți, mai puțin organizați și slab echipați și aprovizionați ar putea duce la prăbușirea sau la retragerea acestora mai repede decât ar fi putut planifica conducerea militară rusă", au scris analiștii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite