VIDEO Aventură în „Marele Ţinut“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel de-al optulea volum din colecţia National Geographic Traveler, Alaska, poate fi achiziţionat împreună cu „Adevărul“ şi ghidul TV, vineri, 30 aprilie. Turiştii dornici de trăiri spectaculoase şi-au găsit în nord-estul Statelor Unite locul potrivit pentru a explora: un teritoriu sălbatic şi necruţător, dominat de natură.

Asociem Alaska mai ales cu frigul iernii şi cu eschimoşii, dar lipsa căldurii şi a soarelui este compensată de un ţinut special: un loc sălbatic, în care trăiesc urşi grizzly, elani şi lupi. Aici, amatorii de aventură sunt dominaţi de natura sălbatică ce împrejmuieşte puţinele enclave de civilizaţie. În Alaska locuiesc doar 700.000 de oameni, deşi este de departe cel mai mare stat din SUA.

Clima diferă pe zone

Sunt mai mult de 3.000 de kilometri ce separă nord-vestul de sud-estul statului. Ketchikan, Kodiak şi restul coastei sudice au o climă oceanică blândă, încălzită de curentul oceanic Kuroshio, cu temperaturi vara între 10 şi 20 de grade, iar iarna, de zero grade.

Nu lipsesc temperaturile extreme. În Fairbanks, uneori, sunt chiar 32 de grade. Iarna, luni întregi, temperatura nu trece de 0 grade, iar câteodată rămâne timp de câteva zile între -34 şi -45 de grade. În Barrow, cel mai nordic punct din Alaska, temperatura zilnică este sub zero grade aproximativ 324 de zile din an.

image

Ţinuturi şi peisaje

Chiar dacă ţara oferă câteva atracţii culturale notabile, nu se poate spune că ai văzut Alaska dacă nu te avânţi în sălbăticie. Una dintre variante ar fi să închiriezi o cabană în pădure, să călătoreşti cu maşina pe un drum de ţară izolat, să stai într-o colibă sau să mergi într-o croazieră de-a lungul unui ţărm.

O mare parte din Alaska poate fi descoperită într-un loc mic, spre sud, pe autostrada Seward, în Peninsula Kenai. Aici vei putea să faci excursii, să pescuieşti, să mergi pe râu cu pluta, să pluteşti cu o canoe şi să te plimbi pe plajă. Pe cealaltă parte a peninsulei există multe galerii de artă şi muzee.

Variante de călătorie

O altă opţiune este să iei feribotul prin Alaska de Sud-Est pe Canalul Interior.

Labirintul de insule împădurite, golfuri ferite şi ape protejate reprezintă o lume în sine. De asemenea, poţi petrece câteva zile în oraşul de pescari Cordova, unde nu se poate ajunge decât cu barca sau cu avionul.

O altă cale de a explora zonele neatinse de civilizaţie este să rezervi o cabană publică în Pădurea Tongass din sud-est sau chiar să mergi în zona polară: în tundra lipsită de copaci aflată la nord de Cercul Polar.

image

Ce faci când vizitezi Alaska pentru prima oară

Dacă ai la dispoziţie doar o săptămână, cel mai bine e să porneşti din Anchorage, unde trăiesc 280.000 de locuitori. Nu rata Muzeul de Istorie, extins recent, şi Centrul Alaska Native Heritage. Pentru a te bucura de frumuseţile naturii, mergi cu bicicleta pe drumul de coastă Tony Knowles din vestul oraşului sau prin Parcul Chugach din partea de est.

image

Poţi închiria o maşină, o furgonetă sau o rulotă. Sunt disponibile şi autobuze sau trenuri. Dar poţi închiria cu ora şi un avion cu pilot, care să te ducă în zone mai îndepărtate, să aterizeze pe un aerodrom, pe câmp sau pe lacuri, în zone cu pietriş sau în mici golfuri.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite