Creierul preferă glucoza şi are nevoie constantă de ea. Ce alimente stabilizează zahărul în sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumele cu frunze verzi conţin nutrimente esenţiale pentru buna funcţionare a creierului
Legumele cu frunze verzi conţin nutrimente esenţiale pentru buna funcţionare a creierului

Mâncarea hrăneşte creierul aşa cum hrăneşte şi corpul. Ceea ce mâncăm şi ceea ce bem ne afectează performanţele fizice şi intelectuale, deopotrivă.

Creierul este un organ lacom şi are nevoie permanentă de oxigen, energie şi glucoză, potrivit dr. Marilyn Glenville, specialistă în sănătate şi nutriţie, membră a Societăţii Regale de Medicină din Marea Britanie. Dar mai ales de glucoză, punctează specialistul, iar alimentarea cu acest nutriment trebuie să fie constantă pe tot parcursul zilei.

„Aceasta înseamnă că trebuie să vă asiguraţi că mâncaţi carbohidraţi nerafinaţi, precum pâinea din cereale integrale, orez, paste şi legume şi că evitaţi produsele foarte rafinate precum cele din făină albă şi cu mult zahăr“, scrie aceasta în „Cartea sănătăţii femeii“.

Se poate consulta lista indicelui glicemic însă prefer să aplic o regulă simplă: cu cât alimentele sunt mai proaspete şi mai neprocesate, cu atât e mai probabil să aibă un efect de stabilizare a zahărului în sânge, mai spune specialistul.

Asiguraţi-vă că mâncaţi la câteva ore, deoarece dacă săriţi peste mese va fi o cantitate prea mică de glucoză în sistemul circulator şi vă veţi simţi fără vlagă, vă va fi greu să vă concentraţi, veţi fi ameţiţi şi lipsiţi de putere.

Micul dejun este esenţial pentru stimularea creierului. Creierul nu se odihneşte niciodată, deci un mic dejun sănătos reprezintă cea mai bună cale de reaprovizionare cu energie după o noapte şi vă va ajuta să menţineţi toată dimineaţa în ritm alert.

Proteinele furnizează materia de bază pentru aminoacizii esenţiali, precum triptofanul, pe care creierul o foloseşte pentru a produce neurotransmiţătorii, inclusiv serotonina – cunoscută şi ca hormonul stării de bine. În plus, proteinele din alimente ajută la controlul eliberării zahărului în circulaţia sanguină.

Pentru a ne asigura că avem un aport adecvat de aminoacizi esenţiali, includeţi în dietă proteine de înaltă calitate precum nucile, seminţele, peştele gras, produse din soia, mazăre, fasole, linte, ouă, şi produse lactate, acestea din urmă cu moderaţie.

Grăsimile sunt şi ele importante, pentru că, în proporţie de 70% creierul este grăsime. Pentru a funcţiona eficient are nevoie de anumite tipuri de grăsimi esenţiale care conţin componente ale membranelor neuronale. Acestea includ peştele gras – macrou, sardine – legume cu frunze verzi ca varza şi varza creaţă.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite