Alegerile din Germania. Visul creștin-democratului Friedrich Merz de a forma o coaliție depinde de prăbușirea rivalilor mai mici

0
0
Publicat:

Friedrich Merz, pe care sondajele de opinie îl dau viitorul cancelar al Germaniei, are nevoie să pentru succes de prăbușirea partidelor mai mici, scrie politico.eu.

Friedrich Merz, liderul creștin-democrațielor germani/FOTO:EPA/EFE
Friedrich Merz, liderul creștin-democrațielor germani/FOTO:EPA/EFE

Este o particularitate a politicii germane: deși Merz este favoritul clar pentru funcția de cancelar, drumul său spre victorie nu este deloc sigur, iar seara alegerilor va fi una plină de emoții. Pentru a-și consolida puterea după votul din 23 februarie, Merz trebuie să formeze o coaliție care să-i permită să conducă țara. Pentru ca acest lucru să se întâmple, partidele mai mici trebuie să sufere pierderi semnificative—de preferat, până la punctul în care unele dintre ele să nu mai intre în parlament.

Merz a fost deschis în privința scenariului său ideal: Uniunea Creștin-Democrată (CDU), partidul de centru-dreapta pe care îl conduce, trebuie să obțină „un rezultat atât de bun încât să aibă nevoie de un singur partener de coaliție, cu siguranță nu doi,” a spus el anul trecut. Și mai bine ar fi ca el să aibă luxul de a alege partenerul cu care să lucreze — fie Social-Democrații, fie Verzii, în funcție de cine va obține cel mai slab rezultat.

Însă politica, ca de obicei, nu funcționează niciodată așa de simplu.

Deși CDU și aliatul său bavarez, Uniunea Social-Creștină (CSU), se mențin destul de bine în sondaje, performanța lor s-ar putea să nu fie suficientă pentru o majoritate puternică. „Întrebarea mare este de ce CDU nu câștigă mai mult decât are acum,” a spus Robert Grimm, directorul de cercetare politică și socială la Ipsos. „Treizeci la sută nu este mult pentru CDU.”

Strategia lui Merz, totuși, nu depinde doar de performanța propriului partid sau de succesul formațiunii extremiste Alternativa pentru Germania (AfD), care în prezent se află pe locul doi în sondaje, dar este exclusă din negocierile pentru coaliție de către partidele principale. În schimb, succesul său depinde de performanța partidelor mai mici, în special de acelea care sunt pe cale să nu depășească pragul de 5 procente necesar pentru a câștiga locuri în Bundestag.

Cu alte cuvinte, cu cât mai puține partide mici reușesc să ajungă în Bundestag, cu atât mai bine pentru șansele lui Merz de a forma o coaliție.

Partidele mici în pragul dispariției

În politica din Germania, cele trei partide care sunt pe cale să dispară sunt: stânga radicală Die Linke, stânga dură Alianța Sahra Wagenknecht (BSW) și liberalii, Partidul Democrat Liberal (FDP). Acestea sunt toate în sondaje foarte aproape de pragul de 5 procente. Dacă nu reușesc să ajungă la acest prag, locurile lor vor fi redistribuite proporțional către partidele care au câștigat reprezentare, consolidând astfel opțiunile de coaliție ale viitorului guvern.

În termeni simpli, câteva puncte procentuale ar putea face diferența între o altă forță politică în opoziție sau o eliminare totală a acestor partide mici — și mai multe locuri pentru o majoritate condusă de CDU.

Astfel, în noaptea alegerilor, echipa lui Merz nu va avea nevoie doar de o victorie CDU/CSU, ci va spera și pentru o performanță catastrofală din partea Die Linke, BSW și FDP — adică, va dori ca aceste partide să piardă rău.

Sistemul de vot

În ziua alegerilor, germanii își exprimă votul în două moduri: unul pentru un partid și unul pentru un candidat în circumscripția lor, care poate câștiga un loc direct în Bundestag dacă obține cele mai multe voturi la nivel local.

Ambele voturi oferă partidelor o cale de a intra în Bundestag. Dacă un partid obține cel puțin 5 procente din voturile pentru partid, intră automat. Dacă nu ajunge la pragul de 5 procente, dar câștigă trei mandate directe, are dreptul la un număr proporțional de locuri. Acest mecanism a salvat Die Linke în 2021, când au fost la doar 0,1 puncte procentuale de pragul de 5%, dar au reușit să câștige prin trei mandate directe.

Totuși, popularitatea Die Linke a scăzut în ultimele alegeri. În prezent, acest partid stângist, care este succesorul Partidului Socialist Unit care a guvernat fosta Germanie de Est, se află la limita pragului de 5%, ceea ce înseamnă că supraviețuirea sa ar putea depinde de câștigarea a cel puțin trei mandate directe, ceea ce este o provocare mare având în vedere sprijinul lor tot mai scăzut.

Pentru aceasta, Die Linke a trimis în lupta electorală trei bărbați prominenți — denumită „misiunea părul argintiu” — care sunt responsabili cu câștigarea mandatului direct în circumscripțiile lor. Însă acest lucru este destul de dificil. În 2021, Die Linke a câștigat mandate directe datorită unui număr mare de voturi împărțite, susținători ai Verzilor și ai Social-Democraților votând pentru candidații de stânga pentru a sprijini o coaliție roșu-verde ce ar include Die Linke.

În schimb, „acum este exact invers,” spune Joachim Behnke, expert în sisteme electorale la Universitatea Zeppelin din Friedrichshafen. Susținătorii Verzilor și Social-Democraților care își împart votul vor „dăuna propriilor șanse de a deveni parteneri de coaliție ai CDU.”

Proiecțiile YouGov sugerează că Die Linke ar putea câștiga doar două din cele trei circumscripții critice—ceea ce înseamnă că șansele lor de a obține reprezentare sunt slabe. Pe lângă asta, există riscul ca Die Linke să piardă Berlin Lichtenberg, un loc pe care l-au deținut constant încă din 2007, în fața extremiștilor de dreapta de la AfD.

Totuși, Die Linke nu trebuie să fie dată uitării. Membrii partidului au crescut considerabil în ultimele săptămâni, iar sondajele sugerează că pragul de 5 procente nu este de neatins.

Alianța Wagenknecht: Un rival nou în cursă

Într-o dezvoltare care ar putea ajuta pe Merz, electoratul Die Linke a migrat parțial către noua formațiune Alianța Sahra Wagenknecht (BSW). Partidul stângist, înființat la finalul anului 2023, a câștigat rapid notorietate, obținând locuri în Parlamentul European și atrăgând un procent semnificativ de voturi în alegerile regionale.

Totuși, în ciuda optimismului inițial, proiecțiile sondajelor nu sunt favorabile. BSW se luptă să câștige mandate directe, iar sondajele recente arată că se află în pericol de a nu depăși pragul de 5 procente. „Nu este o tendință clară, dar BSW este cu siguranță mai slabă decât ne-am fi așteptat,” adaugă Behnke.

Calculele coaliției lui Merz

Pentru Merz, cel mai bun partener de coaliție ar fi fost Partidul Democrat Liberal (FDP) al lui Christian Lindner. Cu toate acestea, șansele FDP sunt din ce în ce mai slabe. Partidul a pierdut teren în sondaje, iar un sondaj Ipsos sugerează că liberalii ar putea pierde mult din sprijinul acordat anterior, în favoarea conservatorilor lui Merz. Lindner și Merz, odinioară aliați, se atacă din ce în ce mai mult, Merz avertizând că votul pentru FDP ar fi un vot irosit.

FDP a câștigat de-a lungul timpului voturi pentru partid, obținând sprijin puternic în sud-vestul țării. Dar, cu sondaje care indică faptul că se află în jurul pragului de 4 procente, șansele lor sunt din ce în ce mai mici. Dacă nu vor depăși pragul de 5 procente, ar putea să piardă definitiv orice șansă de a mai face parte din coaliția de guvernare.

În final, visul de coaliție al lui Merz depinde nu doar de performanța propriului partid, ci și de nenorocirea rivalilor săi mai mici. Deși este înainte în sondaje, victoria sa reală va veni din prăbușirea Die Linke, BSW și FDP. Pentru Merz, drumul spre putere este pavat cu dărâmătura politică a competitorilor săi. Numai atunci va putea merge mai departe cu coaliția dorită și să câștige funcția de cancelar.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite