100% promovaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect guvernamental de şcolarizare a copiilor rromi români s-a încheiat cu succes. Dărâmarea anumitor tabere ilegale de ţigani din Milano a forţat autorităţile să caute soluţii pentru integrarea foştilor locatari.

În anul 2005 organizaţia umanitară “Casa della Carità” a oferit adăpost adulţilor şi copiilor provenind din trei tabere dărâmate, în total 90 de persoane. Pentru familiile provenind din Ripamomti, Capo Rizzuto şi San Dionigi a fost creat un proiect prin care adulţii erau ajutaţi să se integreze în societatea italiană. Din campania dedicată celor mari s-a desprins o alta care s-a numit “Ospitare l’Infanzia” (Gazdele copiilor).

Pentru acest proiect ministrul învăţământului de atunci, Letizia Moratti, a alocat suma de 20.000 de euro pentru doi ani. O parte din minorii ţigani români au fost înscrişi la  şcoala Martiri di Gorla.
Aceşti copii s-au integrat foarte bine, iar parcursul lor şcolar este satisfăcător. La sfârşitul anului şcolar 2007-2008 au fost promovaţi în totalitate.

Profesorii de la şcoala Martiri di Gorla au declarat pentru “Adevărul” că această reuşită a fost posibilă şi datorită colaborării bune între şcoală şi părinţii elevilor români.

De asemenea, faptul că unii dintre părinţii copiilor sunt integraţi complet în societate a ajutat mult evoluţia şcolară a micuţilor. Aceşti copii trăiesc alături de părinţii lor în case pentru care adulţii plătesc chiria din propriile salarii. Alţii îşi duc viaţa în case decente puse la dispoziţie de către “Casa della Carità”, în Parcul Lambro (n.r. – la periferia de est a oraşului Milano).

Rromii italieni au probleme cu limba

Licia Brunello, profesor, ne spune că între copiii rromi români şi cei italieni este o diferenţă semnificativă în ceea ce priveşte felul în care se prezintă la cursuri.

„Ţiganii români provin din familii în care ambii părinţi au fost şcolarizaţi pe vremea lui Ceauşescu. Aceştia respectă şcoala şi cred că învăţătura le poate facilita fiilor integrarea şi reuşita  în societate. Aceşti părinţi le transmit copiilor ideea că şcoala trebuie frecventată. Minorii rromi italieni, în schimb, vin cu probleme mari de limbă, pentru că ei nu învaţă bine limba maternă, romanes, dar nici italiana. O altă diferenţă apare în ceea ce priveşte cultura vieţii.

Rromii italieni au trăit mereu în tabere, precizează Licia Brunello. Ţiganii români, însă, sunt obişnuiţi cu traiul în case din România. Deşi ţiganii adulţi menţin o identitate de clan, cei mici la şcoală devin prieteni şi vorbesc foarte bine italiana”.

Minorii români, lăudaţi

Şcoala Martiri di Gorla, din Milano, este o instituţie recunoscută pentru tradiţia lucrului cu minorii rromi. În urmă cu 22 de ani, demara proiectul de şcolarizare a ţiganilor “arvati”, din Croaţia. În Laboratorul de Limbă Italiană al şcolii se întâlnesc copii italieni, români şi ţigani de varii naţionalităţi.

Acolo ei devin prieteni şi vorbesc italiană. Astfel, copiii vor putea, pe viitor, să se adapteze şi să se integreze mult mai uşor în societatea italiană.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite