Ce mașini folosește armata ucraineană pe front. Cele mai fiabile modele de pickup

0
Publicat:

Voluntarii ucraineni cutreieră piețele de mașini uzate din Europa pentru a furniza vehicule pentru trupe. Într-un război în care tehnologia de vârf se amestecă cu improvizația, Ucraina își duce luptele de zi cu zi nu doar cu blindate și drone, ci și cu... pickup-uri vechi, adunate de prin fermele Marii Britanii și piețele auto din toată Europa, scrie politico.eu.

Ucrainenii folosesc camionete pe câmpul de luptă FOTO via X/Maks 24
Ucrainenii folosesc camionete pe câmpul de luptă FOTO via X/Maks 24

Aflate la limita supraviețuirii logistice, trupele ucrainene folosesc pe scară largă mașini civile 4x4, în special modele asiatice robuste – precum Toyota Hilux, Nissan Navara și, mai ales, Mitsubishi L200 – considerate mai fiabile, mai ușor de întreținut și, în cele din urmă, mai salvatoare decât alternativele militare greoaie.

„L200 rămâne cea mai bună, obiectiv vorbind”, spune Andri Ivanov, comandantul unei unități specializate în sisteme de luptă fără pilot. „Numele nu sună prea norocos – 200 e cod sovietic pentru transportul soldaților morți – dar mașina asta a salvat multe vieți”.

În fața realității crude de pe front, armata ucraineană s-a văzut nevoită să se bazeze tot mai puțin pe vehicule blindate clasice, prea lente, prea grele și adesea ținte sigure pentru dronele inamice. Pickup-urile, în schimb, oferă mobilitate, discreție și un avantaj logistic major: se repară mai ușor și mai repede.

Vehicule second-hand, partener de război

Până în prezent, Ucraina a importat peste 100.000 de vehicule – în mare parte second-hand – destinate frontului. Sute de voluntari, atât ucraineni, cât și din alte țări europene, au transformat căutarea de mașini în misiune de viață și moarte. Mariia Ksondzyk, directoarea organizației Nesemos – care reunește veterani specializați în reparații auto – explică: „Am epuizat piețele auto din Polonia în primele luni ale lui 2022. Acum căutăm prin Marea Britanie, mai ales în zonele rurale. Acolo găsim cele mai bune mașini, folosite de fermieri”.

Organizația a livrat până acum peste 250 de mașini către armată și a reparat alte sute. Reparațiile devin, însă, o problemă aproape la fel de mare ca achiziția în sine. Condițiile extreme de pe linia frontului – teren accidentat, lipsa de piese, atacuri constante – distrug zilnic zeci de vehicule. „Uneori soldații ajung cu mașina defectă și nici nu știu de ce nu mai pornește. Descoperim că au alimentat cu benzină amestecată cu apă”, spune Ruslan Andriuk, director executiv la Nesemos Veteran Auto Hub.

„Avem cazuri în care doar 10 mașini mai funcționează dintr-o flotă de 200. Reparațiile necesită timp, bani și birocrație, dar în război nu ai luxul să aștepți”, adaugă Ksondzik.

O chestiune de viață și moarte

Pe câmpul de luptă, pickup-urile fac multe: transportă trupe, evacuează răniți, aprovizionează cu muniție, dar și sisteme de apărare antiaeriană mobilă. Sunt rapide, adaptabile și, mai ales, accesibile. Însă costurile nu sunt neglijabile. Unitățile militare ajung să cheltuie și 200.000 de grivne lunar (4.600 de euro) doar pentru întreținere – bani proveniți, de multe ori, din donații sau fonduri personale.

„Să fii mecanic pe front e ca o operație pe cord deschis. Soldații ne roagă să reparăm mașinile într-o zi, pentru că urmează o misiune. Și uneori, un singur șurub face diferența între viață și moarte”, spune Andriuk.

Războiul e și despre noroc

Durata de viață a unei mașini de război nu ține doar de marcă sau uzură, ci și de... noroc. „Drumurile din apropierea liniei de contact arată ca suprafața lunii. Nici nu ai nevoie de un atac cu dronă pentru a pierde o roată – o simplă groapă îți poate rupe toate tijele și stabilizatoarele”, spune Ivanov.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite