„Brexit-ul a fost un dezastru”. Zeci de mii de locuri de muncă din sectorul financiar au dispărut în Marea Britanie

0
Publicat:

Impactul Brexit-ului asupra pieței muncii din Londra este mult mai grav decât se estima inițial, aproximativ 40.000 de locuri de muncă s-au pierdut, potrivit primarului din City of London. În timp ce Londra suferă, orașe europene profită de migrarea angajaților din sectorul financiar.

 Zeci de mii de locuri de muncă au dispărut din City of London după Brexit - Foto Shutterstock
Zeci de mii de locuri de muncă au dispărut din City of London după Brexit - Foto Shutterstock

Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană a avut un impact semnificativ asupra centrului financiar din Londra, costând orașul aproximativ 40.000 de locuri de muncă, a declarat primarul City of London, Michael Mainelli, pentru Reuters.

Această pierdere depășește cu mult estimările anterioare legate de efectele Brexit-ului. Potrivit lui Mainelli, Dublinul a beneficiat cel mai mult din această situație, atrăgând 10.000 de noi locuri de muncă, în timp ce alte orașe europene, precum Milano, Paris și Amsterdam, au profitat și ele de migrarea locurilor de muncă din Londra, după votul din 2016 pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

„Brexit a fost un dezastru. Am avut 525.000 de lucrători în 2016. Estimarea mea este că am pierdut puțin mai puțin de 40.000.”, a declarat Michael Mainelli, șeful ceremonial al centrului financiar City din Londra, care se întinde pe o milă pătrată și include Banca Angliei, bănci internaționale și asigurători. 

Estimarea lui Mainelli, bazată pe ani de cercetare în domeniul centrului financiar britanic și pe relațiile cu sute de firme din City, este semnificativ mai mare decât cele 7.000 de locuri de muncă calculate de consultanții de la EY care au părăsit Londra pentru Uniunea Europeană până în 2022.

Mainelli a afirmat însă că City of London este în expansiune, cu creșteri în diverse sectoare, nu doar în cel financiar, numărul angajaților ajungând la 615.000 datorită dezvoltării asigurărilor și sectorului de analiză al datelor. Cu toate acestea, estimarea lui evidențiază amploarea impactului Brexit-ului, în timp ce Marea Britanie încearcă să-și reconstruiască relațiile cu Europa continentală.

Orașul a votat 70-30 pentru a rămâne. Nu ne-am dorit acest lucru”, a declarat Mainelli, adăugând că și-a intensificat eforturile pentru a «se implica mai mult» în Europa, efectuând nouă vizite în țările din regiune în acest an.

O punte către Europa

Eforturile sale de a întări relațiile cu Europa vin în contextul unei încetiniri economice mai mari în Marea Britanie, care a fost afectată de neînțelegeri legate de ieșirea din Uniunea Europeană. Deși unii au sperat că Brexitul va oferi Londrei mai multă libertate în reducerea imigrației și în eliminarea unor reglementări ale UE pentru a stimula economia, în realitate imigrația a crescut, reglementările s-au dovedit complicate, iar economia a stagnat.

Keir Starmer, noul prim-ministru al Marii Britanii, s-a angajat să restabilească relațiile cu Europa continentală, afectate de anii de negocieri dificile legate de Brexit. Starmer intenționează să elimine unele dintre obstacolele comerciale cu țările UE, inclusiv printr-un acord de recunoaștere reciprocă a calificărilor profesionale, dar a exclus opțiunea revenirii la piața unică a Uniunii Europene.

Mainelli a declarat că „am putea face mult mai multe în ceea ce privește vizele” pentru a ajuta orașul. „De asemenea, lucrăm la acorduri comerciale bilaterale cu Germania”, a adăugat el.

Sectorul financiar din Marea Britanie, în declin

Sectorul financiar al Marii Britanii, care a fost mult timp considerat bijuteria coroanei industriei britanice, a cunoscut un declin semnificativ. Producția economică în acest sector, care include băncile și fondurile de investiții, a scăzut cu peste 15% de la sfârșitul anului 2019, înainte de ieșirea oficială a Regatului Unit din Uniunea Europeană.

În total, producția de servicii financiare din Marea Britanie a scăzut cu 1% de la sfârșitul anului 2019, spre deosebire de Franța și Germania, unde a crescut cu 8%, și de Irlanda, care a înregistrat o creștere de 18%, conform datelor din contul național.

Exporturile britanice de servicii financiare au fost depășite de alte servicii de afaceri, cum ar fi dreptul sau publicitatea.

Prognoza bugetară oficială a Marii Britanii, publicată în martie, a afirmat că estimarea potrivit căreia Brexit-ul va conduce la o scădere de 15% a volumului schimburilor comerciale este „în linii mari pe drumul cel bun”.

Conform sondajelor recente, majoritatea britanicilor consideră că Brexit a fost un eșec până acum. Totuși, susținătorii săi argumentează că Marea Britanie beneficiază de o libertate mai mare pentru a-și urma propriul parcurs în afara Uniunii Europene. Aceștia subliniază recesiunea economică din Germania și instabilitatea politică din Franța ca exemple ale deficiențelor blocului comunitar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite