Un om de știință din China spune să nu excludem posibilitatea unei scurgeri din laborator a coronavirusului

0
Publicat:

Posibilitatea ca virusul care provoacă Covid să se fi scurs dintr-un laborator nu trebuie exclusă, a declarat pentru BBC News un fost om de știință din guvernul chinez, relatează BBC. 

covid jpg

În calitate de șef al Centrului pentru Controlul Bolilor (CDC) din China, profesorul George Gao a jucat un rol cheie în răspunsul la pandemie și în eforturile de a depista originile acesteia.

Guvernul chinez respinge orice sugestie că boala ar fi putut proveni dintr-un laborator din Wuhan. Dar profesorul Gao este mai puțin direct.

Într-un interviu pentru podcastul BBC Radio 4 Fever: The Hunt for Covid's Origin, profesorul Gao spune: „Întotdeauna poți suspecta orice. Asta este știința. Nu excludeți nimic”.

Virolog și imunolog de renume mondial, profesorul Gao este în prezent vicepreședinte al Fundației Naționale de Științe Naturale din China, după ce s-a retras anul trecut de la CDC.

Într-un posibil semn că guvernul chinez ar fi luat teoria scurgerilor din laborator mai în serios decât sugerează declarațiile sale oficiale, profesorul Gao a declarat, de asemenea, pentru BBC că a fost efectuat un fel de investigație oficială la Institutul de Virusologie Wuhan (WIV).

„Guvernul a organizat ceva”, spune el, dar adaugă că nu a implicat propriul său departament, China CDC.

Acesta a fost rugat să clarifice dacă asta înseamnă că o altă ramură a guvernului a efectuat o cercetare oficială a WIV - unul dintre laboratoarele naționale de top din China, cunoscut pentru că a petrecut ani de zile studiind coronavirusurile.

„Da”, răspunde el, „acel laborator a fost verificat de experți în domeniu”.

Este prima recunoaștere de acest fel că a avut loc un fel de investigație oficială, dar, deși profesorul Gao spune că nu a văzut rezultatul, a „auzit” că laboratorul a primit un certificat de sănătate.

„Cred că concluzia lor este că respectă toate protocoalele. Nu au găsit [nicio] abatere”.

Virusul care provoacă Covid, este aproape sigur, a provenit cândva de la lilieci. Dar cum a ajuns de la lilieci la noi este o întrebare mult mai controversată, iar de la început au existat două posibilități principale.

Una este că virusul s-a răspândit în mod natural de la lilieci la oameni, poate prin intermediul altor animale. Mulți oameni de știință spun că dovezile sugerează că acesta este cel mai aproape de adevăr scenariu.

Dar alți oameni de știință spun că nu există suficiente dovezi pentru a exclude principala posibilitate alternativă - că virusul a infectat o persoană implicată în cercetări care au fost concepute pentru a înțelege mai bine amenințarea reprezentată de virușii care apar din natură.

Aceste două alternative se află acum în centrul unei dispute geopolitice, a unei mase de teorii ale conspirației și a uneia dintre cele mai politizate și toxice dezbateri științifice din zilele noastre.

În noul podcast BBC, se va face lumină asupra acestei întrebări dificile, dar de o importanță vitală, prin interviuri cu unii dintre cei mai importanți oameni de știință din toate părțile implicate în dezbatere, precum și prin reportaje la fața locului, de pe străzile din Wuhan până în interiorul unui laborator de înaltă securitate din SUA.

Un om de știință stabilit în Singapore, profesorul Wang Linfa, a vizitat Institutul de Virologie din Wuhan (WIV), unde este profesor onorific, în ianuarie 2020, chiar în momentul în care epidemia de coronavirus se instala.

El a declarat pentru BBC că o colegă de la WIV a fost îngrijorată de posibilitatea unei scurgeri de laborator, dar că a reușit să o respingă.

Profesorul Wang este profesor de boli infecțioase emergente la Duke-NUS Medical School din Singapore și colaborează în mod regulat cu profesorul Shi Zhengli, profesor cu aceeași specialitate la WIV.

Prieteni de lungă durată, ei sunt doi dintre cei mai buni experți mondiali în coronavirusul liliacului - câștigându-și porecla de Batman și Batwoman.

Profesorul Wang declară că profesoara Shi i-a spus că „și-a pierdut somnul timp de o zi sau două”, deoarece era îngrijorată de posibilitatea ca „în laboratorul ei să existe o mostră despre care nu știa, dar care are un virus, a contaminat ceva și a ieșit”.

Dar el spune că ea și-a verificat mostrele și a constatat că nu conțineau nicio dovadă a virusului care provoacă Covid sau a oricărui alt virus suficient de apropiat pentru a fi provocat epidemia.

De asemenea, el spune că nu există „nicio șansă” ca profesoara Shi sau cineva din echipa ei să fi ascuns faptul că au găsit dovezi ale unei scurgeri de laborator, deoarece se comportau ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, inclusiv ieșind la cină și plănuind o sesiune de karaoke.

Serviciile de informații americane, acum declasificate, sugerează că mai mulți cercetători de la WIV s-au îmbolnăvit în toamna anului 2019 cu simptome „compatibile atât cu Covid-19, cât și cu boli sezoniere comune”.

Dar profesorul Wang spune că i-a sugerat profesoarei Shi să ia probe de sânge din echipa sa pentru a vedea dacă aveau anticorpi Covid în ianuarie 2020. El spune că ea i-a urmat sfatul și toate testele au fost negative.

Profesorul Wang face parte dintr-un grup de oameni de știință care consideră că dovezile sugerează în mod covârșitor că virusul a trecut la oameni într-o piață din Wuhan.

Piața de fructe de mare Huanan - care vindea mult mai mult decât sugerează numele său, inclusiv mamifere sălbatice - a fost legată de multe dintre primele cazuri, de persoane care au lucrat sau au făcut cumpărături acolo.

Deși China a dat dovadă de o lipsă marcantă de transparență, acei oameni de știință spun că acum există suficiente informații, cum ar fi datele privind acele cazuri timpurii și prelevarea de probe de mediu în acea piață, pentru a exclude o scurgere de laborator.

De fapt, astfel de afirmații de certitudine au existat încă de la început, mai ales într-o lucrare din martie 2020, care a devenit una dintre cele mai citite și mai controversate lucrări științifice din era internetului.

Aceasta a contribuit la consolidarea ideii - care a devenit rapid predominantă în mare parte din mediatizare - că scurgerea de informații din laborator era o teorie a conspirației.

China



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite