Adevăratul motiv pentru care Putin ar fi ordonat asasinarea unui agent dublu în Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vladimir Putin a ordonat asasinarea fostului spion dublu Serghei Skripal întrucât acesta avea cunoștințe despre sursele averii ilicite ale președintelui rus, au apreciat oficialii britanici în contextul anchetei privind tentativa de asasinat din 2018, relatează Business Insider.

Serghei și Iulia Skripal au fost găsiți inconștienți pe o bancă în Salisbury FOTO SHUTTERSTOCK
Serghei și Iulia Skripal au fost găsiți inconștienți pe o bancă în Salisbury FOTO SHUTTERSTOCK

În 2018, Skripal și fiica sa, Iulia, s-au îmbolnăvit în Salisbury, Marea Britanie, după ce au fost otrăviți în locuința lor cu agentul neurotoxic Noviciok în cadrul unei tentative de asasinat pe care guvernul britanic a pus-o pe seama Rusiei. Moscova a negat orice implicare.

Cei doi au supraviețuit la limită. 

În cadrul anchetei Dawn Sturgess (Londra), Jonathan Allen, directorul general pentru apărare și informații la Oficiul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare, a declarat că ordinul de otrăvire a lui Skripal și a fiicei sale „ar fi ajuns la președintele Putin”, potrivit Politico.

Allen a mai spus comisiei de anchetă că a presupus drept adevărată afirmația lui Skripal conform căreia acesta a fost probabil vizat pentru că era la curent cu  sursele averii președintelui rus, a relatat The Guardian.

Skripal, un fost oficial al agenției de informații militare ruse GRU, ar fi dezvăluit oficialilor britanici că avea informații despre implicarea lui Putin în activități ilegale privind vânzarea metalelor rare și deturnarea de fonduri din vânzările de aluminiu.

„Este logic că, odată ce [Skripal] lucra ca membru senior al GRU. avea acces la informații secrete”, a spus Allen, potrivit publicației citate.

„Au existat numeroase studii open source care leagă personalități de rang înalt din guvern, inclusiv președintele, de controlul resurselor naturale, de controlul surselor de bogăție rusă, precum și indicii că ar fi profitat de pe urma acestora”, a adăugat el.

Stocurile de Noviciok ale Rusiei

Directorul pentru informații și apărare din cadrul Ministerul de Externe al Marii Britanii a argumentat în fața comisiei de anchetă că riscurile asociate cu utilizarea de Noviciok, substanță a cărei stocare e interzisă prin convențiile internaționale, sunt mult prea mari, astfel că, în mod cert, ar fi trebuit aprobată la cel mai înalt nivel, de către serviciile de securitate și guvernul de la Moscova, a relatat Politico.

Allen a subliniat că natura „foarte birocratică” a statului rus înseamnă că decizii precum un ordin de asasinat ar trebui să fie aprobate personal de Putin.

„Inițiativa este extrem de descurajată. Gândirea critică nu face parte din educația rusă”, a adăugat el.

Noviciok, presupus a fi folosit și împotriva defunctului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîî, într-o tentativă de asasinat în 2020, a fost stocat cu peste un deceniu înainte de atacul de la Salisbury, cu scopul de a fi utilizat contra inamicilor statului rus, a explicat el.

„Nu este cu putință să fie produs de un actor non-statal”, a spus el, adăugând că nivelul ridicat de puritate înseamnă că „trebuie să fi fost fabricat într-un laborator foarte sofisticat al statului”.

Datorită acordurilor internaționale, există o „interdicție absolută” a folosirii armelor chimice, a subliniat el, or Rusia nu și-a respectat obligația de a dezvălui dacă a produs sau deține agenți chimici.

Rusia a fost obligată să distrugă stocurile de arme pe care le-a declarat Organizației pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW). Noviciok nu a fost declarat și, prin urmare, nu a fost distrus, a spus Allen.

Skripal a devenit agent dublu în 1995, când a fost recrutat de Serviciul Secret de Informații al Regatului Unit, MI6.

Un tribunal militar din Moscova a declarat că a transmis informații agenților MI6 între 1995 și 2004, condamnându-l la 13 ani de închisoare pentru spionaj în beneficiul Marii Britanie.

A fost eliberat în 2010, ca parte a unui schimb de spioni între Rusia și SUA, și a primit azil în Marea Britanie, unde locuia în Salisbury sub identitatea sa reală.

Otrăvirea sa în 2018 a suscitat o criză diplomatică, drept consecință Regatul Unit și alte 28 de țări expulzând sute de diplomați ruși. Rusia a reacționat expulzând la rândul său diplomați britanici.

De-a lungul anilor, averea lui Putin a fost subiect de speculații, dar și obiectul unor investigații ale opoziției potrivit cărora președintele rus deține palate vaste lângă Marea Neagră și în nordul Rusiei, iahturi de lux, precum și proprietăți de valoare în străinătate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite