Anchetă privind omor multiplu din culpă şi neglijenţă în urma prăbuşirii a sute de clădiri după cutremurul din Italia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile italiene au declanşat o anchetă privind omorul multiplu din culpă şi neglijenţa, în urma prăbuşirii a sute de clădiri ca efect al cutremurelor produse miercuri în centrul Italiei, soldate cu cel puţin 250 de morţi, informează cotidianul La Repubblica.

Procuratura orăşelului Rieti, situat în regiunea Lazio, investighează ipoteza neglijenţei în serviciu care a avut ca efect decese multiple în zonele Amatrice şi Accumoli.

Ancheta este coordonată de procurorul-şef Giuseppe Saieva şi vizează aflarea cauzelor prăbuşirii a sute de clădiri, inclusiv a unora care fuseseră consolidate recent.

Centrul Italiei a fost afectat, pe 24 august, de trei cutremure de suprafaţă – cu magnitudini de 6,0, 5,4 şi 4,8 grade – urmate de sute de replici, bilanţul provizoriu fiind de cel puţin 241 de morţi.

Primul cutremur, de 6,0 grade, a avut loc la ora 3.36 (4.36, ora României), în zona Accumoli/Arquata del Tronto (la graniţa dintre regiunile Lazio şi Marche, în centrul Italiei), la adâncimea de doar 4 kilometri. Au urmat alte două mişcări telurice, la orele 4.32 şi 4.33, cu intensităţi de 5,4, respectiv 4,8 grade, la adâncimi de 8 şi 9 kilometri. Cele trei seisme au fost urmate de zeci de replici cu intensităţi între 2 şi 4 grade. Situaţiile cele mai grave sunt în comunele Amatrice, Accumoli şi Arquata del Tronto.

Cutremurul iniţial a fost simţit puternic în centrul şi în sudul Italiei, până la Napoli, o zonă cunoscută cu risc seismic. La Roma şi Napoli, mulţi locuitori şi-au părăsit casele câteva ore de teama replicilor seismice puternice.

Institutul german de Geofizică de la Potsdam a estimat magnitudinea seismului italian la 6,2 pe scara Richter. Experţii americani au precizat că epicentrul a fost la Norcia la o adâncime de doar 4 kilometri, ceea ce a sporit amploarea pagubelor.

 Un cercetător de la Institutul italian de Geofizică şi Vulcanologie, Massimo Cocco, a explicat că nu magnitudinea seismului a fost problema majoră, ci materialul de construcţie folosit la casele prăbuşite. Construcţiile din regiunile afectate nu ar fi fost proiectate pentru astfel de cutremure.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite