Cum să te fereşti de vampirii emoţionali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A venit vara şi vremea concediilor nu este departe. De multe ori însă din vacanţă ne întoarcem mai storşi de energie decât am plecat şi asta nu pentru că am ţinut-o tot într-o goană vizitând diverse locuri, ci pentru că am avut în jur oameni care au ştiut cum să ne facă să ne simţim inconfortabil.

Psihologul american Judith Orloff dă în cartea sa „Libertatea emoţională“ câteva sfaturi pentru a ne simţi bine în vacanţă (şi oricând dealtminteri) şi a ne feri de aşa-numiţii vampiri emoţionali. „Vampirii emoţionali fac mai mult decât să vă dreneze de energie“, spune specialista, citată de psychologytoday.com. „Aceste fiinţe de-a dreptul malefice vă pot face să vă simţiţi inutili, nedemni de iubire şi ucid orice gând care vă trece prin minte şi care v-ar putea sugera că meritaţi ceva mai bun“.

Această specie subtilă, mai spune autoarea, ridică bariere care să vă facă să vă simţiţi inconfortabil. „Dragă, am observat că ai luat câteva kilograme în plus“ sau „Eşti hipersensibil şi reacţionezi exagerat“ sunt replicile lor favorite.

Semnele că v-aţi întâlnit cu un vampir emoţional includ bruscă greutate în a vă ţine ochii deschişi (sunteţi gata să adormiţi), senzaţie de leşin, dorinţa de a vă refugia şi a vă găsi alinarea în mâncare, anxietate, depresie, senzaţia de rău provocată de faptul că sunteţi dispreţuit.

Psihologul deosebeşte patru tipuri de vampiri emoţionali.

Tipul 1. Narcisistul

Deviza lui este: „Eu primul“. Totul se referă la el, are un sentiment exagerat al propriei importanţe şi dreptăţi. Atenţia şi admiraţia trebuie îndreptată mereu şi mereu asupra lui. Este periculos pentru că e incapabil de empatie şi are o capacitate foarte limitată de a iubi pe altcineva. Dacă nu veţi face lucrurile aşa cum vrea el, vă va pedepsi şi vă va trata cu indiferenţă.

Cum vă puteţi proteja emoţiile: Păstraţi-vă aşteptările în zona realului. Aceste persoane sunt foarte limitate. Încercaţi să nu vă apropiaţi foarte tare de ele şi nu aşteptaţi să se admire mai puţin. Dacă nu le puteţi evita, marea încercare va fi să vă folosiţi inteligenţa în aşa fel încât să le demonstraţi că anumite lucruri sunt în avantajul lor.

Tipul nr. 2 Victima

Au o atitudine prin care-şi plâng de milă mereu şi sunt alergici în a-şi asuma orice fel de responsabilitate pentru acţiunile lor. Lumea e mereu împotriva lor, iar de aici şi nefericirea care le domină viaţa. Când le veţi oferi soluţii pentru problemele lor vă vor spune: „da, dar…“ Ca prieten poate că veţi dori să-I ajutaţi, însă văicăreala lor vă va copleşi.

Cum vă puteţi proteja emoţiile: Stabiliţi limite, civilizat, dar ferm. Ascultaţi-l puţin şi folosiţi următoarea formulă dacă e vorba de un prieten sau de o rudă: „Te iubesc dar nu te pot asculta decât preţ de câteva minute dacă vrei să găsim o soluţie. Aş fi încântat dacă am putea face asta împreună“. Dacă este vorba despre un coleg de serviciu puteţi spune: „Am un puternic sentiment că lucrurile se vor îmbunătăţi. Acum, te rog să mă scuzi, am foarte mult de lucru şi trebuie să mă întorc la muncă.“ Aveţi grijă şi la limbajul corporal, nu evitaţi contactul vizual pentru a nu-I lăsa să creadă că poate insista.

Tipul nr. 3. Obsedatul de control

Persoanele de acest tip sunt obsedate de a menţine controlul asupra celorlalţi şi de a le dicta cum să se simtă şi ce să creadă. Au o opinie despre tot ce mişcă. Vă controlează pentru a vă invalida emoţiile dacă acestea nu se încadrează în regulile jocului lor. Foarte des încep frazele cu: „Ştii ce ai tu nevoie?“, pentru ca apoi să continue să vă detalieze. Vor termina doar atunci când vă vor anihila propriile credinţe şi nevoi şi vă vor domina complet.

Cum vă puteţi proteja emoţiile: Secretul succesului nu constă în a încerca să controlezi un obsedat de control. Fiţi asertiv, însă nu jucaţi rolul victimei. Puteţi spune: „Apreciez sfatul tău, dar trebuie să trec prin asta singur“. Focusaţi-vă pe lucrurile importante, nu pe nimicuri.

 Tipul nr. 4. Chiţibuşarul sau cel cu personalitate borderline

Chiţibuşarii văd lucrurile în alb şi negru şi au doar relaţii de dragoste sau ură. Acum vă idolatrizează, pentru ca un minut mai târziu să fiţi inamicul nr. 1. Au un al şaselea simţ în a învrăjbi oamenii şi va recurge la represalii dacă vor considera că aţi greşit cu ceva. Sunt persoane cu psihicul avariat iremediabil care nu simt că trăiesc decât atunci când se înfurie. Vă vor ţine într-un carusel al emoţiilor astfel că veţi fi nevoiţi să păşiţi în vârful picioarelor pentru a nu-i supăra.

Cum să vă protejaţi emoţiile. Fiţi calm. Nu reacţionaţi când se apasă pe buton. Chiţibuşarii sunt plini de mânie. Dacă vedeţi că intră în criză spuneţi: „Plec până te vei calma. Apoi, vom putea discuta.“ Refuzaţi să ţineţi partea cuiva atunci când încearcă să vă întoarcă împotriva altei persoane. Dacă este vorba despre un membru al familiei e bine să facţi front comun cu familia şi să-I arătaţi că încercările de a divide şi de a otrăvi relaţiile nu au nicio şansă de reuşită.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite