VIDEO Colţ de rai: Expediţie spre ruinele Histriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cetatea este o destinaţie potrivită pentru o escapadă de o zi în pustietatea Dobrogei, în care să te bucuri de natura netulburată şi de rămăşiţele istoriei. Pe drumul spre Delta Dunării, istoria a fixat un bastion al civilizaţiei greceşti. Histria e ca o carte deschisă a timpului pe care o răsfoieşti captivat, chiar dacă din ea lipsesc multe pagini.

Aproape de locul unde Dunărea se uneşte cu Marea Neagră, grecii au întemeiat, cu vreo şapte secole înainte de Hristos, o colonie înfloritoare, cu 25.000 de locuitori şi monedă proprie. Cel mai vechi oraş din ţara noastră a fost transformat apoi de romani în cea mai importantă urbe din Scythia Minor.

Au trecut de atunci peste 2.500 de ani, dar, pe măsură ce dai târcoale cioturilor din piatră care au dăinuit atingerii timpului, înţelegi că acest loc nu şi‑a pierdut farmecul. În pustietatea Dobrogei, Histria este o destinaţie potrivită pentru o excursie de o zi, în care să te bucuri de natura netulburată şi de rămăşiţele istoriei.

Traseul dinspre Constanţa spre nordul Dobrogei e simplu. Traversezi Mamaia spre Năvodari, iar dacă e o zi cu soare, poţi admira şi porţiunea de plajă semisălbatică dintre Mamaia şi Năvodari, locul preferat al celor care practică sporturi nautice.

Drumul comunal 86 duce spre Năvodari. Lacul Taşaul reuşeşte să eclipseze decorul industrial al rafinăriei Petromidia. O zi de pescuit aici poate costa chiar şi 100 de lei dacă vii nepregătit şi te apucă brusc cheful să arunci undiţa, dar, de banii ăştia, administratorul îţi oferă toate sculele necesare.

Corbu, ultima plajă liberă de civilizaţie

Plaja Corbu, un loc iubit de soare Foto: TONI DUMITRU

image

Şoseaua duce spre Corbu, străjuită pe partea stângă de apele lacului, iar pe dreapta de copaci albiţi de afişe cu oferte de cazare. La intrarea în sat, pe stânga, se află prima grădină zoologică privată de pe litoral. La Corbu Park Zoo poţi vedea zeci de specii de animale sălbatice şi domestice de rasă, dar şi păsări: ponei shetland şi apaloosa, capra pitică olandeză, oi quessant, iepuri din rasele uriaş belgian, angora, căprioara de şes, mufloni.

Peste drum, la dreapta, cum vii dinspre Năvodari, începe drumul spre tot mai căutata plajă din Corbu. Pe limba îngustă din plăci de ciment nu pot trece două maşini una pe lângă alta, dar din loc în loc există refugii în care te poţi opri pentru a te strecura pe lângă maşinile care vin din sens opus, iar după trei kilometri intraţi pe un drum scurt de pământ. Cu totul, în cinci minute sunteţi la ţărmul mării.

Briza puternică vesteşte priveliştea încântătoare care se deschide de sus, de pe faleza înaltă. Dacă e cald şi aţi pornit de dimineaţă la drum, aveţi destul timp ca să coborâţi pe plajă şi să vă bucuraţi de nisipul fin şi de valurile potolite care plimbă de colo-colo mii de cochilii.

Corbu e singurul loc la doi paşi de Constanţa unde încă mai poţi să răscoleşti nisipul şi să dai peste cruste de crabi sau unde poţi admira cormorani şi lebede zburând în voie în mediul lor.

Plaja are o lungime de 20 de kilometri şi se învecinează în partea de nord cu Grindul Chituc, inclus în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Turiştii vin cu cortul sau cu rulota ca să se bucure acum, cât mai pot, de peisajul care seamănă cu ceea ce a fost cândva Vama Veche.

Probabil că peste câţiva ani sălbăticia de aici va lăsa loc resorturilor turistice luxoase, conform planurilor de dezvoltare întocmite deja; criza doar a frânat pentru o vreme ambiţiile dezvoltatorilor imobiliari.

„Delfinii“ zburdă într-o fântână arteziană din Năvodari  Foto: TONI DUMITRU



Dincolo  de casele tradiţionale, curate şi îngrijite, se întinde un parc de agrement care îi atrage în fiecare vară pe iubitorii sporturilor nautice. La Corbu se pot practica windsurfing, kitesurfing şi sporturi cu vele. Aici se află singura şcoală cu atestare europeană de sporturi nautice cu vele. În acest colţ al litoralului, apa mării e mult mai curată, iar multe şcoli de scufundări îşi aleg acest loc pentru a-şi instrui cursanţii.

Călător în Valea Regilor

Plaja rămâne în urmă. Înapoi pe drumul subţire până la şosea, apoi străbaţi Corbu şi ţii înainte, după indicatoare, spre Vadu şi Săcele, locul de baştină al „regelui" fotbalului românesc, Gheorghe Hagi. De la ieşirea din Corbu¨, drumul devine mai accidentat.

Până la cetate, monotonia este spartă de tumulii funerali (movile de pământ ridicate deasupra unui mormânt vechi, în scop de protecţie). Nu degeaba zona e considerată Valea Regilor. Din păcate, dezvoltarea forţată a distrus mai multe morminte. Odată cu construirea mai multor case de vacanţă, în zona de protecţie a cetăţii s-au distrus mai trei morminte.

La gura sacră a Istrului

image

Resturile edificiilor publice sunt uşor de observat  Foto: Mihai Ciobanu



Pe un teritoriu scăldat de ape şi bătut de vânt, rămăşiţele Cetăţii Histria acoperă şapte hectare presărate cu bazilici, terme, temple, pieţe şi necropole. Acum mai bine de două milenii şi jumătate, bogaţii negustori din Milet au debarcat aici şi au înfiinţat prima colonie grecească. „Există şi un port Histria. Aici au fost găsite monede pe care era reprezentat farul Cetăţii Histria", spune muzeograful George Stan.

Pe urmele bancherilor

Arheologii au reuşit să refacă mare parte din viaţa cetăţii. „În cetate existau bancheri şi magistraţi. Exista şi un sector comercial şi un edificiu pentru băi termale - termele intramuros, unde bărbaţi şi femei veneau să facă masaj de relaxare, iar sclavii le păzeau hainele", explică George Stan.

image

„Se observă uşor resturile edificiilor publice, resturile edificiilor de cult şi mai sunt la vedere templele din perioada greacă secolele VII-I înainte de Hristos. Mai sunt bazilicile paleocreştine, cinci la număr. Cea mai importantă dintre ele este marea bazilică episcopală, construită în secolul al VI-lea, în timpul împăratului Iustian", adaugă muzeograful.

Cele mai importante descoperiri sunt templul Afroditei, templul lui Zeus Polileus şi altarul templului lui Zeus. „Ele datează din epoca arhaică (secolele VII-V î.Hr.) şi reflectă credinţele celor care au întemeiat oraşul", subliniază Constantin Chera, expert arheolog la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.

5 bazilici paleocreştine au fost descoperite la Histria. Cea mai importantă dintre acestea este marea bazilică episcopală.

Cazare la pensiunile din Corbu

LOCALIZARE. Cetatea se află pe teritoriul administrativ al comunei Histria, pe malul lacului Sinoe, în nordul judeţului Constanţa.

ACCES. În zonă se ajunge pe DN22C Constanţa - Tulcea pe DJ226A, prin Nuntaşi. E nevoie de răbdare pentru a parcurge cei opt kilometri de drum îngust, presărat cu gropi, dar merită efortul. Se poate ajunge şi prin zona de nord a municipiului Constanţa, pe şoseaua spre Corbu-Săcele.

CAZARE. Cea mai apropiată localitate unde se poate înnopta este Corbu. La pensiunea Socrita, o noapte de cazare costă 80 de lei pentru o cameră cu pat matrimonial, TV, grup sanitar şi cabină de duş cu hidromasaj, aer condiţionat şi internet wireless. La Casa cu Flori, o cameră dublă e ceva mai ieftină, 70 de lei. La pensiunea Anthonyo & Anca, aflată la 100 de metri de şoseaua principală, o cameră costă 100 de lei pe noapte.

AGREMENT. Întrucât e arie protejată, zona fiind situată în imediata apropiere a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, singurele modalităţi de agrement sunt plimbările cu bicicleta şi pescuitul sportiv pe lacul Sinoe.

INFORMAŢII. Mai multe amănunte despre Histria sunt disponibile pe site-urile cimec.ro, cjc.ro şi infoghidromania.ro.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite