Activităţile de lobby ale unor foşti politicieni europeni din aşa numitul „Grup Habsburgic“, dezvăluite de ancheta procurorului special Robert Muller
0Fostul director de campanie al lui Donlad Trump, Paul Manafort, a plătit peste două milioane de euro unor foşti oficiali europeni de rang înalt, din aşa numitul „grup Habsburgic“, pentru a face lobby pentru regimul fostului preşedinte ucrainean pro-rus, Viktor Ianukovici, se arată în rechizitoriului întocmit de procurorul special Robert Muller care anchetează implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
Paul Manafort a recurs la aşa numitul „grup Habsburgic“, format din foşti politicieni europeni, „să ia apărarea regimului Ianukovici , inclusiv în Statele Unite", se arată în actul de acuzare depus în faţa unei curţi federale din Washington de către Robert Mueller, procurorul special însărcinat cu investigarea interferenţei ruseşti în ultimele alegeri prezidenţiale din SUA.
Grupul condus de fostul cancelar austriac Alfred Gusenbauer
Grupul, condus de un „fost cancelar european“, a făcut lobby pe lângă congresamnii americani şi pe lângă oficiali de la Casa Albă între 2012 şi 2013, potrivit acuzaţiilor.
Ei „păreau să furnizeze evaluări independente ale acţiunilor guvernului ucrainean, când, de fapt, li s-au plătit pentru lobby pentru Ucraina“, se arată în documentul depus la instanţă.
Ei au fost instruiţi să „acţioneze neoficial şi fără nicio relaţie vizibilă“ cu guvernul ucrainean, potrivit unei note scrise de Paul Manafort în iunie 2012.
Potrivit presei austriece, fostul cancelar european citat în rechizitoriu ar fi Alfred Gusenbauer, şeful guvernului austriac înte 2007 şi 2008.
Alfred Gusenbauer, fost cancelar social-democrat al Austriei, a negat acuzaţiile că ar fi făcut lobby ilegal în favoarea ex-preşedintelui ucrainean Viktor Ianukovici, acuzaţii apărute în cadrul anchetei americane privind amestecul Rusiei în alegerile prezidenţiale din SUA, transmite dpa.
Într-o declaraţie transmisă duminică agenţiei APA, Gusenbauer, care a condus guvernul austriac până în 2008, a confirmat că a desfăşurat lobby „remunerat“ pentru promovarea apropierii între Ucraina şi Uniunea Europeană în 2012 şi 2013.
El a negat însă că a fost şeful aşa-numitului „grup Habsburgic“ de politicieni plătiţi în secret de Paul Manafort, fost manager de campanie al preşedintelui american Donald Trump, pentru a face lobby în SUA în numele lui Ianukovici, preşedintele prorus al Ucrainei demis în 2014.
Gusenbauer a susţinut că s-a întâlnit cu Manafort în câteva ocazii, inclusiv în timpul unei călătorii în SUA, dar că nu a ştiut nimic despre presupusele eforturi ilegale de lobby ale acestuia.
„L-am întâlnit de două ori pe Manafort, dar nu am nimic de-a face cu activităţile lui Paul Manafort în Ucraina sau cu partidul lui Ianukovici şi activităţile sale în Statele Unite“, a spus Gusenbauer la postul de radio Oe1.
Romano Prodi, pe listă
Un alt fost lider european a fost şocat să-şi găsească numele menţionat în actele de acuzare, ale procurorului special Muller , potrivit New York Times. Este vorba de Romano Prodi, fost premier al Italiei şi preşedinte al Comisiei Europene.
Romano Prodi, fost şef al guvernului italian şi, între 1999 şi 2004, preşedinte al Comisiei Europene, a fost menţionat în relatări ulterioare din media ca membru al „grupului Habsburgic“.
Prodi a declarat sâmbătă pentru New York Times că a lucrat împreună cu Gusenbauer pentru a apropia Ucraina de Uniunea Europeană, dar că banii pe care i-a primit nu au provenit, după ştiinţa sa, de la Manafort. El a afirmat că „nu a fost plătit niciodată de un grup de lobby în America“'.
Potrivit Times, Prodi şi Gusenbauer au crezut că legăturile strânse dintre Ucraina şi Uniunea Europeană era un lucru bun. „Mereu am spus că era important să mutăm Ucraina mai aproape de Europa“, a declarat Gusenbauer pentru BBC . „Am oprit această activitate când am avut impresia că Ucraina se mişcă în direcţia greşită“, a declarat acesta.
Grupul Podesta, o firmă de lobby din Washington, condusă anterior de fratele fostului şef de campania al democraţilor, John Popesta, a raportat, de asemenea, „aranjamente de întâlniri şi oportunităţi media“ pentru un grup de lideri europeni care susţineau Ucraina, între aceştia se aflau Prodi şi Gusenbauer. Prodi totuşi a negat apartenenţa la acest grup şi a declarat că Gusenbauer l-a condus .
The Guardian scrie că şi Richard Gates, de 45 de ani, fost asociat al lui Paul Manafort, a lucrat şi pentru preşedintele ucrainean pro-rus Viktor Ianukovici.
Washington Post explică faptul că există două ţări în Uniunea Europeană în care cuvântul "cancelar" este folosit pentru a-l denumi pe şeful guvernului. Ambele au legături istorice puternice în timpul dinastiei habsburgice – e vorba de Austria şi Germania.
În Europa, speculaţiile au mers repede către Alfred Gusenbauer, care a fost cancelarul Austriei în 2007 - 2008. De la încetarea mandatului, Gusenbauer a fost criticat pentru contractele sale de consultanţă pentru regimurile autocratice. El a fost, de asemenea, amintit în celebrele documente Panama Papers.
În Ucraina, ziarul de limbă engleză Kyiew Post reaminteşte că încă din noiembrie anul trecut, a scris despre Centrul European pentru Modernizarea Ucrainei, cu sediul la Bruxelles, organizaţie aflată acum în mijlocul acuzaţiilor împotriva lui Manafort şi Gates.
Fondatorul centrului, fostul ministru al Afacerilor Externe al Ucrainei, Leonid Kozhara, a refuzat să comenteze, dar a declarat, pe 1 noiembrie, postului de televiziune 112 că centrul a fost creat "să spună adevărul despre Ucraina în Parlamentul European şi în alte state membre ale Uniunii Europene".
O ancheta publicată de Buzzfeed încă din 2013 arăta că centrul a plătit bloggerilor americani şi sitului web din extrema dreaptă Breitbart pentru o reflectare pozitivă a partidului de guvernământ din Ucraina, în timpul alegerilor parlamentare din 2012.
Fostul preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, susţinut de Moscova, a fost răsturnat de la putere în 2014. Paul Manafort a condus pentru scurt timp campania electorală a lui Donald Trump în perioada iunie-august 2016, înainte de a fi concediat pentru „potenţiale conflicte de interes cu ţări străine“, potrivit preşedintelui american.
Richard Gates, fostul consilier al lui Trump, a acceptat să coopereze cu Mulller
Un fost consilier de campanie al lui Donald Trump a pledat vineri vinovat de mărturie falsă şi fraudă financiară în detrimentul statului american şi a acceptat să coopereze în ancheta privind ingerinţa rusă în prezidenţialele din 2016, relatează AFP.
Această schimbare de atitudine a lui Richard Gates, 45 de ani, măreşte şi mai mult presiunea asupra lui Paul Manafort, fostul director de campanie al lui Donald Trump şi fost asociat al lui Gates, care continuă să respingă capetele de acuzare enumerate în actul de inculpare care îl vizează.
"În ciuda a ceea ce a pledat Rick Gates astăzi (vineri), susţin continuare că sunt nevinovat", a reacţionat Manafort într-un comunicat transmis de avocatul său.
Gates a devenit a cincea persoană care pledează vinovat în ancheta rusă după ce s-a prezentat la orele prânzului în faţa unei instanţe federale din Washington.
Într-o scrisoare adresată celor apropiaţi şi obţinută de canalul ABC, Richard Gates şi-a motivat noua atitudine adoptată, explicând că, "în ciuda dorinţei sale iniţiale de a se apăra", "şi-a schimbat părerea" pentru a-şi proteja familia.
Această răsturnare de situaţie pare să arate că strategia urmată de Robert Mueller s-a dovedit câştigătoare: procurorul special însărcinat cu ancheta rusă a acumulat acuzaţii la adresa lui Manafort şi Gates pe care i-a inculpat de două ori într-un interval de patru luni.
Ultimul act de acuzare prezentat joi se referă la presupuse fapte de fraudă fiscală şi disimulare de conturi bancare în străinătate. La sfârşitul lui octombrie, Manafort şi Gates au fost inculpaţi pentru infracţiuni similare.
Lui Manafort şi partenerului său de afaceri li se reproşează în principal activităţi nedeclarate de lobby şi consultanţă în favoarea fostului preşedinte ucrainean prorus Viktor Ianukovici.
Mai mult de 75 de milioane de dolari au tranzitat prin conturi offshore administrate de cei doi, Paul Manafort fiind acuzat de spălarea, de unul singur, a 18 milioane de dolari. Aceste acţiuni s-ar fi derulat, potrivit acuzării, între 2006 şi cel puţin 2015.
Paul Manafort (68 de ani) a condus campania lui Donald Trump din iunie până în august 2016, când a fost constrâns să demisioneze în urma dezvăluirilor că ar fi primit plăţi ilegale de milioane de dolari din partea unei formaţiuni politice proruse din Ucraina.
Cei doi au fost lăsaţi în libertate, supuşi unui strict control judiciar.
Marţi, un avocat membru al unui cabinet având, de asemenea, ca misiune să refacă imaginea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici a fost pus sub acuzare de procurorul special pentru mărturie mincinoasă.
Acest avocat, Alex van der Zwaan, a pledat vinovat că ar fi minţit FBI în legătură cu conţinutul discuţiilor purtate cu Richard Gates, fost asociat al lui Paul Manafort.
Procurorul special Robert Mueller, care anchetează amestecul Rusiei în alegerile din SUA, a formulat joi noi acuzaţii împotriva lui Paul Manafort, fost şef al campaniei electorale a preşedintelui Donald Trump, informează DPA.
Manafort şi Robert Gates - un alt membru al personalului de campanie - sunt acuzaţi de completarea unor declaraţii fiscale false, de omisiunea de a raporta conturi în străinătate şi de fraudă bancară.
Manafort este inculpat într-o instanţă din statul american Virginia pentru spălarea sumei de 30 de milioane de dolari din venituri ascunse de autorităţile din SUA, cu ajutorul lui Gates. Cei doi au fost deja trimişi în judecată, în octombrie, pentru fals în declaraţii, spălare de bani şi neînregistrarea ca agenţi străini, în legătură cu activităţi de lobby pentru fostul guvern pro-rus al Ucrainei.
Niciuna din acuzaţii nu include presupusa complicitate cu Rusia, în cadrul campaniei electorale, care constituie principalul motor al anchetei Departamentului de Justiţie, precizează DPA. Noile capete de acuzare sunt percepute, potrivit agenţiei, ca o modalitate prin care Mueller îşi intensifică presiunile asupra celor doi inculpaţi, pentru a-i convinge să coopereze cu anchetatorii care se pregătesc pentru proces. Acuzaţiile survin la o săptămână după inculparea a 13 cetăţeni ruşi pentru complot în vederea subminării procesului electoral american.
Trump a afirmat de mai multe ori că ancheta privind presupusa complicitate cu Rusia a campaniei sale electorale este o înşelătorie menită să îi afecteze administraţia.