Barroso a adus bani şi speranţe la Chişinău
0Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso,i-a încurajat pe basarabeni să avanseze pe calea reformelor. Şeful Executivului european nu a venit cu mîna goală la Chişinău.
Jose Manuel Barroso a fost numai un zâmbet, joi şi vineri, în cadrul primei sale vizite în Republica Moldova, şi le-a urat moldovenilor baftă în română şi chiar a mărturisit că s-a simţit la Chişinău ca acasă. „Vizita mea la Chişinău confirmă faptul că văd Moldova ca o ţară europeană, ca parte a familiei europene, iar pe moldoveni ca europeni. Este un semnal că recunoaştem angajamentele ţării pe calea reformelor. Sunteţi pe drumul corect, aţi devenit lideri în Parteneriatul Estic, am obţinut deja multe rezultate împreună“, a declarat Jose Manuel
Barroso.
Totuşi, demnitarul european le-a dat de înţeles că, deocamdată, nu pot spera să devină membri ai Uniunii Europene şi că, în acest moment, cea mai bună opţiune pentru Republica Moldova este asocierea politică şi integrarea economică.
„Avem un proces de parcurs, urmează să semnăm în timpul summitului Parteneriatului Estic, din noiembrie 2013, de la Vilnius, Acordul de Asociere şi Acordul de Liber-Schimb şi să finalizăm implementarea celei de-a doua etape a Planului de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize. Aceasta este sarcina pe care Moldova trebuie să-şi concentreze eforturile“, a subliniat înaltul oficial.
FĂRĂ VIZE CEL DEVREME DIN 2014
De asemenea, Barroso a menţionat că Chişinăul are şanse reale să încheie până la sfârşitul anului viitor faza finală privind ridicarea vizelor, pentru ca subiectul să ajungă pe agenda Consiliului European la începutul lui 2014. În ceea ce priveşte soluţionarea problemei transnistrene, el a precizat că aceasta constituie o prioritate pentru UE, însă „nu poate fi pusă în legătură directă cu perspectiva europeană“ a Republicii Moldova.
SPRIJIN FINANCIAR FĂRĂ PRECEDENT
Premierul moldovean şi şeful Executivului de la Bruxelles au semnat două acorduri – unul de sporire cu
6 milioane de euro a asistenţei pentru modernizarea sistemului de sănătate publică din Republica Moldova şi altul de finanţare cu 5 milioane de euro a programului de suport pentru educaţia vocaţională şi instruirea profesională.
Jose Manuel Barroso a subliniat că, în ultimii şase ani, sprijinul financiar al UE pentru Chişinău s-a majorat de cinci ori, ajungând la 122 de milioane de euro în 2012. Este cea mai mare asistenţă pe cap de locuitor (41 de euro) oferită pentru o ţară din vecinătatea europeană.
Ministrul de Externe, Iurie Leancă, susţine că acum guvernarea de la Chişinău va avea mai multă inspiraţie şi motivaţie pentru a continua reformele.
REFORMELE DIN JUSTIŢIE ŞI LUPTA CU CORUPŢIA, ESENŢIALE
În opinia primului preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, vizita are „o însemnătate epocală pentru Chişinău“. „Este o dovadă că păşim corect pe calea integrării şi de acest lucru ne vom convinge anul viitor, la Vilnius, când vom semna Acordul de Asociere cu UE“, remarcă Snegur.
„Am reţinut din discurs aprecierile în privinţa mersului reformelor şi sprijinul financiar al UE, care a sporit de cinci ori. În acelaşi timp, Barroso ne-a atenţionat că mai avem mult de lucru şi ne-a chemat să intensificăm ritmul reformelor în Justiţie şi să luptăm cu corupţia“, rezumă fostul şef al statului.
Comentatorul Viorel Ciubotaru observă că, în viziunea lui Barroso, problema transnistreană nu este un impediment pentru ca procesul de integrare europeană să cuprindă şi raioanele din stânga Nistrului. „El a spus clar că vede Moldova în familia ţărilor UE, că suntem lideri incontestabili în vecinătatea estică, că vom primi asistenţă pentru a finaliza programul de tranziţie şi că este satisfăcut de parcusul nostru european“, concluzionează analistul.