Mergi cu telefonul mobil la toaletă? De ce trebuie să renunți la acest obicei

0
Publicat:

Smartphone-ul este nelipsit din viața noastră, chiar și în momentele intime. Însă acest lucru nu rămâne fără consecințe.

Bărbat care folosește telefonul mobil în timp ce stă pe toaletă
Acest obicei aparent inofensiv ar putea să ne creeze adevărate probleme FOTO Shutterstock

Fără să ne dăm seama, folosim telefonul mobil aproape tot timpul, în paralel cu alte activități: la masă, când vorbim cu cineva și chiar când mergem la toaletă.

Însă acest obicei aparent inofensiv ar putea să ne creeze adevărate probleme. Un sondaj recent a arătat că în SUA nouă din zece persoane iau telefonul atunci când petrec un timp mai îndelungat la toaletă. Iar lucrurile, cel mai probabil, nu stau diferit nici în restul lumii.

Deși poate fi distractiv să stai pe Instagram sau crezi că vei câștiga timp răspunzând la mailuri în timp ce faci și altceva, folosirea smartphone-ului la toaletă are unele consecințe „murdare“ pentru sănătatea ta.

Risc de hemoroizi

În primul rând, am putea fi atât de absorbiți, încât să întârziem chiar zeci de minute pe scaunul toaletei, în loc să ne ridicăm imediat ce am terminat cu necesitățile fiziologice.

Acest lucru poate crește riscul de hemoroizi. „Nu folosirea propriu-zisă a smartphone-ului este problema, ci statul pe toaletă pentru o perioadă lungă de timp. Toată lumea are hemoroizi, ne naștem cu ei. Ei sunt o aglomerare de vene situate în zona anusului. Problemele apar atunci când aceste vene se umflă, fiind alimentate cu mult sânge, din cauza șederii zilnice prelungite pe scaunul de toaletă. Astfel apar simptome precum durere, umflare sau sângerare“, a explicat chirurgul Karen Zaghiyan pentru Healthline.

Contaminare cu bacterii periculoase

Un alt risc atunci când folosim smartphone-ul la toaletă este că îl putem contamina cu bacterii din fecale. Dacă în propria baie avem controlul în ceea ce privește curățenia, acest lucru nu este valabil la locul de muncă sau într-o toaletă publică.

De altfel, un alt studiu a arătat că, dacă nu sunt curățate în mod constant, ecranele telefoanelor mobile pot fi chiar mai murdare decât un scaun de toaletă. Suprafaţa telefonului poate fi acoperită cu bacterii foarte periculoase precum salmonella și E.coli, care pot produce tulburări digestive, diaree, febră, vărsături, crampele abdominale. De aceea, spălatul pe mâini precum și dezinfectarea telefonului cu soluții speciale sunt obligatorii.

Totodată, acest obicei este foarte stresant și pentru creier. Folosește timpul petrecut la toaletă ca pe o pauză pentru creier. Dacă iei telefonul cu tine, creierul crede că trebuie să fie în continuare concentrat, nu se poate relaxa, iar acest lucru provoacă un stres inutil și afectează capacitatea de concentrare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite