Austria vrea excluderea Greciei din Schengen şi controale suplimentare în spaţiul de liberă circulaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner FOTO diepresse.com
Ministrul austriac de Interne Johanna Mikl-Leitner FOTO diepresse.com

Austria propune suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledând, alături de Germania, Belgia, Suedia şi Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare în spaţiul de liberă circulaţie, pentru oprirea imigraţiei.

„Când o ţară membră Schengen nu reuşeşte în mod repetat să îşi îndeplinească obligaţiile şi nu acceptă asistenţă din exterior, nu există alte soluţii“, a declarat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, citată de publicaţia Welt am Sonntag.

„Dacă Guvernul de la Atena nu va face eforturi suplimentare pentru securizarea frontierelor externe, atunci va trebui să discutăm deschis despre excluderea temporară a Greciei din Spaţiul Schengen. Faptul că frontiera Greciei cu Turcia nu poate fi controlată este un mit“, a subliniat oficialul austriac.

În acelaşi timp, Germania, Austria, Belgia, Suedia şi Danmarva vor propune introducerea de controale pe segmente ale frontierelor din interiorul Spaţiului Schengen pe o durată de până la doi ani, scrie Welt am Sonntag. Iniţiativa va fi discutată, luni, de miniştrii de Interne ai unor state UE, reuniţi la Amsterdam într-o şedinţă informală.

Surse citate de FT au declarat că liderii UE pregătesc măsuri pentru securizarea frontierelor cu Grecia, prin oferirea de asistenţă Macedoniei pentru blocarea imigranţilor, în cadrul unui plan ce stârneşte preocupările Guvernului Alexis Tsipras, care se teme că extracomunitarii vor rămâne pe teritoriul elen.

În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani. Surse UE citate de presa italiană afirmau joi seară că, pe fondul crizei imigraţiei, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani. Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen.

Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an, situaţie care a generat dispute între statele membre UE şi măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziţie două luni pentru a soluţiona criza imigraţiei, altfel există riscul destrămării Spaţiului Schengen şi zonei euro.

Matteo Renzi: Reapariţia frontierelor în Spaţiul Schengen ar trăda identitatea europeană

Reintroducerea verificărilor la frontierele din Spaţiul Schengen ar trăda ideea identităţii europene, a afirmat premierul Italiei, Matteo Renzi, pledând pentru educarea imigranţilor în spiritul culturii europene, pentru evitarea marginalizării şi radicalizării acestora.

Aflat în oraşul italian Mantova, cu ocazia lansării Anului cultural 2016, Renzi a criticat deciziile unor state de a reintroduce verificări la frontiere din Spaţiul Schengen.

„Trebuie să avem puterea de a le spune celor care pun în discuţie ideea frontierelor în Europa că nu doar că fac un pas înapoi, ci şi trădează ideea identităţii europene“, a spus Renzi.

„Cei care afirmă că problema Europei este Schengen şi că trebuie închise frontierele uită că autorii atentatelor din 2015 erau crescuţi în Europa, în suburbii. În locuri în care cultura nu îşi mai exercită funcţiile. Suburbiile devin locuri fără suflet, unde apare nihilismul şi teroarea. Antidotul este cultura“, a subliniat premierul Italiei.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite