Viaţă sub gheaţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de exploratori îşi propune să găsească  urme de viaţă într-un lac aflat la peste 3.000 de metri sub calota de gheaţă a Polului Sud.

Exploratorii britanici vor folosi apă fierbinte pentru a-şi face drum prin calota de gheaţă cu grosimea de trei kilometri sub care se află Lacul Ellsworth, din Antarctica, informează BBC. Lacul subglaciar este, de mai bine de 125.000 de ani, complet izolat de lumea de la suprafaţă şi se presupune că în apele lui trăiesc organisme nedescoperite încă. „Obiectivul nostru este să căutăm urme de viaţă în Lacul Ellsworth. Dacă vom reuşi, vom face descoperiri importante despre limitele vieţii pe Terra şi despre istoria climatică a Antarcticii de Vest", a declarat profesorul Martin Siegert de la Universitatea din Edinburgh, coordonatorul proiectului.

Misiune de 8 milioane de euro

Lacul Ellsworth are 10 kilometri lungime şi 2-3 kilometri lăţime. Aflat la Polul Sud, la 3.000 de metri sub nivelul mării, apa lacului este menţinută în stare lichidă de căldura naturală degajată de interiorul incandescent al Pământului. Exploratorii vor ajunge la Ellsworth topind stratul gros de gheaţă cu ajutorul unei sonde care, printr-un furtun lung de 3,2 kilometri, va pompa zeci de mii de litri de apă încălzită la 90 de grade Celsius.

Odată atins fundul lacului, o altă sondă, dotată cu o cameră video, va fi coborâtă în adânc pentru a colecta mostre de apă şi de sedimente. Echipa va pleca în expediţie în următoarele zile, cu 70 de tone de echipament, dar şi cu o factură de 7 milioane de lire sterline (8 milioane de euro), care va fi achitată de Consiliul Britanic de Cercetare a Mediului Natural, finanţatorul ­misiunii.

Anticiparea dezastrului

Studierea calotei glaciare a Antarcticii de Vest este crucială pentru înţelegerea şi antici­parea schimbărilor climatice viitoare. În cazul în care calota s-ar topi, nivelul global al mării va creşte, foarte probabil, cu 7 metri.

infografie
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite