Anchetatorii germani l-ar putea interoga pe Snowden în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edward Snowden pe aeroportul din Moscova
Edward Snowden pe aeroportul din Moscova

Anchetatorii germani l-ar putea interoga pe Edward Snowden în Rusia în legătură cu interceptarea convorbirilor cancelarului Angela Merkel, a declarat astăzi ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune N24.

„În cadrul anchetei, procuratura poate efectua interogatoriul cu ajutorul consulatului în Rusia”, a spus el.

Anterior, şeful Ministerului de Justiţie al Germaniei, Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, a vorbit despre posibilitatea efectuării unui interogatoriu. Ea a declarat că procuratura federală germană trebuie să examineze această problemă, în cazul în care informaţiile referitoare la supraveghere vor fi confirmate.


Mai mult, deputaţii germani urmează să se reunească pe 18 noiembrie într-o sesiune extraordinară consacrată spionajului la care se livrează serviciile americane de informaţii, a anunţat luni un purtător de cuvânt al grupului parlamentar CDU al cancelarului Angela Merkel, relatează AFP.

Liderul grupului conservator din Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului) Volker Kauder şi omologul său social-democrat Frank-Walter Steinmeier au ajuns la un acord în acest sens, a precizat aceeaşi sursă.

Până în prezent, doar cele două partide minoritare de opoziţie (Verzii şi Die Linke, stânga radicală) doreau o asemenea şedinţă.

O serie de oficiali politici evocă sau reclamă audierea fostului consultant al Agenţiei americane pentru Securitate Naţională (NSA) Edward Snowden, aflat la originea informaţiilor despre amploarea supravegherii practicate de această instituţie.

Într-o conferinţă de presă guvernamentală obişnuită, organizată înainte de anunţarea acestei sesiuni extraordinare, un purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei a declarat că nu există vreun obstacol juridic în calea invitării lui Snowden, "condiţia fiind să aibă, acolo unde se află, o adresă la care să primească o invitaţie".

În faţa ziariştilor care râdeau, purtătorul de cuvânt a subliniat că nu este o "glumă". În aceeaşi conferinţă de presă, consacrată aproape integral scandalului NSA, purtătorul de cuvânt al lui Angela Merkel Steffen Seibert a revenit asupra întregii afaceri, de când Berlinul şi-a exprimat suspiciunile cu privire la o posibilă supraveghere a telefonului mobil al cancelarului.

"Am obţinut informaţii legate de cercetările Der Spiegel, revista care a dezvăluit cazul, la care continuăm să lucrăm", a declarat el. "Verificăm dacă aceste informaţii se adeveresc. Dacă acesta va fi cazul, va fi extrem de grav, iar acest lucru va produce o ruptură a încrederii" între Germania şi Statele Unite.

"Faptul că ambasadorul Statelor Unite a fost convocat la Ministerul de Externe (...) este un lucru rar şi este totodată expresia marii îngrijorări pe care aceste informaţii ne-au provocat-o, în mod normal, dar şi a urgenţei ca acest caz să fie clarificat acum", a subliniat el.

"Relaţia germano-americană durează de câţiva zeci de ani", a adăugat purtătorul de cuvânt. "Nouă, germanilor, ne-a adus mari servicii şi continuă să ocupe un loc central în politica noastră externă", a insistat Seibert .

"Iar (...) din acest motiv este necesar să acţionăm astfel încât să refacem această încredere acolo unde a fost afectată sau pierdută. Suntem optimişti în privinţa faptului că vom reuşi acest lucru, în colaborare cu americanii", a conchis purtătorul de cuvânt al lui Merkel.

În faţa cestui scandal. Mike Rogers, şeful Comitetului de Informaţii din cadrul Casei Albe, susţine că europenii ar trebui să fie recunoscatori pentru efortul SUA de a spiona statele de pe bătrânul continent, deoarece o asemenea acţiune urmăreşte păstrarea securităţii şi a stabilităţii în statele respective.

„Cred că am fi vorbit cu adevărat despre o ştire în momentul în care SUA nu erau interesate să culeagă informaţii care să îi protejeze pe americani şi aliaţii lor. Dacă cetăţenii francezi ar şti exact despre ce este vorba, ne-ar aplauda şi ar desface sticle de şampamnie, simţindu-se în siguranţă. Urmărim atât propria noastră securitate, cât şi implicit, pe cea a aliaţilor nostri", a declarat Rogers citat de Al Arabiya.

Reacţia acestuia vine după ce Dick Cheney, fostul vice-presedinte american din perioada în care la Casa Alba se afla Geroge W. Bush, a afirmat că spionarea aliaţilor de către Statele Unite nu reprezintă o noutate.

Scandalul de spionaj la nivel mondial în care SUA sunt implicate, i-a determinat pe liderii europeni să solicite un nou acord cu Washingtonul privind colectarea informaţiilor.

În replică, Peter King, oficial american de rang înalt privind activitatea de contraterorism, critică atitudinea defensivă a preşedintelui Barack Obama, de a-şi cere scuze liderilor europeni.

„Preşedintele nu ar trebui să îşi mai ceară scuze. Realitatea este că NSA a salvat mii de vieţi, nu numai în SUA, ci şi în Franţa, Germania şi întreaga Europă“ susţine King.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite