Seminţele de dovleac sunt bogate în fier. Cele mai importante minerale din organism şi sursele lor alimentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fierul conţinut în seminţele de dovleac contribuie la sănătatea oaselor şi a dinţilor
Fierul conţinut în seminţele de dovleac contribuie la sănătatea oaselor şi a dinţilor

Toate vitaminele şi mineralele sunt importante pentru buna funcţionare a corpului, însă unele au roluri esenţiale. Cantităţi prea mari sau prea mici pot provoca dezechilibre care trebuie neapărat corectate.

Deşi suplimentele de vitamine şi minerale sunt intens promovate şi consumate – majoritatea fără prescripţie medicală, din păcate – cele mai bune surse rămân tot alimentele consumate în cadrul unei alimentaţii sănătoase.

Astfel, sodiul este un mineral important pentru corp, cu rol în metabolismul proteinelor şi glucidelor, în transmiterea impulsurilor nervoase şi contracţia musculară, în controlul senzaţiei de sete, producerea urinei şi a altor secreţii – lacrimi, salivă, suc gastric, transpiraţie. Sarea se găseşte în majoritatea alimentelor, astfel că, la adulţi nu apare deficitul acestui mineral chiar dacă nu sărează mâncarea, întrucât toate elementele îl conţin.

Consumul excesiv de sodiu – adică peste 3-5 grame pe zi – produce hipertensiune arterială şi boli cardiovasculare. 77% din aportul zilnic de sare care ajunge în organism provine din sarea adăugată de producătorii din industria alimentară.

Potasiul este principalul mineral din interiorul celulelor, potrivit Abecedarului de nutriţie, coordonat de prof.dr. Nicolae Hâncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice. Acest minetal contribuie la buna funcţionare a nervilor şi a muşchilor, reglează ritmul cardiac şi distribuţia lichidelor în organism şi se găseşte în cartofi, banane, roşii, fructe uscate, leguminoase, vegetale crude, avocadă, ciuperci, carne salbă, lapte şi peşte.

Magneziul are şi el un rol important în buna funcţionare a muşchilor, a nervilor, a inimii şi a vselor de sânge şi participă la formarea oaselor şi a dinţilor. Sursele naturale de magneziu sunt leguminoasele, cerealele integrale, nuci, vegetale cu fructe verde-închis, carne, fructe de mare şi lactate. Dietele bazate pe carne şi produse rafinate sunt mai sărace în magneziu.

Fierul este important în formarea globulelor roşii şi a hemoglobinei, are un rol în transportul oxigenului în muşchi şi ţesuturi şi contribuie la sănătatea oaselor şi a dinţilor. Se găseşte în carne roşie şi organe, cereale integrale şi crutacee, nuci, seminţe de dovleac, fructe uscate, precum şi în produsele de panificaţie îmbogăţite cu fier. Mai trebuie spus că fierul din surse vegetale se absoarbe în proporţie de sub 50%.

Seleniul se găseşte în cerealele integrale, peşte, carne şi lactate şi are un efect antioxidant şi un posibil rol în prevenirea unor forme de cancer.

Zincul este prezent în crustacee, organe, carne roşie, drojdie, cereale integrale, leguminoase şi este important în procesele de creşetere. Contribuie la vindecarea mai rapidă a rănilor, la dezvoltarea organelor genitale şi a sănătăţii pielii.

Manganul este esenţial pentru buna funcţionare a creierului şi pentru formarea sistemului osos. Alimentele bogate în acest mineral sunt ceaiul, vegetalele verzi, ovăzul, orezul şi leguminoasele.

Calciul contribuie la sănătatea oaselor şi a dinţilor, are un rol în coagularea sângelui şi în transmiterea impulsului nervos şi se găseşte în lactate, vegetale, leguminoase şi peşti cu oase comestibile precum sardinele şi hamsiile.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite