VIDEO Tehnologia 3D cucereşte publicul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Căutând să atragă clienţii, companiile hi-tech se întrec să scoată pe piaţă tot mai multe produse care promit să transforme oamenii din simpli spectatori în participanţi la acţiune. Mania 3D a pus stăpânire pe lumea tehnicii. Filme, jocuri, cărţi, aparate foto şi laptopuri - toate se bazează pe acest efect.

„Nu merg eu la film 3D, cu ochelarii ăia ciudaţi, să nu mai văd apoi pe unde calc", se răţoieşte o femeie trecută de 50 de ani la fiica ei adolescentă.

Citiţi şi:

S-a deschis prima expoziţie de fotografie 3D realizată într-un muzeu al satului
Clipul 3D, noua revoluţie în muzică

„Te rog mamă, o să-ţi placă mult. E altceva decât ştiai tu până acum", îi răspunde fata. „Lucrurile se schimbă. Trebuie să fii deschisă la nou", adaugă adolescenta, aşteptând parcă o privire aprobatoare din partea mamei sale, care dă să plece din faţa panoului pe care sunt afişate orele de începere ale unui film 3D, la unul dintre cinematografele din Bucureşti.

„Bine, poate o să mergem cândva, săptămâna viitoare", caută aceasta o portiţă de ieşire. Între timp, la casa de bilete se face coadă. Filmul cu efecte ameţitoare atrage ca un magnet publicul tânăr, în detrimentul peliculelor clasice.

O nouă revoluţie

Dacă în anii '50, lumea se schimba odată cu apariţia televizoarelor color, la acea vreme greu accesibile, acum a venit rândul efectului 3D să facă ravagii în rândul pasionaţilor de tehnologie. Pe acest efect se bazează filme, aparate de fotografiat, camere video, proiectoare, display-uri şi jocuri video.

Recent, oamenii de ştiinţă din Coreea de Sud au reuşit să pună la punct o tehnologie computerizată tridimensională pentru cărţi, ce face personajele „să sară" din pagini, relevă Reuters.

Cercetătorii au animat astfel personajele din două cărţi de poveşti, reuşind, de exemplu, să-i facă pe eroi să sară peste munţi. Ce se întâmplă, de fapt? Ilustraţiile conţin o serie de elemente ce declanşează animaţia 3D pentru cititorii care folosesc ochelari speciali.

Femei frumoase în format 3D

Pe efectul 3D încep să mizeze şi patronii unor reviste sau ziare. Conştient că bărbaţii nu şi-ar refuza plăcerea de a privi altfel o fotografie cu o femeie frumoasă şi goală, fondatorul „Playboy", Hugh Hefner, a introdus în numărul din iunie un poster 3D, revista fiind vândută cu ochelari speciali pentru a putea percepe efectul.

Cu toate că Hefner nu se declară un împătimit al curentului ce a luat amploare odată cu lansarea filmului „Avatar", a recunoscut că publicul revistei are o părere diferită.

Un şi mai mare interes îl stârnesc camerele foto care promit să surprindă imagini de vis în care să te „scufunzi" sau persoane pe care aproape că poţi să le atingi.

În Marea Britanie se pun în vânzare luna aceasta astfel de aparate, produse de firma Sony, notează „The Daily Mail". Numai că preţurile sunt cam piperate.

Camerele NEX-5 şi NEX-3 costă circa 550 de lire sterline (680 de euro), iar preţurile televizoarelor speciale necesare vizionării fotografiilor realizate pornesc de la 1.800 de lire sterline (2.200 de euro). De asemenea, o pereche de ochelari speciali costă 100 de lire sterline (122 de euro).

„Filmele de genul «Avatar» te impresionează, însă eşti oarecum detaşat de ceea ce vezi. Dar când ai posibilitatea să te fotografiezi 3D, vorbim de o cu totul altă experienţă", a afirmat un expert al companiei Sony, Paul Genge.

Amatorii de sport sunt printre cei mai răsfăţaţi, întrucât tot mai produse li se adresează, notează „The New Yorker". Reţeaua americană de televiziune prin cablu dedicată evenimentelor sportive ESPN (Entertainment Sports Programming Network) a lansat, la 11 iunie, canalul ESPN 3D, odată cu primul meci de fotbal din cadrul Cupei Mondiale.

În România, prima transmisie 3D live a fost făcută cu ocazia turneului de tenis Roland Garros (23 mai - 6 iunie), în spaţii publice special amenajate, pe plasme 3D Panasonic VT20.

Investiţii de succes

Pelicula care a dat amploare maniei 3D, „Avatar", a depăşit, după trei săptămâni de la lansare, pragul de un miliard de dolari din încasări pe plan internaţional. Filmul care a fascinat prin efecte este considerat cel mai scump din istoria cinematografiei, cu un buget de producţie estimat la 500 de milioane de dolari.

Doi ochi, trei dimensiuni

Stereoscopia sau imaginea 3D se referă, de fapt, la o tehnică graţie căreia se poate crea iluzia de adâncime în fotografie, filme sau în alte imagini bidimensionale.

Având în vedere că fiecare ochi percepe aceeaşi imagine dintr-un unghi diferit, efectul poate fi obţinut, cu ajutorul unui software special, în momentul în care unul dintre ochi are în faţă o imagine uşor diferită comparativ cu cea din faţa celuilalt. Ambele imagini sunt procesate de creier. Compilate, acestea dau efectul tridimensional.

Stereoscopia are o istorie îndelungată, sisteme pentru crearea şi vizionarea imaginilor stereo fiind puse la punct încă de la începutul secolului al XIX-lea.

În 1832, Sir Charles Wheatstone a realizat primul stereoscop din lume, instrument bazat pe oglinzi. Wheatstone îşi dorea să cerceteze cu ajutorul aparatului care sunt consecinţele diferenţelor percepute de ochiul drept şi de cel stâng în momentul privirii unui obiect.

Impactul asupra publicului

Inginerii şi reprezentanţii companiilor care produc echipamente de gen consideră că acesta este viitorul. „Cu siguranţă tehnologia 3D
este următorul pas în dezvoltarea zonei de imagine. «Revoluţia» a pornit odată cu noua tehnologie 3D bazată pe active shutter glasses (ochelari activi, care se sincronizează cu sursa de semnal tridimensional)", explică pentru „Adevărul" Dragoş Salamac, Team Leader BenQ pentru România.

Din punctul său de vedere, în prezent, „proiectoarele 3D sunt cele mai apropiate de experienţa cinematografică tridimensională,
fiind utile nu numai pentru zona de entertainment, ci şi pentru cea educaţională".

Lecţiile interactive de biologie sau de geografie desfăşurate cu ajutorul unor echipamente 3D ar fi mai interesante pentru elevi, susţin specialiştii.



Magia elementului de noutate

Expertul Sony, Paul Genge, declara pentru „The Daily Mail" că „a le permite oamenilor, de exemplu, să facă singuri poze 3D înseamnă să le oferi o emoţie mai puternică decât le oferă filmele făcute la Hollywood".

Psihologii nu consideră, însă, că „revoluţia 3D" este percepută aşa cum a fost cea generată de apariţia televizoarelor color. „Publicul de azi are alte aşteptări. Tinerii şi-au creat o dependenţă de tehnologie care-i face să se plictisească repede", explică Lena Rusti.

La rândul său, psihologul Elisabeta Ilie spune că, în momentul de faţă, „oamenii acordă interes acestei tehnologii atât timp cât le oferă un plus de calitate şi de confort, dar asta până în momentul în care apare o alta, superioară".

Cum se explică reticenţa unora? „E firesc ca în primă fază să ne raportăm diferit în faţa noului. Reţinerea unora este generată de lipsa de informaţie sau de interpretarea greşită a acesteia", explică Ilie.

Potrivit unui sondaj făcut în urmă cu câteva luni de site-ul roxio.com, în momentul de faţă, consumatorii îşi doresc atât să poată urmări acasă filme sau spectacole 3D, cât şi să aibă posibilitatea să facă fotografii cu acest efect.

Sondajul, realizat pe 2.000 de persoane din SUA, arată că 80% din intervievaţi sunt convinşi că în următorii cinci ani vor putea să-şi realizeze singuri fotografii şi înregistrări video 3D.

Probleme care risipesc bucuria

Există persoane care nu au capacitatea de a vedea stereoscopic. Potrivit medicilor, apar dificultăţi în cazul celor care au suferit de strabism în copilărie.

Chiar dacă defectul a fost remediat chirurgical, operaţia nu a fost făcută în timp util pentru creier, care nu mai putea să înveţe să mizexe două imagini pentru a rezulta una singură. Nici persoanele care au probleme cu vederea la distanţă nu percep efectul, iar cele care suferă de uşoare disfuncţii vizuale se aleg cu dureri de cap.

Pe de altă parte, medicii avertizează cu privire la pericolul purtării unor ochelari 3D nesterilizaţi. Un studiu recent a arătat că ochelarii din sălile de cinematograf din SUA sunt gazda multor germeni, printre care
stafilococul auriu.

Ce surprize ne rezervă viitorul?

Deocamdată, produsele care fac apel la tehnologia 3D nu sunt tocmai accesibile consumatorului obişnuit. Dar interesul există. „Distracţia simplă, cu investiţii suportabile - e mai uşor să mergi la un film 3D decât într-o excursie exotică -, reprezintă un produs bine vândut către mase", explică psihologul Lena Rusti.

Pe piaţa din România, un pachet format dintr-un televizor 3D, un player 3D şi ochelari speciali costă în jur de 8.500 de lei. „Proiectoarele sunt deja accesibile consumatorilor obişnuiţi, costul unui astfel de aparat împreună cu două perechi de ochelari fiind de până la 3.000 de lei", spune Dragoş Salamac.

Totuşi, specialiştii cred că vom putea vorbi de echipamente „consumer" odată cu disponibilitatea conţinutului 3D, fie că e vorba de filme sau de prezentări educaţionale. Experţii spun că următoarea etapă va consta în dispozitive capabile să redea conţinut holografic.

image
image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite