Semne care arată că suferi de narcisism. Boala ascunde o cumplită nesiguranţă de sine
0
Dorinţa de a fi mereu în centrul atenţiei , spiritul competitiv manifestat excesiv şi imposibilitatea de a suporta orice critică, cât de mică, sunt simptome ale unei boli numite după un personaj mitologic.
Se spune că în faţa dragostei şi admiraţiei celor din jur frumosul Narcis rămânea mereu indiferent. Aceasta pentru că, în mitologie, Narcis era victima unui blestem şi anume acela de a se amoreza doar de chipul său reflectat în apa unui lac, drept pedeapsă că nu a răspuns amorului unei nimfe.
Dincolo de versiunile care circulă pe seama lui Narcis, psihologii au dat numele acestuia unei boli caracterizată pe dragostea puternică faţă de propria persoană şi cam atât.
Simptomele depistate de psihoterapeuţi includ dorinţa unui narcisist de a fi mereu în centrul atenţiei. „Narcisistului îi place să acapareze conversaţia“, a explicat psihoterapeutul Joseph Brugo, autorul unei cărţi cu acest subiect, citat de health.com. „Ei se simt împliniţi atunci când vorbesc despre ei înşişi şi exagerează cu complimentele la adresa propriei persoane. Înfrumuseţează poveştile despre ei pentru a impresiona audienţa. Pot fi cel mai de încredere om al şefului, cel mai flexibil tip de la sala de yoga sau cel mai popular personaj din bloc. Aceste „minicuni albe“ care înfrumuseţează realitatea ascund însă o teamă teribilă de a nu fi suficient de bun“, a mai spus psihoterapeutul.
Narcisistul dă sfaturi pe care nimeni nu le cere
Un alt simptom identificat este acela de a da mereu sfaturi care nu sunt cerute. Sigur că poţi încerca să fii de ajutor împărtăşind, de pildă, sfaturi de creştere a celui mic, însă narcisistul vede în asta un prilej de a-şi demonstra propria superioritate în faţa celuilalt. El pare să aibă întotdeuna un pic mai multă informaţie decât interlocutorul său, să ştie mai mult despre toate decât ar putea să ştie acesta.
Totodată, nacisistului îi este greu să aştepte la rând. E deranjat când cineva nu-i răspunde chiar în momentul în care el îl strigă. „Orice nevoie are narcisistul, ea trebuie împlinită acum“, spune, la rândul său, psihoterapeutul Karyl McBride, expert în relaţii de familie. „Narcisistul vrea în mod automat înţelegere pentru că el se crede o persoană importantă. Fie că sunt conştienţi de asta sau nu, ei se aşteaptă ca întotdeuna lumea să se învârtească în jurul lor“.
Are ambiţie fără limite
Una este să ţinteşti către stele ş să faci tot ce poţi ca visul tău să devină realitate şi alta să trăieşti cu gândul că eşti destinat doar lucrurilor măreţe. Grandomania este tipică narcisiştilor. Ei tind să considere că sunt cu adevărat speciali şi fac parte din elita care merită întotdeauna tot ce este mai bun. „Mintea lor fantazează despre cât de multă putere vor avea, cât de multă frumuseţe şi bogăţie“. Ei preferă să se asocieze cu persoane din „înalta societate“ şi pot dezvolta obsesii referitoare la statusul lor.
Lumea narcisistului se împarte între învingători şi învinşi, iar el trebuie să fie mereu în tabăra învingătorilor, prins mereu într-o continuă luptă de a domina. Adversarul lui poate fi oricine, de la un străin la o persoană apopiată. Îi este greu să suporte succesul altcuiva, pentru că în acel moment altcineva este „învingătorul“.
Oricine poate să nu dea doi bani pe ce cred alţii, însă narcisistul este foarte preocupat de imaginea sa în faţa celorlalţi şi nu suportă nici cea mai mică critică. „O ia ca pe un atac la propria persoană. Dacă se simte neglijat sau abandonat nu va trece niciodată peste asta. Va deveni nervos şi va căuta răzbunarea într-un fel sau altul“
„Nu este niciodată vina mea“, crede cu tărie narcisistul. Dacă nu simţiţi niciodatîă nevoia să vă cereţi scuze şi-i găsiţi mereu pe ceilalţi vinovaţi pentru ce vi se întâmplă aveţi o problemă. Chiar şi când vine vorba de relaţii interpersonale narcisistul le percepe tot ca pe un raport între învingători şi învinşi şi va avea grijă să fie tot timpul în avantaj.
Narcisistul aşteaptă mereu ca ceilalţi să graviteze în jurul nevoilor lui, însă el nu se va preocupa decât de sine însuşi. Depedenţele pe care le poate avea pot fi de la consumul de alcool, de operaţii estetice, până la cumpărături sau orice altceva. „Acestea acţionează ca un drog care îl fac să se simtă iar şi iar în vârful piramidei.“