Depresia şi efectul său în viaţa de cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
40% dintre adulţii care trăiesc alături de o persoană depresivă ajung să dezvolte boala FOTO nbcnews.com
40% dintre adulţii care trăiesc alături de o persoană depresivă ajung să dezvolte boala FOTO nbcnews.com

Bolile cronice pot aduce energii negative într-o relaţie sau, dimpotrivă, îi pot arăta adevărata profunzime şi frumuseţe. În cazul depresiei, studiile au arătată că peste o treime din adulţii care trăiesc lângă o persoană afectată ajung să să sufere ei înşişi de această tulburare.

Aproximativ 40% dintre adulţii care trăiesc lângă o persoană depresivă ajung să sufere ei înşişi de această tulburare, potrivit J. Raymond DePaulo, doctor la Johns Hopkins School of Medicine.

Într-o relaţie în care un partener suferă de depresie, ambii parteneri se vor simţi la un moment dat vinovaţi pentru situaţia prin care trec. Persoana depresivă va regreta faptul că îl face pe celălalt să treacă prin problemele sale, iar celălalt partener se va întreba dacă a greşit cu ceva şi cum poate fi de ajutor.

Sexualitatea, pe pantă alunecoasă

În majoritatea cazurilor de depresie, viaţa de cuplu are de suferit în urma apariţiei acesteia. Deoarece creierul controlează impulsurile sexuale, iar depresia cauzează un dezechilibru chimic al creierului, stările depresive interferează cu capacitatea unei persoane de a avea o viaţă sexuală normală.

Medicaţia prescrisă pentru depresie a fost conectată mult timp cu diminuarea libidoului şi disfuncţiile erectile, odată cu inhibarea plăcerii sexuale. Astăzi există tratamente care nu afectează viaţa sexuală a pacientului iar discuţiile cu doctorul şi partenerul de viaţa sunt esenţiale în depăşirea acestor probleme, ambii partenerii trebuind să înţeleagă faptul că problema pe care o au este depresia, nu relaţia lor“, notează depresiv.ro.

Cum poate fi evitată molipsirea

Pentru a evita ca starea de spirit a partenerului de viaţă să ne afecteze, trebuie să înţelegem în primul rând prin ce trece aceasta şi să îi fim alături, dar să stabilim anumite limite. E important să avem în vedre că negativitatea persoanei dragi nu reflectă realitatea şi să încercăm să facem efortul intern de a nu fi de acord atunci când auzim lucruri negative.

Apatia şi sentimentele negative ale partenerului pot conduce cuplul către izolare socială sau către interacţiuni în care partenerul depresiv îl domină pe celălalt.

Un sprijin real poate fi obţinut în cadrul terapiile de cuplu eficiente, care includ aspecte ce îi vizează pe ambii parteneri. Aceştia învaţa să comunice mai bine, să diminueze supărarea şi alte energii negative, să împartă mai multe energii pozitive prin complimente, acorduri, zâmbete şi îmbrăţişări, dar şi să ia împreună decizii benefice pentru amândoi.

Într-o relaţie în care s-a strecurat depresia, ambii parteneri trebuie să depună un efort constant pentru a menţine legătura vie. 

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite