Sindromul capului care explodează – o tulburare de somn zgomotoasă
0Se ştiu foarte puţine despre multe dintre cele mai ciudate tulburări de somn, cum ar fi paralizia nocturnă, mâncatul în somn, terorile nocturne sau sexsomnia. Una dintre necunoscute este şi sindromul capului care explodează, în care persoana care doarme este trezită brusc de un sunet înspăimântător, ca de explozie.
Bineînţeles că sindromul capului care explodează nu implică un cap care explodează. Această tulburare cu un nume atât de creativ are loc atunci când cel care doarme este trezit brusc de un sunet puternic. Zgomotele se aseamănă cu o explozie şi provin ori din capul celui care le aude, ori din imediata apropiere, mai precis capul celui care doarme alături. Medicii nu ştiu ce cauzează acest sindrom, dar ştiu că nu este asociat cu nicio boală gravă, potrivit „Huffington Post“.
În ciuda numelui puternic, acest fenomen este, de obicei, inofensiv. Totuşi, tulbură somnul celui care suferă de el şi, uneori, chiar şi pe cel al partenerului deoarece sperietura este foarte mare.
Un nou studiu care a avut ca subiect sindromul capului care explodează, publicat în jurnalul „Sleep Medicine Reviews“, scoate în evidenţă cât de trecută cu vederea este această afecţiune. În acest moment există foarte puţine dovezi ştiinţifice pentru a se face o statistică, pentru a se stabili paşi de diagnosticare sau chiar tratamente, notează autorii studiului.
„Mai simplu spus, noi ghicim că acest sindrom se manifestă atunci când organismul nu s-a «închis» complet pentru somn, sau nu s-a pregătit pentru această stare urmând paşii în ordinea corectă“, mărturiseşte cercetătorul Brian Sharpless, profesor de psihologie şi director al Clinicii de Psihologie din cadrul Universităţii de Stat din Washington, SUA.
„În loc să se oprească, anumite grupuri de neuroni, de fapt, se activează şi, astfel, noi percepem un zgomot asurzitor. Factori comportamentali şi psihologici intră în joc şi, dacă de obicei ai un somn tulburat, aceste episoade sunt mai frecvente“, adaugă specialistul.
Profesorul Brian Sharples a întâlnit şi a tratat în cadrul studiului pe care îl conduce, aproximativ 40 de cazuri de sindrom al capului care explodează. Se crede că această tulburare este asociată cu stresul şi oboseala extremă şi că este mult mai frecventă în cazul femeilor decât al bărbaţilor şi că le afectează, în special, pe cele peste 50 de ani. Totuşi, acest sindrom a fost raportat şi la copii de 10 ani, potrivit datelor Asociaţiei de Somn din SUA.
„Oamenii sunt afectaţi de aceste episoade care le influenţează negativ calitatea vieţii. Pentru unii, sindromul capului care explodează conduce la anxietate, la o calitate scăzută a somnului, la oboseală şi chiar la frica de nebunie“, continuă prof. Sharpless.
Din nefericire pentru aceşti oameni, lipsa cunoştinţelor în acest domeniu poate conduce la costuri imense cu medicii, în special din cauza unui diagnostic greşit.
În raportul său, prof. Sharpless încurajează cercetări adiţionale. Între timp, „educaţia în acest sens poate fi un tratament eficient“, spune el. Frica şi anxietatea creată de zgomotele puternice poate creşte starea de stres atunci când se apropie ora de culcare, aşa că tehnici de relaxare, dar şi o informare mai bună, pot ajuta în cazul acestui sindrom.
Citeşte şi:
Gustările inconştiente de la miezul nopţii, o tulburare serioasă de somn
Mâncatul în somn este, în mod surprinzător, o afecţiune destul de comună, mai ales la persoanele care obişnuiesc să ia somnifere. Cei care se ridică din pat în crucea nopţii pentru o gustărică de obicei nu ţin minte ce au făcut, chiar dacă au gătit o întreagă masă, folosind obiecte periculoase. Mai mult, plăcerile alimentare din timpul somnului pot fi din cele mai ciudate, cum ar fi ţigări cu unt sau substanţe de curăţat.
De la coşmaruri la halucinaţii nocturne. Ce-ţi dezvăluie visele despre sănătatea ta
Poate că discuţiile despre înţelesul ascuns al viselor sunt fascinante, însă oamenii de ştiinţă consideră că semnificaţia lor este foarte importantă, şi nu din cauza simbolisticii. Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani de zile.
10 tulburări de somn ciudate şi înspăimântătoare
Somnul ar trebui să fie o perioadă de pace şi de relaxare. Mulţi dintre noi trecem prin toate stările obişnuite ale somnului: somnul uşor (non-REM) şi somnul adânc (REM) în care au loc şi visele. Dar atunci când graniţa dintre aceste etape se confundă, somnul poate deveni înspăimântător. De fapt, anumite tulburări de somn par mai degrabă desprinse din filmele de groază.