Anxietatea creşte riscul de afecţiuni dermatologice. Ce alte tulburări mentale sunt urmate de boli fizice
0Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că tulburările psihice şi bolile fizice sunt interconectate. Existenţa unora precede apariţia celorlalte, arată un nou studiu.
În cadrul unui proiect finanţat de Fundaţia Naţională Elveţiană de Ştiinţe, o echipă de experţi condusă de dr. Marion Tegethoff, în colaborare cu profesorul Gunther Meinlschmidt din cadrul Facultăţii de Psihologie a Universităţii din Basel, au examinat modelele temporale şi relaţia dintre afecţiunile fizice frecvente şi tulburările mentale la copii şi tineri.
Cercetătorii au ajuns la concluzia că unele boli fizice au tendinţa de a apărea mai frecvent la copiii şi adolescenţii care au suferit anterior anumite forme de tulburări mentale. În egală măsură, unele probleme mentale se manifestă cu precădere după anumite afecţiuni fizice.
Tulburările afective, cum este cazul depresiei, sunt mai frecvent succedate de artrită şi de boli ale sistemului digestiv. O astfel de relaţie a fost observată între tulburările anxioase şi afecţiunile dermatologice.
Tulburările anxioase sunt mai des întâlnite în cazul în care persoana respectivă a suferit de probleme la nivelul inimii.
De asemenea, s-a observat în premieră o legătură între tulburările epileptice şi cele de comportament alimentar care le succedau.
Rezultatele cercetării oferă informaţii importante cu privire la relaţia de cauzalitate dintre problemele de sănătate la nivel mentale şi cele fizice. Astfel, asocierile temporale recent identificate pot fi deosebit de utile pentru înţelegerea proceselor legate de originea afecţiunilor, dar şi pentru tratamentul acestora.
''Pentru prima oară, am stabilit faptul că epilepsia este urmată de un risc crescut de tulburări de comportament alimentar — un fenomen care a fost descris anterior numai în rapoarte de sine stătătoare. Acest lucru sugerează că abordarea tratamentului împotriva epilepsiei ar putea avea efect şi în ceea ce priveşte tulburările de comportament alimentar'', a explicat Marion Tegethoff, cea care a condus studiul.
Din punct de vedere al politicii de sănătate, descoperirile recente subliniază faptul că tratamentele ce vizează tulburările mentale şi cele pentru afecţiunile fizice ar trebui interconectate, de la o vârstă fragedă, mai arată sursa citată.
Au fost luate în calcul date de la un grup reprezentantiv format din 6.483 de copii şi tineri din Statele Unite, cu vârste cuprinse între 13 şi 18 ani.