Video Beluga Hvaldimir, despre care se spunea că ar fi „spion” rus, a fost găsită moartă în Norvegia
0O balenă beluga observată pentru prima dată în Norvegia în 2019, nu departe de apele rusești, care a atras atenţia prin faptul că purta un ham pe care ar fi putut fi montată o cameră, ceea ce a făcut ca o vreme să circule zvonul că ar fi „spion” rus, a fost descoperită moartă sâmbătă.
Povestea ei este una interesantă şi a început în urmă cu 5 ani. Balena, care avea o lungime de 4,2 metri și cântărea 1.225 kg, a fost observată pentru prima dată în aprilie 2019 de câţiva pescari în apropierea insulei nordice Ingøya, nu departe de orașul arctic Hammerfest. Purta un ham și ceea ce părea a fi un suport pentru o cameră mică și o cataramă pe care scria „Equipment St Petersburg”.
Din acest motiv, mult timp a circulat zvonul că specimenul de belunga era o „balenă spion”, mai ales că unii experţi în apărare au declarat că se știe că marina rusă a antrenat balene în scopuri militare.
Chiar şi numele pe care l-a primit, Hvaldimir, este unul cu semnificaţie, fiind o combinaţie între cuvântul norvegian pentru balenă, „hval”, și prenumele președintelui rus, Vladimir Putin.
De-a lungul anilor, beluga Hvaldimir a fost văzută în apele din apropierea mai multor orașe de coastă norvegiene și a devenit rapid clar că era foarte docilă și îi plăcea să se joace cu oamenii, a declarat televiziunea naţională NRK, citată de The Guardian.
Tot televiziunea naţională a fost cea care a comunicat şi faptul că trupul balenei Hvaldimir a fost descoperit plutind în golful Risavika din sudul Norvegiei, sâmbătă, de un tată și un fiu care pescuiau. Balena a fost scoasă din apă de o macara și dusă într-un port din apropiere, unde va fi examinată de experți.
„Din păcate, l-am găsit pe Hvaldimir plutind în mare, mort, dar momentan nu ştim care este cauza morții”, a povestit biologul marin Sebastian Strand, precizând, în acelaşi timp, că nu a observat leziuni externe majore pe corpul balenei.
De asemenea, Sebastian Strand, care a monitorizat aventurile lui Hvaldimir în ultimii trei ani în numele organizației non-profit Marine Mind, cu sediul în Norvegia, a declarat că a fost profund afectat de moartea subită a balenei. „Este absolut oribil. Vineri părea să fie totul în regulă, așa că trebuie doar să ne dăm seama ce s-ar fi putut întâmpla aici”, a mai spus el.
La rândul său, organizația non-profit Marine Mind şi exprimat regretul pentru moartea balenei beluga. Pe situl său scria că Hvaldimir era foarte interesat de oameni și răspundea la semnalele mâinii. „Pe baza acestor observații, se pare că Hvaldimir a ajuns în Norvegia traversând din apele rusești, unde se presupune că a fost ținut în captivitate”, considerau specialiştii.
Datorită acestui acestui comportament, după ce zvonul cu „spionul” rus a început încet-încet să dispară, mass-media norvegiene au speculat, de asemenea, că Hvaldimir ar fi putut fi folosit ca „balenă de terapie” în Rusia.