Cardiologii dezvăluie ce nu mănâncă niciodată la micul dejun: „Oricât de gustoasă este, ar trebui evitată cu orice preț"
0Micul dejun dă tonul nutrițional pentru restul zilei, așa că ce mănâncă dimineața medicii care au grijă de inimile oamenilor? TODAY.com a întrebat doi cardiologi despre obiceiurile lor la micul dejun și despre cele mai importante greșeli pe care le fac pacienții lor.
„Mulți oameni se află într-o criză incredibilă de timp dimineața și, de obicei, caută alimente confortabile, cum ar fi produse de patiserie, cereale procesate pentru micul dejun și batoane care conțin la fel de mult zahăr ca bomboanele”, spune dr. Andrew Freeman, de la National Jewish Health din Denver, conform TODAY.com.
Așadar, un mic dejun sănătos pentru inimă, ușor de preparat și care conține suficientă varietate este esențial, explică și dr. Susan Cheng, profesor de cardiologie și director de cercetare în domeniul sănătății publice la Institutul de Inimă Smidt, Cedars-Sinai, din Los Angeles.
Ce evită cardiologii la micul dejun:
„Lucrul numărul 1 pe care l-aș evita este slănina”, spune Freeman. „Este încărcată cu sare și o varietate de aditivi. … Pe lângă faptul că este o carnea roșie procesată asociată cu riscul de cancer, există, evident, și riscul de boli de inimă. Deci, oricât de gustoasă este, ar trebui evitată cu orice preț.”
Cheng le spune pacienților că slănina este în regulă atâta timp cât o mănâncă din când în când. „Aproape că mă doare să spun asta în calitate de cardiolog”, notează medicul, dar ea consideră slănina unul dintre acele alimente care adună oamenii în jurul mesei și, prin urmare, oferă beneficii psiho-sociale și de sănătate mintală.
„Nu recomand deloc ouăle”
În privința colesterolului din ouă, în special din gălbenușuri, există numeroase dezbateri. Poate crește riscul de boli de inimă sau nu? Unele studii au descoperit că ouăle pot de fapt ajuta la protejarea inimii. Dar cardiologii sunt încă prudenți.
„Nu recomand deloc ouăle”, spune Freeman. Pe lângă faptul că este îngrijorat de cât de mult colesterol conțin, el subliniază și studiile care au descoperit cum consumul de ouă poate crește riscul de diabet.
Ouăle sunt foarte hrănitoare, notează Cheng, dar ea le clasifică drept unul dintre acele alimente pe care să le mănânci din când în când. Regula este mult mai flexibilă atunci când vine vorba doar de albușuri de ou, deoarece nu conțin colesterol, adaugă ea.
Brioșe, gogoși sau cornuri
Ambii experți evită aceste opțiuni, deoarece sunt bogate în grăsimi, zahăr și carbohidrați rafinați. O brioșă ar putea conține 600 de calorii, notează Freeman.
El recomandă oamenilor să găsească o rețetă de briose sănătoase și să le pregătească acasă, cu cereale integrale 100% și fără zaharuri rafinate.
Clătite sau vafe
Acestea sunt mâncăruri tradiționale pentru brunch-ul de duminică - menite să-i aducă pe oameni în jurul mesei să socializeze, așa că Cheng le pune în categoria „Ok, să se bucure din când în când”.
Poți opta pentru clătite și vafe din cereale integrale, dar probabil că au mai puține fibre și valoare nutritivă decât un fruct, notează ea.