Bulgarii merg la referendum pentru a hotărî dacă energia nucleară din ţară se va dezvolta sau nu. Proiectul Belene, miza pusă în joc de Guvernul de la Sofia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Centrala nucleară de la Kozlodui FOTO Arhiva Adevărul
Centrala nucleară de la Kozlodui FOTO Arhiva Adevărul

Aproximativ 6,5 milioane de oameni sunt aşteptaţi să participe la referendumul de la sfârşitul acestei săptămâni cu privire la extinderea energiei nucleare în Bulgaria. Observatorii consideră că este posibil să urmeze o luptă pentru putere între cele două mari partide din ţară.

Rămâne de văzut dacă primul referendum din istoria postcomunistă a Bulgariei va fi validat: legea spune că nivelul de participare la referendum nu poate fi cu mult mai scăzut decât la ultimele alegeri parlamentare. La acest referendum, programat duminică, trebuie să participe cel puţin 60,2% dintre alegători, scrie „Deutsche Welle“.

Recentele sondaje arată că majoritatea bulgarilor ar vota pentru dezvoltarea energiei nucleare în ţară, dar institutele care se ocupă de cercetarea opiniei publice consideră că procentul celor care merg la vot va fi cu mult sub 60%, ceea ce va duce la invalidarea referendumului.

Întrebarea la care alegătorii vor putea răspunde afirmativ sau negativ este: „Ar trebui ca energia nucleară din Bulgaria să se dezvolte prin construirea unei noi centrale atomice?“.

Problema a fost dezbătută ani în şir. Bulgaria – în lupta sa pentru integrarea în Uniunea Europeană în 2007 şi presată fiind de Comisia Europeană – a decis să închidă patru din cele şase reactoare VVER ale centralei nucleare de la Kozlodui, situată la graniţa cu România. Reactoarele erau considerate a fi mult prea vechi şi clasificate ca periculoase.

În 2008, Guvernul socialist al Bulgariei a semnat un acord cu Atomstroyexport, compania rusă de stat, pentru a construi o nouă centrală nucleară în Belene. Corporaţia germană RWE a fost de asemenea implicată în proiect încă de la început, dar s-a retras când costurile au explodat, ajungând la aproximativ 11 miliarde de euro.

Actualul Guvern consevator al Bulgariei a abandonat iniţial proiectul Belene. La rândul său, Atomstroyexport le-a intentat proces bulgarilor la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional. Între timp, socialiştii – cei care au iniţiat proiectul Belene – au reuşit să adune cele 500.000 de semnături necesare pentru organizarea referendumului.

Formularea întrebării de la referendum este în avantajul premierului conservator Boiko Borisov. De pildă, întrebarea cu privire la proiectul Belene nu este formulată explicit, ci se pune o altă întrebare, respectiv dacă energia nucleară ar trebui să se dezvolte. Un răspuns afirmativ la referendum înseamnă că oamenii nu se vor declara de acord doar cu proiectul Belene, ci poate fi interpretat şi ca o exprimare a acordului cu privire la dezvoltarea centralei de la Kozlodui.

Observatorii de la Sofia cred că Borisov ar putea avea în minte un posibil investitor din SUA. Iar asta dă naştere întrebărilor cu privire la strategia geopolitică: Bulgaria se va orienta către SUA sau către Rusia? Ţara  este încă în mare parte dependentă de Rusia în sectorul energetic.

Conservatorii şi socialiştii presupun că majoritatea bulgarilor, care sunt foarte săraci în comparaţie cu locuitorii altor state din Europa, vor vota în favoarea centralei nucleare, deoarece nu presupune costuri ridicate. În regiunea de-a lungul Dunării, care prezintă un risc seismic ridicat, doar activiştii de mediu şi două partide de centru-dreapta se opun centralelor nucleare. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite