Sucul de ţelină. Este atât de sănătos pe cât se spune?

0
0

Reţelele de socializare sunt inundate de poze postate de persoane care se laudă că ajutaţi de sucul de ţelină au scăpat de durerile de cap, balonare, probleme ale pielii şi chiar de sindromul intestinului iritabil. Plus că şi-au curăţat corpul de toate toxine lăsându-l ferm şi pur. Cât adevăr se ascunde în spatele acestor afirmaţii?

Reţelele de socializare sunt inundate de poze postate de persoane care se laudă că ajutaţi de sucul de ţelină au scăpat de durerile de cap, balonare, probleme ale pielii şi chiar de sindromul intestinului iritabil. Plus că şi-au curăţat corpul de toate toxine lăsându-l ferm şi pur. Cât adevăr se ascunde în spatele acestor afirmaţii a încercat să afle un expert dietetician al site-ului de ştiri medicale webmd.com.

„Ca dietetician, sunt şocat că ţelina este brusc în centrul atenţiei. Conţine o cantitate respectabilă de vitamina C, B, folat, precum şi puţine fibre. Este crocantă, plină de apă şi răcoritoare şi, fireşte, suportul perfect pentru untul de arahide. Nu mă îndoiesc că sucul de ţelină îi ajută pe oameni să se simtă hidrataţi dimineaţa. Şi ştiu din proprie experienţă că o băutură verde din blender este o metodă plăcută de a începe ziua, deşi în cazul meu sunt, de obicei, implicate şi ananasul şi bananele“.

Dar sunt puţin sceptic în faţa mitului sucului de ţelină. Dacă sucul de ţelină ar fi atât de eficient în eliminarea virusurilor din organism, dacă ar putea vindeca migrenele, lumea nu ar fi lipsită de infecţii respiratorii şi de medicamente împotriva cefaleei? se întreabă dieteticianul. Iar explicaţiile „medicale“ din jurul sucului de ţelină nu au sens: de exemplu, sucul duce la creşterea secreţiilor biliare – bila este produsă în ficat – sau că „restabileşte sistemul nervos central“. Nu-i aşa?

Există totodată dezavantaje ale stoarcerii, în general, cum ar fi pierderea de fibre, benefice pentru sănătate.

Sfatul meu: dacă doriţi să încercaţi sucul de ţelină nu există dezavantaje dincolo de cost – pentru un suc fiind nevoie de multă ţelină - şi de gust. Dar nu vă puneţi mari speranţe în această licoare.

Viață sănătoasă


Ultimele știri
Cele mai citite