Angela Merkel a ajuns la un acord pentru limitarea politicii faţă de refugiaţi cu partidele aliate, în vederea formării unei coaliţii de guvernământ

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Creştin Democrat, condus de Angela Merkel, a ajuns la un acord cu privire la politica imigranţilor cu aliaţii conservatori din Bavaria, eliminând astfel un obstacol major în vederea formării unei coaliţii de guvernământ.

În ceea ce pare a fi o concesie, Merkel a acceptat să stabilească un număr fix al persoanelor pe care Germania le va accepta anual pe motive umanitare, şi anume 200,000 de persoane.

Partidul acesteia, CDU, şi Uniunea Creştin Socială (CSU) au ajuns la un acord după aproape şapte ore de negocieri neîntrerupte. Nu este încă clar dacă au ajuns la o înţelegere cu privire la alte probleme, cum ar fi Europa sau sistemul de pensii, mai multe detalii urmând a fi oferite luni, în cadrul unei conferinţe de presă.

Angela Merkel a câştigat un nou mandat în fruntea Germaniei în alegerile din 24 septembrie, dar, politic, a ieşit slăbită din aceste alegeri după pierderi în faţa partidelor de extremă dreapta.

După aceste rezultate, Merkel urmăreşte formarea unei coaliţii între blocul ei conservator şi alte două partide, Democraţii Liberi – un partid pro0business şi Verzii, partide ce au agende diferite cu privire la politica fiscală, energie şi Europa.

Însă, primul ei obiectiv este acela de a re-armoniza propria ei coaliţie, şi elimina diferenţele dintre CDU şi CSU, partidul soră din Bavaria, statul ce are 15% din populaţia Germaniei. Cele două partide au format un grup politic în ultimele decenii, dar politica faţă de imigranţi a Angelei Merkel a creat importante disensiuni – majoritatea acestor imigranţi au intrat pe teritoriul Germaniei prin Bavaria.

Astfel, liderii CSU au cerut o limită precisă a numărului de refugiaţi admişi, însă Merkel a rezistat acestei propuneri pe motiv că încalcă Constituţia ţării, ce garantează dreptul la azil oricui este ameninţat de persecuţie politică.

Conform compromisului acceptat duminică, Germania va accepta aproximativ 200,000 de persoane anual pe considerente umanitare, incluzând aici şi familiile refugiaţilor ce se află deja în Germania.

„Vrem să ajungem la un număr total de persoane acceptate pe considerente umanitare ce nu depăşeşte 200,000 de persoane anual”, se afirmă în acordul celor două partide.

Liderii celor două partide au căzut de acord să înfiinţeze centre de azil pentru aplicanţi unde aceştia vor sta până când cererile lor vor fi procesate. Cei ce vor fi respinşi vor fi trimişi înapoi în ţările de origine. În plus, aceştia s-au înţeles să declare Marocul, Algeria şi Tunisia ca ţări de origine sigure, ceea ce înseamnă că autorităţile pot întoarce aplicanţii respinşi mult mai uşor.

„Este o zi bună pentru conservatori şi o zi bună pentru Germania”, a declarat secretarul general al CSU, Andreas Scheuer.

Stabilirea unei limite de refugiaţi admişi în Germania reprezintă o mică înfrângere pentru Merkel, şi în plus, acest fapt s-ar putea să nu fie acceptat de către Verzi.

„Aceasta este o înţelegere între CDU şi CSU şi este departe de negocierile preliminare pentru formarea unei coaliţii de guvernământ cu FDP şi Verzi”, a afirmat unul din liderii Verzilor, Simone Peter.

Cu toate acestea însă, această ţintă pare una relativ uşor de atins, dat fiind faptul că numărul celor ce sosesc în Germania a scăzut la aproape 280,000 anul trecut, după ce în anul 2015 fuseseră 890,000. Estimările susţin că numărul acestora va scădea în continuarea în acest an.

În plus, cele două partide au căzut de acord să implementeze o legislaţie nouă care să ofere prioritate refugiaţilor cu aptitudini şi pregătire ce le permite să se integreze în sectoarele ce duc lipsă de angajaţi în piaţa de muncă din Germania.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite