Reacţii virulente la Sofia după ce un strănepot al lui Tolstoi, prieten cu Putin, a propus cumpărarea Bulgariei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Moderatorul TV Piotr Tolstoi FOTO uznayvse.ru
Moderatorul TV Piotr Tolstoi FOTO uznayvse.ru

O criză diplomatică riscă să izbucnească între Sofia şi Moscova din cauza unui strănepot al marelui scriitor Lev Tolstoi, care a fost ales recent deputat în Duma de Stat pe lista partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită. Programul lui Piotr Tolstoi prevede, între altele, cumpărarea Bulgariei de către Rusia, o „glumă“ - în opinia sa - care deranjează la Sofia.

Un strănepot al autorului celebrului roman „Război şi pace“ poate provoca o psihodramă diplomatică între Bulgaria şi Rusia, relatează „Courrier International“.

Euforic după obţinerea unui mandat de deputat, moderatorul şi producătorul TV Piotr Tolstoi a declarat pentru postul BNT că Uniunea Europeană are nevoie de o reformă profundă, care va implica atât sistemul de guvernanţă, cât şi renunţarea la ţările care aparţin sferei de influenţă a Rusiei. Întrebat care va fi soarta Bulgariei în acest caz, Piotr Tolstoi a răspuns: „O vom cumpăra în totalitate. Deja suntem proprietarii unei jumătăţi din coasta“ sa.

Aceste cuvinte au ajuns şi la urechile premierului bulgar Boiko Borisov, care nu s-a arătat amuzat.

„Nu voi comenta asemenea inepţii. Se fac 1.300 de ani de când există ţara noastră şi nimeni nu a reuşit să o cumpere“, a comentat Borisov pentru „Dnevnik“.

La şedinţa săptămânală de guvern, ministrul bulgar al Sănătăţii, Petar Moskov, a spus că proaspătul deputat rus Piotr Tolstoi este „nebun“ şi a cerut o reacţie din partea colegului său de la Externe. Aflat la New York la summitul ONU dedicat imigraţiei, ministrul bulgar de Externe Daniel Mitov a denunţat la rândul său declaraţia lui Tolstoi, apreciind că este „arogantă, categoric falsă şi nu contribuie cu nimic la dezvoltarea relaţiilor cu Rusia“.

„Aş aprecia dacă instituţiile ruse vor găsi o modalitate de a se distanţa de ele“, a adăugat el, citat de Mediapool.

„Aroganţă imperială, literatură proastă şi vorbe de beţie“, astfel a catalogat majoritatea presei de la Sofia declaraţiile lui Piotr Tolstoi.

În opinia lui Radan Kanev, liderul partidului proeuropean DSB (care face parte din actuala coaliţie de la putere), acest scandal arată că nu există stat de drept în Bulgaria, ceea ce permite Kremlinului să se folosească de expansiunea afacerilor imobiliare ruse ca de o „armă colonială“. Potrivit presei bulgare, aproximativ 500.000 de ruşi au cumpărat în ultimii ani locuinţe pe coasta bulgară a Mării Negre. Prezenţa ruşilor în Bulgaria e bună pentru comercianţii locali, însă este şi o temă pentru speculaţii, mulţi bulgari considerând că au de-a face cu „a cincea coloană a Kremlinului“ în ţara lor, considerată nu demult drept cel mai fidel aliat al Uniunii Sovietice.

Contactat de serviciul în limba bulgară al publicaţiei oficiale Russia Beyond the Headlines pentru a oferi o reacţie, Piotr Tolstoi a spus că a fost vorba despre „o simplă glumă scoasă din context“ pentru care nu intenţionează să-şi prezinte scuze.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite