200 de ani de la moartea lui Napoleon I: Ultimele zile ale unui împărat adulat şi contestat deopotrivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Napoleon I traversând Alpii, de Jacques-Louis David
Napoleon I traversând Alpii, de Jacques-Louis David

Pe fondul unei dispute ideologice, preşedintele francez Emmanuel Macron comemorează miercuri 200 de ani de la moartea lui Napoleon Bonaparte, un personaj complex în istoria Franţei.

Napoleon Bonaparte a murit pe 5 mai 1821, la vârsta de 51 de ani, departe de familia şi de ţara lui, mai exact pe Insula Sfânta Elena, un mic teritoriu izolat din sudul Oceanului Atlantic unde britanicii l-au trimis în exil după ultima sa înfrângere militară, suferită la Waterloo, în iunie 1815.

La 200 de ani de la moartea controversatului împărat, Emmanuel Macron va depune o coroană de flori la mormântul său, plasat sub maiestuoasa cupolă a Domului Invalizilor din Paris, transmite AFP.

Înaintea acestui moment, şeful statului francez va susţine un discurs „pentru a privi în faţă” pe „omul complex” care a fost Napoleon. Mesajul lui Macron nu se va înscrie „nici în hagiografie, nici în negare, nici în pocăinţă”, a precizat Palatul Elysee.

Iniţiativa lui Macron se anunţă însă una destul de delicată, deoarece Napoleon Bonaparte, „o personalitate majoră a istoriei”, este „contestat dintotdeauna”, reaminteşte Institute de France.

Napoleon continuă să inflameze dezbaterile între apărătorii lui, care îl evidenţiază ca strateg militar şi iniţiator al „statului modern”, şi criticii lui, care îl acuză că a provocat sute de mii de decese în timpul campaniilor sale militare şi că a restabilit sclavia în Franţa.

Ţinând cont de o moştenire atât de controversată, preşedinţii francezi au evitat să adopte poziţii tranşante în legătură cu Napoleon. Şi totuşi, Georges Pompidou, a declarat în 1969, cu ocazia bicentenarului naşterii sale, un eveniment organizat la Ajaccio, în Corsica: „Nu există un nume mai glorios decât cel al lui Napoleon. Pornind de la nimic, lipsit de tot şi de toate, el a obţinut totul”.

Polemici despre sclavie

„Comemorare înseamnă să ne amintim împreună, nu să îi aducem onoruri”, a declarat istoricul Frederic Regent. „Graţie acestei comemorări, cei mai mulţi dintre francezi vor afla că Napoleon a restabilit sclavia în 1802”, la opt ani după abolirea ei, a adăugat el într-un interviu acordat pentru France Info.

Emmanuel Macron „va spune că sclavia era o abominaţie, inclusiv în contextul acelei epoci”, a subliniat Palatul Elysee.

În paralel, şeful statului francez ia în calcul să salute în persoana lui Napoleon pe organizatorul statului modern şi pe creatorul Codului Civil, al liceelor şi al numeroase instituţii franceze aflate încă în activitate, precum Curtea de Conturi, Consiliul de Stat şi prefecturile, notează AFP.

În plan politic, politicienii de stânga regretă decizia lui Macron de a nu sărbători 150 de ani de la declararea Comunei din Paris, în timp ce politicieni de dreapta şi-ar fi dorit o comemorare mai amplă a lui Napoleon.

Liderul extremei drepte din Franţa, Marine Le Pen, a salutat „grandoarea” lui Napoleon I şi l-a criticat Emmanuel Macron pentru faptul că „îl comemorează pe repede înainte” pe un împărat care „a făcut atât de multe pentru ţară” şi „a oferit atât de multe lumii întregi”.

Născut pe 15 august 1769 la Ajaccio, în Insula Corsica, Napoleon a murit în Longwood House, pe Insula Sfânta Elena. A fost împărat al Franţei în două rânduri, şi anume între 18 mai 1804 şi 6 aprilie 1814, respectiv între 20 martie 1815 şi 22 iunie 1815.

Ultimul exil

Napoleon a murit la 5 mai 2021, la ora locală 17.49, din cauza unui cancer la stomac.

De teama de a nu scăpa, aşa cum se întâmplase în timpul primul său exil, pe Insula Elba, britanicii l-au trimis tocmai pe Insula Sfânta Elena, situată în ocean, undeva între Namibia şi Brazilia.

„Napoleon a căzut într-o depresie teribilă odată cu sosirea sa pe Sfânta Elena, la 17 octombrie 1815, după o călătorie de două luni şi jumătate”, reaminteşte istoricul David Chanteranne.

„Suferea de mai multe boli. Un ulcer i s-a transformat în cancer. În plus, era anemic, deoarece refuza să se hrănească corect”, explică el.

Ultimele două săptămâni din viaţă şi le-a petrecut delirând pe patul său din Longwood House. Casa, situată la 500 de metri peste nivelul mării, este situată într-un climat atipic, cu două peisaje total opuse: tropical pe de o parte şi selenar pe de altă parte.

„Umiditatea este foarte mare” acolo. De altfel, locul este numit „Deadwood”, insistă istoricul francez.

Longwood House de pe Sfanta Elena FOTO CNN

Longwood House de pe Sfânta Elena FOTO CNN

Se spune că Napoleon a început să delireze începând cu 24 aprilie 1821, nerecunoscând pe nimeni şi îngăimând doar câteva cuvinte: „cap”, „armată” şi „Josephine”, marea sa dragoste şi prima sa soţie, pe care o văzuse ultima dată în 1811. Martorii la agonia sa susţin că a murit gândindu-se la Josephine, al cărui nume l-a pronunţat ultima dată cu circa nouă ore înainte de a-şi da ultima suflare.

Trupul său neînsufleţit a fost adus în Franţa abia în 1840 şi instalat la Domul Invalizilor.

Primul mormant al lui Napoleon FOTO AFP

Locul în care a fost înmormântat iniţial Napoleon FOTO AFP

În prezent, Insula Sfânta Elena numără circa 5.000 de locuitori. Unul dintre ei este Michel Dancoisne-Martineau, omul care păstrează vie memoria lui Napoleon, relatează CNN de la faţa locului.

Originar din Picardia, Dancoisne-Martineau s-a mutat pe Sfânta Elena acum 37 de ani, pe când avea 18 ani, şi de atunci părăseşte insula cel mult o dată pe an.

El activează în calitate de director al domeniilor franceze de pe Sfânta Elena. Însă nu toată lumea este încântată de eforturile sale de a menţine casa în picioare.

„Unii sunt dezamăgiţi că nu este degradată, deoarece s-ar potrivi cu legenda casei foarte proaste (în care a trăit Napoleon, n. red.). Ar prefera mai degrabă să o vadă ruinată decât bine întreţinută. Dar treaba mea este să vă prezint casa unui bărbat care a murit ieri”, spune Michel Dancoisne-Martineau pentru reporterul CNN.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite