Vârsta de la care poți duce copilul la înot. „Frica de apă poate fi depășită. Trebuie învățat să se descurce singur prin orice mjloace“

0
Publicat:

Înotul îi ajută pe cei mici să își dezvolte armonios corpul, dar le antrenează și emoțiile și mintea, le întărește stima de sine, iar în situații-limită, le va salva viața.

Înotul are numeroase beneficii pentru copiii foarte mici FOTO arhiva personală
Înotul are numeroase beneficii pentru copiii foarte mici FOTO arhiva personală

Înotul are o serie amplă de beneficii pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor, de la cei mai mici până la adolescenți. Dănuț Ariton (40 de ani), instructor de înot la Galați, a vorbit pentru „Weekend Adevărul“ despre cum se îmbunătățește sănătatea fizică, mentală și emoțională a micuților ai căror părinți decid să îi dea la înot la vârste mici și foarte mici.

„Unul dintre principalele motive pentru care copiii trebuie să facă înot este că le întărește imunitatea și devin mai rezistenți la răceli. Sunt mulți părinți care se tem să își aducă iarna copilul la înot. Este total greșit. Recomand înotul pe întreaga durată a anului, pentru că organismul micuților va deveni mai puternic“, explică instructorul.

Lecțiile de înot le-au salvat viața

Un alt mare avantaj al înotului la copii și adulți deopotrivă este că îți poate salva viața în situații-limită. În cei șapte ani de când a devenit instructor, Dănuț Ariton a inițiat mii de micuți în arta înotului, iar unora dintre ei, această abilitate le-a salvat viața.

„O mamă cu două fetițe a plecat la bulgari în concediu. Copiii fuseseră la mine pentru câteva ședințe de înot. Au intrat în mare și, la un moment dat, au nimerit într-o groapă și s-au dus toate trei la fund. Mama a reușit să iasă la suprafață, dar și copiii. Mama mi-a trimis apoi un mesaj tulburător, în care mi-a spus că plânge și îmi mulțumea pentru că fetițele s-au descurcat singure ca să iasă din acea situație datorită cursurilor de înot“, a povestit cu emoție instructorul.

Una dintre fetițe a ieșit la suprafață și a plutit pe spate, iar apoi s-a dus după sora ei și au ajuns la mal cu bine. Studiile științifice au dovedit că lecțiile de înot reduc riscul de înec în rândul copiilor cu 88%.

Lecțiile de înot le pot salva viața copiilor în situații-limită FOTO arhiva personală
Lecțiile de înot le pot salva viața copiilor în situații-limită FOTO arhiva personală

Antidot al bolilor trupului și minții

Înotul îmbunătățește considerabil somnul copiilor, crește pofta de mâncare și este una dintre cele mai bune modalități de a combate obezitatea infantilă, o problemă extrem de gravă cu care se confruntă mulți micuți în prezent.

„Sunt enorm de mulți copii care sunt obezi și vin la înot. La fel de mulți copii au deformări ale coloanei vertebrale. Vorbesc de cifoză și lordoză, afecțiuni ale coloanei vertebrale pe care le-au dobândit din cauza greutății prea mari a ghiozdanelor și care se ameliorează simțitor prin înot“, explică Dănuț Ariton.

Înotul ameliorează simțitor problemele coloanei vertebrale la copii FOTO arhiva personală
Înotul ameliorează simțitor problemele coloanei vertebrale la copii FOTO arhiva personală

Studiile științifice au stabilit că organismul arde 100 de calorii în 10 minute de înot, iar slăbirea se produce gradual și armonios, fără șocuri pentru corp. De asemenea, înotul antrenează toți mușchii corpului și dezvoltă sănătos întregul organism.

Sistemul osos se întărește considerabil, iar micuții își îmbunătățesc vizibil funcțiile congnitive. În acest context, capacitățile lingvistice ale copilului cresc, inclusiv rapiditatea cu care învață să citească și să scrie. Înotul le dezvoltă copiilor și capacitățile sociale. În timpul cursurilor de înot, copiii au contact direct cu instructorii, cu părinții și cu alți copii.

Astfel, ei își dezvoltă de mici capacitatea de a interacționa cu oamenii și de a se adapta foarte rapid într-un mediu nou. O activitate precum înotul contribuie simțitor și la dezvoltarea și la întreținerea cardiacă și pulmonară, scăzând riscul dezvoltării bolilor de inimă și a astmului.

Și funcțiile motrice ale organismului se îmbunătățesc foarte mult. Datorită înotului, copiii sunt mai echilibrați mental și emoțional, își dezvoltă stima de sine și abilitatea de a prinde mai bine cu mânuțele și își coordonează mult mai ușor mișcările.

Înotul înseamnă și multă distracție pentru cei mici FOTO arhiva personală
Înotul înseamnă și multă distracție pentru cei mici FOTO arhiva personală

Psihologic, înotul are o serie de beneficii care nu pot fi trecute cu vederea. Unul dintre cele mai importante este că cei mici își dezvoltă abilitatea de a-și învinge fricile, începând cu frica de a intra în apă.

Odată cu asta își dezvoltă încrederea în ei și învață să se bucure de noi experiențe, în timp ce se împrietenesc cu apa. Nu în ultimul rând, înotul îi ajută pe copii la reducerea stresului și a anxietății și le îmbunătățește considerabil starea de spirit. 

„Înotul înseamnă sănătate pentru copil“, concluzionează instructorul de înot, care oferă constant lecții de înot gratuit pentru zeci de copii ai căror părinți nu au posibilități financiare.

Teama de apă, depășită prin jocuri

Dănuț Ariton practică înotul de când era de-o șchioapă, dar nu a făcut înot de performanță. Ideea de a iniția copiii în înot i-a venit când lucra ca asistent medical într-un centru din Galați, unde se practica acest sport.

„Am făcut recuperare în apă cu micuții care aveau nevoie de o astfel de terapie. Copiilor le plăcea foarte mult modul în care lucram și mă jucam cu ei și așa am decis să fac inițiere în înot“, povestește el cum a început totul.

Ulterior, a obținut atestatul de instructor de înot, a început să învețe și copiii de doar câteva luni să înoate și are și un program care se adresează micuților cărora le este frică de apă.

Micuții își înving teama de apă prin jocuri FOTO arhiva personală
Micuții își înving teama de apă prin jocuri FOTO arhiva personală

„Sunt copii care pot sta singuri în apă de la 3 ani și jumătate. Depinde de la copil la copil, în funcție de mai mulți factori”, explică Dănuț.

90% dintre părinți își aduc copiii la bazin ca să învețe să înoate, nu doar să practice o activitate recreativă.

Dănuț are un plan extrem de precis, în câțiva pași, pe care îl urmează cu fiecare copil de până în 4 ani care vine la înot, prin care micuții învață să sară singuri în apă, să plutească și să fie capabili să iasă singuri la suprafață dacă, de pildă, cad într-o piscină și nu este niciun adult prin preajmă.

Prima dată intră în apă părintele și copilul, astfel încât să se acomodeze cu mediul, iar apoi instructorul de înot face cu ei diverse jocuri ca să își depășească teama de apă. Sunt copii chiar și de 2 ani care înoată singuri ajutați de centuri plutitoare și de costumașe care îi țin la suprafața apei.

Copiii își aleg stilul

După ce copiii împlinesc vârsta de 4 ani, Dănuț Ariton face cu micuții activități mai complexe, precum săriturile în bazin.

„Nu forțez niciun copil. Unul dintre motivele pentru care părinții mă recomandă este răbdarea pe care o am cu ei. La înot, copiii trebuie să vină de drag. Dacă nu vor să sară în bazin sau să se scufunde, nu facem aceste lucruri. Nu facem decât ceea ce vrea copilul, ține să puncteze instructorul de înot.

GALERIE FOTO LECȚII DE ÎNOT DĂNUȚ ARITON

Frica de apă este principalul obstacol care împiedică atât copiii, cât și adulții să ia lecții de înot.

„Ceea ce îmi propun cu copiii este să dobândească abilitatea de a se descurca singuri în apă prin orice mijloace. Sunt copiii cărora le place să plutească pe spate, alții preferă să facă acest lucru pe față, în timp ce unii se simt confortabil când înoată pe sub apă“, încheie Dănuț Ariton.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite