Cine sunt regii neoficiali ai Franţei, care-şi vor castelele înapoi
0
Descendenţi ai fostelor capete încoronate ale Franţei, ei sunt cei care reprezintă cele trei tabere de monarhişti francezi - orleaniştii, legitimiştii şi bonapartiştii. Declinul monarhiei în Franţa a fost marcat în două etape.
Prima etapă a fost o dată cu Revoluţia franceză, în 1792 fiind abolită monarhia, la începutul anului următor Regele Ludovic al XVI-lea fiind condamnat la execuţie prin ghilotinare, şi a doua oară în 1870, când Napoleon al III-lea (cel considerat ultimul monarh al Franţei, care a fondat al doilea imperiu francez) a fost exilat.
Dar cu toate că a trecut atâta vreme de la aceste evenimente, există încă pretendenţi la tronul neoficial al Franţei. Cel mai hotărât dintre aceştia este Jean d'Orleans, Contele de Paris (foto jos), care este urmaşul fratelui Regelui Ludovic al XVI-lea şi al lui Ludovic-Filip de Orleans, care a fost rege al francezilor între 1830 şi 1848. Pretenţiile lui Jean d'Orleans nu sunt mici - el a dat în judecată Fundaţia Saint-Louis care administrează proprietăţile Casei de Orleans, cerând daune în valoare de 1 milion de euro, dar şi cinci proprietăţi, una dintre acestea fiind fabulosul Castel d'Amboise de pe Valea Loarei. Situat în oraşul Amboise, la confluenţa râurilor Loara şi Masse, castelul este clasat ca monument istoric din 1845, având o istorie impresionantă - este locul unde se află şi mormântul lui Leonardo da Vinci, care a venit aici la invitaţia casei regale în decembrie 1515 şi a continuat să trăiască şi să locuiască la Amboise, fiind înmormântat aici pe 2 mai 1519.