Diana Vasile, psiholog: Stresul la cote maxime aduce boală și nefericire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Vai, ce o să se întâmple”este modul de gândire pe care îl au cei mai mulți oameni. El reprezintă stresul la cote maxime care aduce boală și nefericire

Diana Vasile ,psiholog și psihoterapeut despre stres și boală Sursa foto Adevarul
Diana Vasile ,psiholog și psihoterapeut despre stres și boală Sursa foto Adevarul

În ultimii doi ani trăim ceea ce se numește noua normalitate. Dar, la nivelul psihicului uman, al emoțiilor, ce înseamnă acest concept? La Interviurile Adevărul Live, Diana Vasile, psiholog și psihoterapeut ne ajută să înțelegem ce înseamnă noua normalitate.

Trăim debusolați cu acest tip de gândire “Vai, ce o să se întâmple”

Aparent, conceptul de  noua normalitate înseamnă munca hibrid, munca remote, noile tehnologii în comunicare, digitalizarea și conceptele noi din piața muncii. Dar, la nivelul psihicului uman, ce  este noua normalitate?

Pentru omul obișnuit normalitatea este o rutină  care îi asigură un confort, o siguranță, ceva predictibil. Dar, în ultimii doi ani, pandemia a produs o schimbare majoră în viața noastră care a avut un efect puternic, disruptiv. Ne-am trezit cu un set nou de norme pe care într-un fel sau altul am fost forțați să-l respectăm. Dar acesta nu a adus și o atmosferă stimulantă și sigură pentru oameni.

 “Când lucrurile s-au rupt, a apărut un nou tip de funcționare, conform cu noile condiții, cu noua realitatea, cu noua normalitate. Însă asta a făcut ca multe dintre nevoile noastre să nu mai fie împlinite, ceea  ce a generat un grad maxim de stres. Psihicul uman a intrat într-o agitație, spaimă, frică. Parctic, a generat un mod de funcționare bazat pe stres, pe un tip de gândire  “Vai, ce o să se întâmple”, care pentru cei mai mulți se traduce prin debusolare, iritabilitate, tendința de a genera conflicte și de a nu găsi soluții“ arată psihologul Diana Vasile, în Interviurile Adevărul Live.

Oamenii au tendința azi să catalogheze orice ca pe o traumă

Când am crezut că, în sfârșit am scăpat de pandemie, ne-am trezit cu un război la granite, cu explozia facturilor la energie, cu criza economică, inflație, recesiune și amenințarea unei ierni grele.

Practic, psihicul nostru nu mai reușeșete să se mai relaxeze. Iar în lipsa acesteia nu mai reușim să ne încărcăm cu o energie bună, pentru că nu mai intră în funcțiune circuitele neuronale care să ne ajute să gâmdim limpede. Adică,  nu mai suntem raționali.

“Noi acționăm doar pe strategiile de supraviețuire, nu și pe cele de dezvoltare. Iar asta face ca oamenii să aibă tendința să catalogheze totul ca pe o traumă“ spune Diana Vasile, în Interviurile Adevărul Live.

Specialistul arată că stresul la cote maxime aduce boală și nefericire, dar că depinde în mare măsură și de noi cum ne raportăm la acest stres. Psihologul spune că există câțiva factori care ne influențează sau ne determină un anumit tip de reacție a noastră la stres.

“Factorii genetici ne dau predispoziția noastră la stres. Factorii de mediu, educația, experiențele pe care le avem din copilărie și pe tot parcursul vieții ne influențează și ei. Când avem un mediu stresant în viața noastră, atunci din materialul nostru genetic există riscul să se activeze acele mecanisme care ne predispun la deconectarea de la noi înșine, de la resursele noastre proprii, ceea ce va face să crească vulenerabilitățile noastre. Iar toate acestea au ca rezultat îmbolnăvirea noastră“ declară Diana Vasile.

Urmărește integral ediția Interviurile Adevărul Live și află de la Diana Vasile, psiholog și psihoterapeut, președintele Institutului pentru Studierea și Tratarea Traumei, care sunt cele mai eficiente mecanisme și procedee pe care le poți utiliza pentru a dimunua stresul și pentru a nu ajunge să te îmbolnăvești.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite