Cum putem preveni apariția durerilor de spate prin tehnici de masaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tehnicile de masaj înlatură rigiditatea articulaţiilor şi durerile de spate provocate de sedentarism sau de anumite afecţiuni ale coloanei. Back Pain Therapy este o nouă tehnică de masaj ce promite prevenirea instalării contracturilor musculare și apariția durerii de spate.

masaj

Tensiunea musculară, oboseala și durerea sunt semnale de alarmă pe care organismul ni le transmite atunci când ceva nu e bine cu noi. Dacă le înțelegem și acționăm în timp util, putem evita dezechilibre sau blocaje ce ne pot îngreuna activitățile zilnice și chiar afecta sănătatea. Dacă ne oprim din activitate atunci când apare oboseala, dacă facem câteva exerciții fizice ușoare la fiecare 2 ore de stat pe scaun și dacă atunci când organismul ne semnalează, mergem la o ședință de kinetoterapie urmată de masaj, atunci cu siguranță durerile de spate vor apărea mai rar iar tratarea lor va fi mai simplă.

Tehnica de masaj „Back Pain Therapy“ combină exerciții personalizate de kinetoterapie cu tehnici din masajul terapeutic. Rolul kinetoterapeutului este de a face o analiză funcțională a clientului/pacientului, pentru a depista care este cauza durerilor, în ce zonă sunt localizate și ce a dus la apariția lor pentru a întocmi un program de kinetoterapie pe care  îl va face în cabinet și de preferat să îl continue acasă.

„Exercițiile de kinetoterapie, pe lângă beneficiile terapeutice locale, au rol important și în menținerea unui tonus mental sănătos și pozitiv, stimulează circulația sanguină, iar masajul reduce tensiunile musculare din zona tratată și oferă o stare de relaxare generală, eliminând tensiunile nervoase cotidiene acumulate în musculatura paravertebrală superioară“, explică Mihaela Moraru, Manager Spa, Ana Spa Poiana Brașov.

Cu ce frecvență ar trebui să repetăm masajul terapeutic

În funcție de stilul de viață, de activitățile cotidiene, de starea de sănătate, este recomandat să ne facem o rutină din a merge măcar o dată pe săptămână la o “terapie pentru spatele dureros”, pentru a preveni instalarea contracturilor musculare care duc la apariția durerii și la poziții vicioase. Dacă nu se poate săptămânal, cel puțin în vacanță când suntem obișnuiți să ne dedicăm mai mult timp nouă.

„Avem în popor expresia am înțepenit care este atât de des întâlnită în special la adulții sedentari sau la persoanele care își petrec mult timp în aceeași poziție, de obicei șezând (la birou, în mașină, la TV, pe telefonul mobil etc.). Terapia de spate dureros poate fi aplicată atât în durerile provocate de pozițiile vicioase pe care le adoptăm atât de des în cursul zilei, fie din cauze mai serioase care necesită consult medical de specialitate și această terapie va face parte dintr-un program mai complex de recuperare medicală. Mușchii paravertebrali mențin coloana vertebrală în poziție fiziologică, iar când aceștia obosesc, tindem să găsim o poziție în care să îi relaxăm, aceasta nefiind întotdeauna cea corectă. O poziție vicioasă prelungită poate duce la deformări ale coloanei (scolioză, cifoză, cifoscolioză, lordoză și apoi chiar hernii de disc)“, mai spune specialistul.

Contraindicații

Contraindicațiile acestei terapii sunt limitate, practic programul de kinetoterapie poate fi personalizat și adaptat atât de exact pe orice afecțiune a coloanei vertebrale, încât orice persoană care acuză dureri de spate poate beneficia de acesta. Leziunile cutanate deschise sau contagioase sunt situații care trebuie evitate în masajul ce urmează după setul de exerciții.

„Evitarea sedentarismului, adoptarea unui stil de viață care sa includă scurte pauze de mișcare la locurile de muncă statice, plimbări în natură, evitarea ridicării greutăților, adoptarea pozițiilor corecte la birou, condus, TV, în timpul somnului (folosirea pernelor ergonomice și la nevoie folosirea unei  perne sub sau între genunchi), alegerea corectă a saltelei de dormit, ridicarea corectă din pat dupa somn, îndoirea genunchilor la aplecare, evitarea rotației necontrolate a coloanei și în special la ridicarea greutăților și, deloc de neglijat, sportul, de preferat sub îndrumarea unui specialist, înotul sau kinetoterapia sunt câteva acțiuni care pot face diferența pentru cei care suferă de această afecțiune sau pentru cei care vor să o evite“, recomandă Mihaela Moraru.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite