Slăbești mai mult dacă nu te abții. Studiu revoluționar: gustările „interzise” pot fi cheia succesului în dietă

0
Publicat:

Ce-ar fi dacă ți s-ar spune că ciocolata, chipsurile sau prăjiturile preferate nu sunt dușmanii siluetei, ci pot deveni aliați în lupta cu kilogramele? O nouă cercetare americană contrazice tot ce credeam despre diete și poftele alimentare.

Femeie întinsă relaxat pe pat, în timp ce savurează o ciocolată Foto iStock
Plăcerile vinovate pot fi aliați în lupta cu kilogramele, arată un nou studiu revoluționar iStock

Într-o descoperire care răstoarnă regulile tradiționale ale dietelor restrictive și fără înfometare, cercetătorii de la Universitatea din Illinois, Urbana-Champaign, au demonstrat că persoanele care nu evită complet alimentele grase sau zaharoase pot, paradoxal, să slăbească mai mult – și mai durabil, indiferent de vârstă.

Studiul clinic, publicat în prestigioasa revistă Physiology and Behavior, arată că există o cale mai bună - moderația și includerea strategică a „gustărilor vinovate” într-un plan alimentar echilibrat pot avea rezultate spectaculoase în procesul de slăbire.

EMPOWER: Programul care promite slăbire fără să demonizeze gustările „vinovate”

La baza cercetării stă programul EMPOWER – o variantă online a unui plan nutrițional anterior testat în format fizic, numit Programul Individualizat de Îmbunătățire a Dietei. Obiectivul? Să transforme pierderea în greutate într-un demers realist și sustenabil, fără a demoniza alimentele preferate.

„Poftele sunt unul dintre cei mai mari inamici ai celor care vor să slăbească, explică profesorul de nutriție Manabu T. Nakamura, coordonatorul studiului. Alături de studenta absolventă Nouf W. Alfouzan și în colaborare cu medicii de la Clinica Carle din Illinois, echipa a recrutat persoane obeze, cu vârste între 18 și 75 de ani, multe dintre ele având afecțiuni asociate, precum diabetul sau hipertensiunea.

Participanții au fost încurajați nu să elimine complet alimentele „problemă”, ci să le integreze inteligent în dieta zilnică, printr-o așa-numită „strategie de incluziune”.

Concluzia uimitoare a studiului: Când renunți la interdicții, poftele dispar de la sine

Programul s-a bazat pe educație nutrițională activă: voluntarii au învățat să-și gestioneze alimentația cu ajutorul unor instrumente vizuale care indicau clar conținutul de proteine, fibre și calorii din fiecare aliment. Astfel, au învățat nu doar ce să mănânce, ci și cum să construiască o relație sănătoasă cu mâncarea — una care nu le cerea sacrificii imposibile, ci echilibru și conștientizare.

Rezultatele au fost remarcabile. După primul an, dintre cei 30 de participanți, 24 au rămas în program și au pierdut în medie 7,9% din greutatea corporală inițială. Dintre aceștia, 20 au continuat și în etapa de întreținere, iar la final pierderea medie în greutate s-a stabilizat la 6,7%. Important de menționat: cei care au reușit să slăbească mai mult de 5% și-au redus semnificativ poftele alimentare — atât în intensitate, cât și în frecvență.

Chestionarele completate periodic de participanți au arătat un declin clar în dorința pentru dulciuri, fast-food și alimente bogate în grăsimi. Cu alte cuvinte, atunci când nu mai interzici complet aceste alimente, poftele tind să dispară de la sine.

Poftele nu vin din „celule înfometate”, ci din dezechilibru

Noul studiu clinic realizat de cercetătorii de la Universitatea din Illinois zdruncină una dintre cele mai persistente teorii despre pierderea în greutate: ipoteza „celulelor adipoase înfometate”.

Conform rezultatelor publicate, reducerea poftei de mâncare nu este legată direct de un deficit caloric sever, ci mai degrabă de diminuarea masei de grăsime corporală. Cu alte cuvinte, cheia unui apetit controlat nu este o dietă drastică, ci menținerea unei greutăți sănătoase.

„Descoperirile noastre infirmă ideea că celulele adipoase private de energie ar declanșa pofte intense. De fapt, poftele scad atunci când corpul nostru ajunge într-un echilibru sănătos. Nu este vorba despre înfometare, ci despre stabilitate”, explică profesorul Manabu T. Nakamura, coordonatorul cercetării.

Studiul care demontează miturile despre slăbit: „Nu voința de fier învinge pofta, ci rutina”

Pe parcursul celor 12 luni de studiu, 24 de participanți au fost monitorizați, iar mai mult de jumătate dintre ei au aplicat constant o strategie revoluționară: includerea controlată a „gustărilor interzise” – de la dulciuri la alimente grase – într-un plan alimentar echilibrat. Fie că au făcut acest lucru zilnic sau săptămânal, acești participanți au reușit să piardă semnificativ mai mult în greutate decât cei care au evitat complet tentațiile culinare. Mai mult, poftele pentru alimente dulci sau bogate în grăsimi s-au redus considerabil.

Însă secretul succesului nu stă doar în strategie, ci și în consistență, avertizează profesorul Nakamura: „Contrar mitului popular, nu voința de fier este cea care învinge pofta, ci rutina. Când orele de masă și porțiile variază haotic, creierul percepe nesiguranță și răspunde cu impulsuri alimentare. Adevărata disciplină nu înseamnă să spui mereu ‘nu’, ci să spui ‘da’ la aceleași ore și în aceleași condiții”.

Într-o lume dominată de diete extreme și restricții alimentare absurde, acest studiu aduce o veste eliberatoare: echilibrul, nu interdicția, este ingredientul-cheie pentru a-ți păstra greutatea și a-ți ține poftele în frâu.

Această cercetare ar putea schimba radical modul în care abordăm curele de slăbire. În locul unui război epuizant cu alimentele preferate, specialiștii propun o strategie mai umană și eficientă: educație, moderație și o relație sinceră cu plăcerile vinovate din farfurie.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite