Alegeri în Marea Britanie. Naţionaliştii scoţieni, marea surpriză a legislativelor, i-au privat de 40 mandate pe laburişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidul Naţionalist Scoţian (SNP), condus de Nicola Sturgeon , a obţinut 56 din cele 59 de locuri ale Scoţiei în alegerile legislative britanice de joi şi va avea mai mulţi deputaţi decât în 2010, conform rezultatelor definitive citate de AFP.

„Felicitări celor 56 de deputaţi şi mulţumiri tuturor celor care şi-au pus încrederea în SNP“, au postat pe Twitter naţionaliştii scoţieni după numărarea voturilor din circumscripţia 59, ultima din regiune.

„Este un moment istoric“, şi-a exprimat entuziasmul Nicola Sturgeon, lidera SNP şi şefa guvernului regional scoţian, într-un discurs susţinut după anunţarea rezultatelor.

„Mulţumirile mele tuturor celor care au votat ieri pentru SNP. V-aţi făcut auzită vocea şi vom face să se audă vocea Scoţiei la Westminster“, a promis ea„pe Twitter, în contextul în care nu a candidat personal în cadrul acestui scrutin naţional.

Victoria SNP are amploarea unei revanşe după referendumul privind independenţa din septembrie, când peste 55% din populaţie a votat împotrivă, comentează AFP.

Succesul SNP s-a produs în dauna laburiştilor, care pierd 40 din cei 41 de deputaţi pe care îi aveau în regiunea considerată odinioară unul dintre fiefurile lor.

Ca o ilustrare a înfrângerii dureroase suferite de laburişti, studenta Mhairi Black, de 20 de ani, l-a învins în scrutin pe Douglas Alexander, una dintre figurile centrale ale laburiştilor. Mhairi Black a obţinut 23.548 de voturi contra 17.864 obţinute de Douglas Alexander, care şi-a recunoscut înfrângerea şi a salutat "formidabila campanie" dusă de tânăra concurentă. Studenta în ştiinţe politice la Glasgow a obţinut în acelaşi timp şi titlul de cea mai tânără aleasă în Parlamentul de la Westminster din 1667.

Partidul Naţionalist Scoţian (SNP), condus de lidera executivului scoţian, Nicola Sturgeon (care potrivit legii a avut dreptul să se bată doar pentru cele 59 de circumscipţii electorale alocate Scoţiei) devine al treilea partid ca mărime, deţinând astfel balanţa puterii în Camera Comunelor. 

În campania electorală, Partidul Naţionalist Scoţoan a promis majorarea cheltueililor sociale şi abandonarea politicii de austeritate, majorarea ratei marginale la impozitul pe venit de la 45% la 50% şi renunţarea la submarinele nucleare de tip Trident, ca şi politică fiscală independentă pentru Scoţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite