Cât de sănătoasă este mierea de albine
0Mierea este un produs apicol obţinut prin transformarea şi prelucraea nectarului de către albine. Este un produs zaharos care conţine fitonutrienţi motiv pentru care este considerat un aliment sănătos. Mierea ar trebui însă consumată doar ocazional.
Mierea este un produs apicol obţinut prin transformarea şi prelucraea nectarului de către albine, care apoi este depozitat în celulele fagurilor pentru a constitui hrana populaţiei din stup.
Este un aliment cu gust dulce şi parfumat cu aspect semifluid, vâscos sau cristalizat şţi culoare variabilă de la galben deschis la maro închis.
Potrivit „Abecedarului de nutriţie“ coordonat de prof.dr. Nicolae Hîncu, medic de diabet, nutriţie şi boli metabolice, mierea are un conţinu mare de zaharuri – 80-85% , de apă 15-20% , de substanţe minerale, sodiu, potasiu, fosfor, magneziu, cupru, aluminiu, mangan, fier, clor, sulf, siliciu, complexul de vitamine B, vitamina C, acid folic, provitamina A, vitamina K, enzime şi acizi organici.
Partea bună este că mierea conţine fitonutrienţi importanţi, motiv pentru care este considerată un aliment sănătos. Însă conţine şi 325 de kilocalorii la suta de grame şi are un indice glicemic mare. Aceasta înseamnă glucide cu absorbţie rapidă şi, din această cauză, trebuie consumată cu prudenţă, în cantităţi mici, şi ocazional.
Excesul de produse zaharoase este legat de multe dintre bolile civilizaţiei – obezitate, ateroscleroză, carii dentare.