E normal să-ți fie foame după ce te-ai ridicat de la masă? Ce spun experții, când devine motiv de îngrijorare

0
Publicat:

Ați terminat o masă sau o gustare și vă puteți numi oficial membru al clubului farfuriilor curate. Cu toate acestea, nu vă simțiți satisfăcută. Sunteți înfometată și tentată să vă întoarceți la frigider. Ar trebui să continuați să mâncați? De ce vă este din nou foame?

E normal să-ți fie foame după ce ai mâncat? FOTO Shutterstock
E normal să-ți fie foame după ce ai mâncat? FOTO Shutterstock

Este chiar normal să vă fie foame imediat după ce ați mâncat? Răspunsurile la aceste întrebări nu sunt clare, relatează Parade.

Senzația de foame este doar unul dintre numeroasele moduri în care corpul tău încearcă să-ți spună ceva", explică Cara Harbstreet, MS, RD, LD de la Street Smart Nutrition. „Deși cultura dietelor ne face să ne simțim ca și cum ar trebui să evităm sau să ne abținem de la mâncare, este, de fapt, o senzație foarte normală și naturală de experimentat."

Dar ce se întâmplă dacă ați mâncat ceea ce ați crezut că este o masă sau o gustare sățioasă și încă vă este foame? Merită să investighezi acest lucru. „Foamea poate însemna orice, de la ceva banal - este pur și simplu timpul pentru o altă masă - până la o afecțiune care te chinuie", spune Harbstreet.

Harbstreet și alți doi dieteticieni spun când este normal să vă fie foame după ce ați mâncat, când este un motiv de îngrijorare și ce trebuie să faceți în ambele cazuri.

Semnificația semnalelor date de organism

Semnalele de foame sunt o funcție fiziologică. „Senzația noastră de sațietate este parțial influențată de hormonul leptină", explică Harbstreet. „Practic, acest hormon îi spune părții din creier care îți reglează apetitul că ești sătul. Ca urmare, apetitul scade și se reduce nevoia de a mânca".

Harbstreet spune că volumul de alimente consumate în timpul unei mese activează, de asemenea, receptorii de întindere din stomac.

Acest lucru poate activa, de asemenea, starea de sațietate, plus că înregistrează prezența nutrienților", continuă Harbstreet. "Așadar, dacă oricare dintre acestea nu funcționează „normal", cineva ar putea rămâne flămând chiar și după ce a luat masa."

Ar trebui să-mi fie foame imediat după ce am mâncat?

Dieteticienii spun că există prea multe variabile pentru a răspunde la această întrebare cu un simplu "da" și "nu". Cu toate acestea, foamea imediat după ce ați mâncat este un semnal de alarmă din partea corpului dumneavoastră. „Fiecare persoană este concepută diferit", spune Julia Zumpano, RD, dietetician înregistrat la Institutul de boli digestive al Clinicii Cleveland. „Cu toate acestea, dacă îți alimentezi corpul în mod corespunzător și ai odihnă adecvată, nu ar trebui să te simți flămând după ce mănânci."

În timp ce semnalul ar putea fi un indiciu că trebuie să mănânci mai mult sau diferit, un dietetician spune că poate fi, de asemenea,  un lucru ceva mai grav.

În unele cazuri, senzația de foame imediat după ce ai mâncat ar putea fi o problemă medicală", spune Amanda Sauceda, MS, RD, dietetician autorizat și creatorul abordării Mindful Gut. Aceste probleme ar putea include hipoglicemie, o problemă tiroidiană și multe altele.

8 motive pentru care s-ar putea să-ți fie foame chiar dacă tocmai ai mâncat

1. Nu ai mâncat suficient

Poate că cel mai simplu motiv pentru care încă îți este foame este că ai nevoie să consumi mai multă mâncare.

„Din experiența mea, cel mai frecvent motiv pentru care cineva raportează că îi este foame imediat după ce a mâncat este pentru că pur și simplu nu mănâncă suficient", spune Harbstreet. „Acest lucru este obișnuit în cazul curelor de slăbire, care restricționează cantitatea sau varietatea de alimente pe care ai voie să le consumi."

2. Nu ați mâncat suficient în timpul zilei

Dacă ai mâncat puțin în timpul zilei, ai venit acasă, ți-ai umplut farfuria pentru cină și ai înghițit totul, este posibil ca problema să nu fie cu cele mai recente mese, ci cu aportul tău pe parcursul zilei.

„Ar putea fi din cauză că organismul tău recuperează caloriile pe care le-ai ratat", spune Sauceda.

Această problemă se poate întâmpla adesea după o zi aglomerată, când toate treburile unei persoane îi distrag atenția de la senzația de foame, spunând: „Este obișnuit ca mulți dintre noi să ne lăsăm prinși în programul încărcat".

Atunci când lucrurile se liniștesc noaptea, putem fi mai atenți la mesajul (acum puternic) pe care ni-l transmite stomacul nostru.

3. Aveți nevoie de anumiți nutrienți

Ceea ce mănânci contează. Experții împărtășesc faptul că dietele bogate în proteine, fibre și grăsimi sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline, pot crește sentimentul de satisfacție.

„Proteinele ajută la sațietate și ajută la stabilizarea zahărului din sânge", spune Zumpano. Un nivel constant de zahăr din sânge ridicat sau fluctuații ale acestuia pot crește foamea, adaugă Zumpano, explicând că fibrele se extind în stomac, ocupă mai mult spațiu și fac ca o persoană să se simtă mai repede sătulă.

În cele din urmă, nu uitați de grăsimile sănătoase. „Grăsimile sunt similare cu proteinele, deoarece ajută la încetinirea absorbției carbohidraților", spune Sauceda. „Acest lucru înseamnă că este mai puțin probabil să aveți un vârf și o scădere ulterioară a zahărului din sânge. Acea scădere poate declanșa foamea".

4. Te-ai încărcat cu carbohidrați simpli

O porție mare de paste sau orez poate părea rețeta perfectă pentru senzația de sațietate. Cu toate acestea, acești carbohidrați simpli te pot face să te simți din nou flămândă mai repede decât te așteptai.

Corpul tău arde rapid [carbohidrații simpli]", spune Sauceda, adăugând că lipsa de proteine pentru a echilibra carbohidrații poate exacerba lucrurile.

5. Ați făcut prea mult efort

Mâncarea nu este „doar combustibil". Cu toate acestea, dacă faceți exerciții fizice mai intense sau mai lungi, este posibil să aveți nevoie, de asemenea, să vă creșteți aportul caloric.

„Este ușor să supraestimăm câtă energie ardem și să subestimăm câtă energie mâncăm", spune Harbstreet. „În general, dacă v-ați mărit brusc activitatea sau ați început să petreceți mai mult timp în sala de sport, este normal să vedeți că apetitul dumneavoastră începe să crească."

A mânca mai mult vă poate ajuta să evitați riscurile unei alimentații insuficiente, cum ar fi performanțele slabe, recuperarea mai lentă și accidentele.

6. Nu vă bucurați de mâncare

Nu uitați, mâncarea este mai mult decât mâncare. Este o experiență, iar tu s-ar putea să nu o ai pe cea mai bună cu alegerile tale alimentare.

Dacă mâncați suficient pentru a vă simțiți fizic sătul, dar nu atingeți ținta pentru preferințele gustative sau poftele, mintea dvs. ar putea să se întoarcă la acele alimente și să vă determine să mâncați mai mult", spune Harbstreet. „Acest lucru se datorează faptului că satisfacția este o piesă cheie a sațietății. Cu alte cuvinte, atunci când ești atât plin, cât și satisfăcut, corpul și creierul tău sunt mulțumite."

7. Ești obosit

Lipsa somnului te poate face să ai poftă de anumite alimente,

Cei mai mulți adulți au nevoie de șapte până la nouă ore de somn pe noapte - mai puțin de atât te poate duce la a căuta energie din alimente, în special cele bogate în zahăr și carbohidrați, pentru că acestea oferă un impuls inițial de energie", explică Zumpano.

8. Probleme de sănătate

Multe dintre motivele pentru care oamenii se simt flămânzi imediat după ce mănâncă pot fi ajustate cu modificări ale stilului de viață, cum ar fi să dormi mai mult. Cu toate acestea, Zumpano spune că această problemă poate fi un semn al unei probleme de sănătate , cum ar fi: hipoglicemie, anxietate, depresie, stres, probleme tiroidiene. Uneori, medicamentele pot crește pofta de mâncare. Zumpano spune că aceste medicamente includ: antipsihoticele, medicamente pentru convulsii, antihistaminice, steroizi.

Ce trebuie să faci dacă ți-e foame în mod constant după ce mănânci

Ar trebui să încercați să mâncați mese mai dense în nutrienți, pline de fibre și proteine. Cu toate acestea, Zumpano îi îndeamnă pe oameni să consulte un medic, dacă sunt îngrijorați, mai ales dacă problema este cronică sau dacă au afecțiuni de bază (sau suspectează una).

Sauceda este de acord. ” Apelați la un medic atunci când, în ciuda faptului că mâncați, nu vă simțiți niciodată cu adevărat sătul sau vă este extrem de foame tot timpul. Aș fi, de asemenea, atentă la alte simptome, cum ar fi pierderea sau creșterea neintenționată în greutate, deoarece acestea ar putea fi semne ale altor probleme medicale, cum ar fi malabsorbția sau problemele legate de glicemie, cum ar fi diabetul".

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite