Ce a scăpat din regulile anti-şpagă pentru euro-parlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Transparency International salută noul Cod de Condită al euro deputaţilor, votat în plenul de la Bruxelles din această săptămână, dar avertizează că unele prevederi sunt prea vagi, altele nu există, sancţiunile nu sunt suficient de dure şi precizează că punerea lui în aplicare este partea cea mai importantă.

Codul stabileşte regulile şi principiile pe care vor trebui să le urmeze deputaţii europeni în cadrul contactelor lor cu terţe interese, pentru a evita conflictele de interese.

1. Deputaţii europeni vor trebui să furnizeze declaraţii clare cu privire la activităţile plătite în afara Parlamentului, remuneraţia pentru aceste activităţi, precum şi cu privire la alte funcţii care ar putea să constituie un conflict de interese. Codul conţine de asemenea o interdicţie explicită de a primi plăţi sau alte recompense în schimbul influenţării deciziilor parlamentare. Există reguli clare privind acceptarea de cadouri şi cu privire la situaţia foştilor deputaţi europeni care se angajează ca lobby-işti.

2. Orice activitate remunerată desfăşurată în timpul mandatului de deputat european, inclusiv activitatea publicistică, participarea la conferinţe, furnizarea de consiliere, chiar şi ocazional, va trebui să fie făcută publică dacă va conduce la un câştig mai mare de 5.000 de euro pe an.

3. Sprijinul financiar de orice natură şi orice interes financiar care ar putea provoca un conflict de interese vor trebui de asemenea să fie făcute publice. Orice schimbare adusă declaraţiei trebuie notificată într-un termen de 30 de zile şi în eventualitatea în care nu se face acest lucru, deputatul respectiv nu va mai fi eligibil pentru deţine calitatea de membru în Parlamentul European.

4.Orice cadou sau beneficiu evaluat la mai mult de 150 de euro primit de un deputat european în cursul îndeplinirii îndatoririlor acestuia trebuie să fie refuzat sau, dacă acesta reprezintă oficial Parlamentul, să fie transferate Parlamentului European.

Sancţiuni: le taie zilele lucrătoare şi diurnele

Dacă acest cod este încălcat, pe baza unei decizii a Preşedintelui Parlamentului după consultarea Comisiei Consultative, un membru poate fi sancţionat cu o mustrare, interzicere a diurnei de la 2 la 10 zile, suspendare temporară de la activităţile Parlamentului (fără a include dreptul de a vota) pentru maxim 10 zile, sau pierderea rolului de raportor sau alte poziţii alese în PE (pentru ultimele două sancţiuni, este necesară o decizie de confirmare din partea Preşedintelui). Orice astfel de sancţiune va fi publicată pe site-ul Parlamentului European.

Foştii deputaţi europeni care se angajează ca lobby-işti în domenii direct legate de problematica europeană nu va vor beneficia de facilităţile care se acordă, în perioada exercitării unei astfel de activităţi.

Nu interzice al doilea job

Există încă unele dezavantaje. Codul nu include o dispoziţie care să-i împiedice pe deputaţii europeni să se ocupe direct de lobby după ce li se încheie mandatul. De asemenea, Codul nu scoate în afara legii eventualele joburi „secundare" ale euro parlamentarilor situaţie care creează un conflict de interese şi nici nu include obligaţia lor de a ţine o evidenţă a tuturor reuniunilor importante cu reprezentanţii grupurilor de interese care au legătură cu activitatea lor legislativă şi de asemenea nu conţine sancţiuni mai severe în cazul unor încălcări grave ale Codului.

"Schimbări reale se întâmplă după adoptarea Codului", a declarat Jana Mittermaier, şeful Transparency International Bruxelles. "Codul trebuie să fie însoţit de o procedură de control care să verifice declaraţiile financiare, proceduri clare de operare pentru investigaţii şi sancţiuni puternice. Fără acestea, Codul este doar o formă fără fond".

Codul de conduită a fost aprobat cu 619 voturi pentru, 2 împotrivă şi 6 abţineri. Regulile intră în vigoare la 1 ianuarie 2012.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite