Trucuri ca să faci faţă meselor copioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Serveşte-te cu porţii mici din preparatele pe bază de carne, pentru a preveni indigestia
Serveşte-te cu porţii mici din preparatele pe bază de carne, pentru a preveni indigestia

Atât de gustoasele bucate tradiţionale ne pun la încercare autocontrolul în aceste zile. Pentru că mâncăm mai multe preparate pe bază de carne şi de grăsime, riscăm să avem probleme digestive. Iată câteva metode prin care poţi ţine la distanţă disconfortul abdominal.

Preparatele din carne de porc sunt nelipsite din meniul acestor zile, iar aroma îmbietoare le poate juca feste până şi celor mai disciplinaţi meseni. Dar şi persoanele care se înfruptă cumpătat pot avea probleme digestive pe fondul schimbării obiceiurilor alimentare. Printre ele se numără balonarea, flatulenţa, crampele, borborismele sau constipaţia.

Crudităţile te pregătesc pentru festin

Pentru a stimula digestia, nutriţioniştii recomandă să începem masa cu o salată de crudităţi. Acestea vor forma un pat de fibre la nivelul stomacului, care stimulează secreţiile gastrice şi mişcările peristaltice de la nivelul tubului digestiv.

De exemplu, consumă ca aperitiv o salată de varză albă crudă, o salată de ţelină şi de morcov, ori de conopidă crudă cu ceapă roşie şi cu pătrunjel. În acest fel, te vei simţi mult mai bine decât dacă vei începe masa cu produse bogate din carne, din grăsime şi gelatină, care obosesc stomacul din start. În acest fel prevenim constipaţia, dar şi senzaţia de greutate care apare după mese.

Condimentele previn problemele digestive

Indiferent dacă alegi să consumi un aperitiv de fibre, asigură-te că nu abuzezi de carne! Porţia de carne trebuie să fie însoţită de o garnitură de legume gratinate sau fierte la abur. Alt truc pentru a ne feri de problemele digestive este folosirea condimentelor la gătit. Dintre cele care stimulează digestia, mărarul, pătrunjelul şi cimbrul se folosesc în mod obişnuit la prepararea bucatelor româneşti. Profită şi mai mult de pe urma lor adăugându-le, crude, în salata-aperitiv.

De asemenea, poţi să încerci garnituri din legume peste care să adaugi condimente mediteraneene care protejează tubul digestiv, precum busuiocul, oregano sau rozmarinul. Dacă ai un tranzit abdominal accelerat, adaugă seminţe de coriandru peste mâncare. Printre cei mai buni aliaţi în prevenirea problemelor digestive se numără anasonul, feniculul, tarhonul şi chimenul. Aceste condimente folosite intens în bucătăria asiatică previn meteorismul şi colicile abdominale.

Seminţele de anason au o aromă uşor înţepătoare şi se pot adăuga pisate şi în carnea tocată. Feniculul este utilizat şi în bucătăria franceză şi italiană. Poţi încerca să prepari feniculul proaspăt la grill, ca garnitură pentru friptura de porc. Dacă nu vrei să schimbi gustul binecunoscut al mâncării preferate cu aceste condimente exotice, apelează la alte trucuri. Bea un ceai de fenicul după masă sau ia o jumătate de linguriţă de chimen sau de amestec obţinut din seminţe prăjite de anason, de chimen şi de fenicul, cu apă.

Dulciurile, nu imediat după masă

Cozonacul în sine este un preparat indigest şi ne pune probleme şi mai mari dacă îl mâncăm imediat după masă. Acelaşi lucru este valabil pentru torturi şi prăjituri concentrate. La modul ideal, dulciurile se consumă la interval de cel puţin o oră după masă. Încearcă biscuiţii cu ghimbir, cu cardamom sau cu nucşoară.

Tot între mese poţi consuma ghimbir proaspăt, tăiat în rondele. Este un excelent tonic digestiv şi combate senzaţia de greaţă. De ajutor în acest sens sunt şi ceaiul de sunătoare sau limonada preparată în casă, cu miere. De asemenea, fructele consumate ca şi gustări între mese stimulează digestia, iar printre cele mai recomandate de nutriţionişti sunt ananasul proaspăt, papaya şi kiwi-ul. Acestea conţin enzime similare fermenţilor digestivi, care ajută metabolismul.

Mănâncă puţin din tot ce îţi place

Sfatul nutriţioniştilor este să mâncăm cu moderaţie, adică puţin din tot ce ne place, mai ales că mesele tradiţionale înseamnă mai multe preparate pe bază de carne. De asemenea, dacă în prima parte a zilei ai mâncat consistent, fereşte-te să consumi aceleaşi alimente seara. O cină uşoară poate consta într-o supă-cremă de legume sau într-o salată de crudităţi. În acest fel nu vei transforma zilele de vacanţă într-un prilej de oboseală.

Specialistul nostru

Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi
directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti

În aceste zile în care nu prea strângem masa, în primul rând, este importantă moderaţia şi atenţia la asocierea alimentelor. Este bine ca la o masă să nu mănânci mai mult de un fel de mâncare concentrat, iar în această categorie intră orice, în afară de legume şi de fructe. Deci, dacă mâncăm friptură de porc, nu o asociem cu pâine, cu mămăligă şi, mai ales, nu cu cartofi prăjiţi. Carnea grasă se digeră cel mai bine în combinaţie cu legume. Putem încerca şi legumele amare, mai puţin cunoscute la noi, care protejează ficatul şi stimulează secreţia biliară,. cum ar fi, de exemplu, anghinarea.

Mai ales în aceste zile, este important să ne ridicăm de la masă când încă mai simţim o uşoară senzaţie de foame. Recomand moderaţie în ceea ce priveşte consumul de alcool (vin roşu de bună calitate, bărbaţii - cel mult 300 ml zilnic, iar femeile - jumătate din această cantitate, iar tăria - 50, respectiv 25 ml) şi atrag atenţia că, în combinaţie cu carnea grasă şi cu tutunul, alcoolul poate să declanşeze un episod de pancreatită acută. De asemenea, recomand plimbările în aer liber între reprizele de masă, pentru a stimula digestia.

Asociere

Asigură-te că cel puţin jumătate din farfurie este plină cu legume, pentru a proteja tubul digestiv.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite